Jedna od 25 najvećih filmskih zvezda svih vremena

Krala tuđe muževe, žene je mrzele: Buran život i misteriozna smrt prve seks bombe (26)! (FOTO)

Njenu glumu proglašavali su užasnom, stavljajući naglasak na fizički izgled kao njen jedini adut. Ali ni Džin Harlou nije ostala dužna kritičarima
Vip priča
20:48h Autor:
Foto: Profimedia

Za života su je zvali "fatalnom platinastom plavušom", a nakon smrti postala je ikona za sva vremena. Nastupala je u tzv. salonskim filmovima i filmovima o životu podzemlja. Američki filmski institut proglasio je Džin Harlou, koja je rođena na današnji dan, jednom od 25 najvećih ženskih filmskih zvezda svih vremena, a o njoj su snimljena i dva filma.

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Harlin Karpenter, koja je kasnije postala Džin Harlou, rođena je u Kanzas Sitiju, 3. marta 1911. godine. Imala je idilično detinjstvo sve do trenutka kada su se njeni roditelji razveli.

 

Tragična prva princeza Holivuda: Muževi je tukli i varali, otac je silovao! (FOTO)

 

Propali holivudski pokušaj

 

Ambiciozna majka želela je da njena ćerka po svaku cenu postane glumica, pa su se ubrzo preselile u Holivud. Ipak, nakon više neuspešnih pokušaja, kao i nedostatka novca, vraćaju se u Kanzas. Nakon toga majka je šalje u Ilinois gde upisuje srednju školu.

 

Lišena majčine kontrole, petnaestogodišnja Džin polako počinje da otkriva čari ljubavi. Upoznaje četiri godine starijeg Čarlsa Mekrgua za kojeg se 1927. i udala. Par se potom seli u Los Anđeles, a Džin dobija novu priliku za ostvarenje glumačkog sna.

 

Atraktivnu devojku uskoro su zapazili filmski producenti. U FOX-ovoj produkciji se prvi put pojavljuje na filmu 1927. godine, a prvu veću ulogu dobila je godinu dana kasnije u filmu "Honor Bound". Počela je da dobija sve više uloga, a to je uticalo na njen odnos sa suprugom. Par se razveo 1929. godine.

 

Miljenica publike koju kritika nije volela

 

Prekretnica u njenoj karijeri dolazi 1930. s filmom "Pakleni anđeli" u produkciji Hauarda Hjuza. Film je praćen izuzetnim interesom publike, ali kritičari nisu bili toliko blagonakloni. Njenu glumu proglašavali su užasnom, stavljajući naglasak na fizički izgled kao njen jedini adut. Ali ni Džin nije ostala dužna kritičarima.

 

Najveća tajna holivudskog zavodnika: Iza 5 brakova krilo se ovo! (FOTO)

 

 

Rušila je tabue i vešto provocirala svoje kritičare pojavljujući se na važnim prijemima provokativno odevena s uvek istaknutim bujnim grudima i u društvu gej pratnje, pa na taj način pokrenula svojevrsnu revoluciju u Holivudu.

 

Njen seksepil bio je toliko očaravajuć da je s trona najatraktivnije "skinula" Klaru Bou. Bila je toliko popularna da su "Platinum Blonde" klubovi nicali širom zemlje, a Hauard Hjuz je ponudio nagradu od 10.000 dolara frizeru koji uspe da farbanjem ponovi njenu boju kose.

 

Pozlilo joj na setu

 

Izbila je prava "Harloumanija", ali ubrzo nakon toga se dogodila tragedija. Naime, 20. maja 1937., dok je snimala film "Saratoga" s Klarkom Gejblom i Mirnom Loj, Harlou se razbolela. Simptomi nisu bili alarmantni njenom lekaru koji je iste pripisao infekciji bešike i gripu. Dok je snimala 29. maja, Džin je, uz otežano disanje i obrva prekrivenih znojem, zatražila Gejbla da je odvede u garderobu jer se osećala loše.

 

Tragični kraj kralja Holivuda: Zbog smrti supruge pao u depresiju koja ga je odvela u smrt! (FOTO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Umesto da ode u bolnicu, poslali su je kući, gde je njena majka, predana hrišćanka, uz ekipu medicinskih sestara brinula o njoj. To je dalo povoda teorijama da joj je upravo majka uskraćivala terapiju i samo molila Boga da ozdravi. Umrla je  7. juna od bubrežne insuficijencije.

 

Luis B. Mejer zatvorio je MGM Studio 9. juna za vreme Džininog sahrane i napravio spektakl. Svaka zvezda u Holivudu je bila pozvana. Mejer se pobrinuo da film "Saratoga" bude završen, pa je angažovao dvojnicu pokojne glumice.

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Teorije o smrti plavokose ikone

 

Godinama su kružile različite glasine o razlogu iznenadne smrti Džin Harlou. Imala je samo 26 godina. Njena smrt je bila tako iznenadna i neočekivana da se insinuiralo kako ju je uzrokovao neuspeli abortus, dijeta ili trovanje krvi zbog prekomernog korišćenja "blajha" za kosu kako bi postigla platinastu boju - njen zaštitni znak.

 

Jedinstvena "Bejbi"

 

Glumila je u 42 filma i udavala se tri puta. Već na početku karijere potpisala je ugovor za Metro Goldwyn Mayer (MGM) i svi su je tamo zvali Bejbi, osim Klarka Gejbla koji ju je doživljavao kao sestru. Upravo je s Gejblom snimila poslednji film u karijeri, "Red Dust".

 

"Muškarci me vole zato što ne nosim grudnjak. Žene me vole zato što ne izgledam kao devojka koja bi im ukrala muža. Barem ne na duži vremenski period", izjavila je jednom prilikom Džin.

 

Holivudski "prljav veš"

 

Nekada davno, filmski studiji odlučivali su kada glumica sme da ima dete. Ako bi ostala trudna u "nezgodno" vreme, odmah bi je u tajnosti odveli u bolnicu na abortus. Džoan Kroford, Džanet Mekdonald i Bet Dejvis samo su neke od glumica koje su pobacile zbog "dobrobiti" svoje karijere.

 

Davno zaboravljeni skandali zlatnog Holivuda: Pobačaji, ubistvo, žrtve roditelja! (FOTO)

 

Glumica Džin Harlou ne samo da je bila prisiljena na pobačaj, nego su joj zabranili da se uda za glumca Vilijama Pauela jer je MGM smatrao neprikladnim da mu supruga postane "plavokosa seks bomba".

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs