pogledajte

Zlatni Globus: Najviše ih je osvojila Barbra Strejsend, Meril Strip drži rekord u nominacijama! (FOTO)

Dodela nagrada Zlatnih globusa često je najbolji uvod u Oskare - kažu da oni jako dobro predvide ovogodišnje dobitnike

Vip priča
10:21h Autor:
Zlatni Globus: Najviše ih je osvojila Barbra Strejsend, Meril Strip drži rekord u nominacijama! (FOTO)
Foto: Profimedia

Zato svake godine jedva čekamo ko će iz sveta televizije i filma postati vlasnik statue koja se dodeljuje mesec i po pre najvažnije dodele u Holivudu. A da li znate uopšte kakve su nagrade Zlatni globus i ko ih dodeljuje? Evo nekih zanimljivosti.

Zlatni globus 2018: Evo zašto će svi biti u crnom! (FOTO)

Zlatni globus je pokrenut 1944. godine i prvih su 14 godina uručivali novinari, članovi udruženja stranih dopisnika u Holivudu (HFPA).

Tako je bilo do 1958. kada su Frenk Sinatra, Din Martin i Semi Dejvis Jr. neplanirano preuzeli vođenje ceremonije i, naravno, ukrali šou. Iduće godine su ih organizatori zvanično zaposlili kao voditelje.

Od 1964. dodela se prenosi na nacionalnoj televiziji.

Rekorderka u broju nagrada je Barbra Strejsend, koja ih ima osam, jednu više od Meril Strip. A ona, pak, ima najviše nominacija, 31, uključujući ove godine za ulogu u filmu "The Post".

Ovo su nominacije za Zlatni globus! (VIDEO)

Najviše nominacija u jednoj godini, po tri, imali su Džejmi Foksi Helen Miren.

Najmlađi dobitnik još je Riki Šroder, koji je imao devet godina kada je dobio nagradu za ulogu u filmu "Prvak" 1949.godine.

Najstarija dobitnica bila je Džesika Tendi, kojoj je bilo 80, kada je nagrađena za ulogu u filmu "Vozeći gospođicu Dejzi".

"Let iznad kukavičjeg gnezda" bio je prvi film koji je osvojio svih "pet velikih" kategorija: najbolji film, glumac, glumica, režija i scenario. I ostao je jedini sve do prošlogodišnjeg pobedničkog filma "La la lend".

"Ko se boji Virdžinije Vulf" 1967. i "Kum III" 1991. dobili su svaki po sedam nominacija i izgubili ih sve.

Zlatni globus 2017: Najbolje frizure, haljine, šminka i modni detalji

Nagrada za životno elo nosi ime po Sesil B. DeMilu, koji je bio njen prvi dobitnik 1952. godine-

Marlon Brado odbio je Globus za "Kuma" 1973. i tako podigao svest protiv Vijetnamskog rata. Isto je učinio na dodeli Oskara dva meseca kasnije, tada zbog lošeg tretmana američkih indijanaca u filmskoj industriji.

Producenti filma "Z" redatelja Koste Gavrasa odbili su nagradu za najbolji film na stranom jeziku 1970. jer su smatrali da im je mesto u kategoriji najboljeg filma.

Proizvodnja statue Zlatnog globusa košta oko 800 dolara jer je pozlaćena 24-karatnim zlatom. Visoka je 27 centimetara i teška 2,5 kilograma.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs