Životna priča

Da bi bila plavuša, farbala se svakih 7 dana: Zbog jakih tretmana kosa joj opala, bubrezi otkazali, umrla u bolovima!

Lepota je skupo košatala - glumica je imala niz zdravstvenih problema

Vip priča
Autor:
Da bi bila plavuša, farbala se svakih 7 dana: Zbog jakih tretmana kosa joj opala, bubrezi otkazali, umrla u bolovima!
Foto: Profimedia

Merlin Monro je možda najpoznatija plavuša, ali prva poznata platinasta plavuša bila je seks-simbol Džin Harlou iz 1930-ih godina. Ni jedan frizer nije mogao dobiti boju kao što je bila njena.

U svrhu objavljivanja svog filma, producent Hauard Hjuz je želeo da Džin dobije nezaboravni nadimak koji će biti dopadljiv. Bilo je tu nekoliko ideja, a na kraju je pobedio onaj "platinaste plavuše". U tu svrhu su njenu pepeljasto plavu kosu obojili u belo-plavu nijansu pretvarajući je tako u pravi seks simbol.

Kako bi promovisali njen film, publicisti u studiju su ponudili 10.000 dolara bilo kojem frizeru koji bi mogao napraviti boju koja bi se podudarala s njenom.

Naravno, niko to nije mogao. Tada na tržištu nije postojala boja koje bi kosu učinila seksi belom poput Džinine. Njen lični frizer Alfred Pagano otkrio je tajnu godinama kasnije.

foto: Profimedia

"Koristili smo peroksid, amonijak i Clorox. Možete li verovati u to?," rekao je Pagano.

Ovaj postupak farbanja kose Džin je ponavljala svake nedelje. To joj definitivno nije bilo zabavno, ali glumica je znala da je njena kosa deo njenog imidža jednako koliko i njeno telo kao i njen nezaboravan glas.

Međutim, na kraju je glumici kosa počela opadati zbog toksičnih tretmana. Nakon toga je prestala s tim tretmanima i počela nositi periku.

Džin je 1937. godine, na vrhuncu svoje karijere, umrla od prestanka rada bubrega i trovanja. Neki veruju da su toksični tretmani s kosom uzrokovali njenu smrti, ali takva mišljenja su uglavnom odbačena.

Osim problema s bubrezima, Džin je još imala niz zdravstvenih problema, prenosi The Vintage News.

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs