Tužna sudbina

Dve decenije od jezive tragedije: Buran život i tragičan kraj princeze Dajane

Nameravala sam da nastavim svoj život kao supruga, majka i princeza, ali nisam volela sebe i mogla da se izborim sa pritiskom, rekla je svojevremeno Dajana nakon borbe sa depresijom
Vip priča
10:22h
Dve decenije od jezive tragedije: Buran život i tragičan kraj princeze Dajane
Foto: Profimedia

Iako su čak i kraljevi osuđeni na sudbinu da kad-tad budu zaboravljeni, a princeza se često niko i ne seća, voljenoj Lejdi Di, Dajani Spenser, pripašće laskava titula da će njeno ime zlatnim slovima zauvek biti upisano u istoriju, ali i u srca stanovnika Ostrva, piše Story.

Da je 31. avgusta 1997. godine njen vozač odabrao drugi put, narodna princeza, kako ju je nazvao tadašnji engleski premijer Toni Bler, 1. jula napunila bi pedeset godina, ali bi i iz prvog reda katedrale Vestminster Ebi posmatrala venčanje svog starijeg sina princa Vilijama. Međutim, život joj je ispisao drugačiju sudbinu, pa je ona skončala u pariskoj bolnici četiri sata nakon što se njen mercedes u kome je bila sa verenikom Dodijem al Fajedom, usled velike brzine kojom je išao zakucao u zid tunela smrti.

Najveća uvreda za princezu Dajanu: Tajne isplivale, šta je sve preživela u braku sa Čarlsom!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Lejdi Dajana Spenser rođena je u Park Hausu, u Norfolku, u malo poznatoj grofovskoj porodici 1961. godine. Na svet je došla u braku između grofa Džona Spensera i baronice Frensis Burk Roš, a imala je dve starije sestre, Saru i Džejn, kao i mlađeg brata Čarlsa. Njen otac je bio glavni konjušar Elizabete II, ali i potomak osme grofovske generacije.

Roditelji su joj se razveli kada je imala samo sedam godina, zbog majčine afere s oženjenim muškarcem. Nakon dramatične parnice, sud je dodelio starateljstvo ocu, a njenu majku proglasio nepodobnom.

Zbog ovoga Kejt Midlton uvek izgleda savršeno: Ukrala trik od princeze Dajane!

Razvod se više nego loše odražavao na Dajanino odrastanje koje se odvijalo na imanju njenog oca, iako je često posećivala majku koja se ubrzo nakon rastanka i preudala. Kada je imala 16 godina napustila je srednju školu, ali ju je posle godinu dana pauze završila u Švajcarskoj. Po okončanju formalnog obrazovanja, preselila se u London gde je radila kao domaćica na žurkama, bejbisiterka, medicinska sestra, ali i instruktorka igranja.

Princ od Velsa je u detinjstvu bio dobar prijatelj sa mlađim Dajaninim bratom, imenjakom Čarlsom, a jedno vreme je bio i u vezi sa Dajaninom starijom sestrom Sarom koja je Lejdi Di upoznala sa dvanaest godina starijim naslednikom engleske krune.

Svi znaju da je nije voleo: Princ Čarls pod pretnjom oženio Dajanu, samo zbog ovoga!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Princ Čarls, koga su u tom periodu već terali da se oženi kako bi kruna osigurala naslednika, bio je u tridesetim godinama kada je upoznao Dajanu. Uprkos višegodišnjem poznanstvu, Čarls je interesovanje za nju pokazao u leto 1980. tokom jednog golf turnira. Nakon kratkotrajnog druženja, pozvao ju je da mu se pridruži za vikend na brodu Britania.Ubrzo nakon toga predstavio ju je porodici, a njihova veza dočekana je s blagonaklonošću od strane kraljice Elizabete II, princa Filipa i Kraljice Majke. Verili su se 6. februara 1981, ali je ova vest zvanično objavljena 24. februara.

Tadašnja grofica dobila je prsten vredan trideset hiljada funti, isti onaj koji je princ Vilijam poklonio Kejt Midlton, ali je njegova vrednost danas utrostručena. Ono što je bilo neobično za kraljevsku porodicu jeste to što prsten nije bio jedinstven, već se nalazio u kataloškoj ponudi zlatare Garrard, a sastavljen je od četrnaest dijamanata koji su okruživali veliki safir.

Dajana i Čarls venčali su se 29. jula 1981. u Katedrali svetog Pavla u Londonu. Svadbenu ceremoniju gledalo je preko 750 miliona ljudi, prenosile su je 74 televizijske stanice širom sveta i ceremoniji je prisustvovalo 2. 650 zvanica. Dajana je na dan venčanja imala manje od 20 godina i bila je prva Engleskinja posle tri veka koja se udala za naslednika britanske krune, a blistala je u venčanici od devet hiljada funti čiji je šlep bio dugačak čak osam metara.

Prvu bračnu noć princ Čarls i princeza Dajana proveli su u dvorcu lorda Mountbatena, u Broadlansu, i time odali počast kraljici Elizabeti i princu Filipu koji su takođe tu proveli svoju prvu bračnu noć. Bajka je nastavljena krstarenjem brodom Britania po Mediteranu i godinama su svi članovi posade tvrdili da su mladenci tokom medenog meseca bili u strasnoj ljubavi.

Znamo je samo iz ukrštenice: Ita Rina, žena koja je zbog Srbina promenila veru i odrekla se slave!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dana 21. juna 1982. Dajana je rodila prvog sina, drugog po redu naslednika krune, princa Vilijama. Po njenoj želji porodila se u Bolnici svete Meri, a ne shodno tradiciji u Bakingemskoj palati, što joj nikada nije oprostila Kraljica Majka. Dajana je ubrzo zapala u postporođajnu depresiju i pokušala da se ubije bacivši se niz stepenice. U jednom intervjuu nakon razvoda, Dajana je otkrila kako se osećala.

- Toliko je bilo bola u meni da sam želela da se povredim. Nameravala sam da nastavim svoj život kao supruga, majka i princeza, ali nisam volela sebe i mogla da se izborim sa pritiskom. Zato sam povredila ruke i noge - rekla je Dajana koja za vreme borbe s teškim oblikom depresije nije slutila da proživljava farsu i da je suprug vara. Međutim, britanski i svetski mediji bili su opčinjeni Dajanom stvorivši oko nje iluziju po scenariju braće Grim. Ono što javnost nije znala pre njihovog venčanja jeste da su se Dajana i Čarls videli samo trinaest puta pre braka, a u intervjuu koji je prikazan tek nakon njene smrti, Dajana je otkrila da se on i pre venčanja viđao sa bivšom devojkom Kamilom Parker-Bouls.

- Pre nego što smo se uzeli, viđao se sa svojom gospođom tri puta nedeljno - izjavila je Dajana aludirajući na Kamilu, ali se tom prilikom prisećala i intervjua koji su dali nakon veridbe, a koji joj je u misli ubacio zrno sumnje:

- Tokom veridbe, reporter nas je pitao da li smo zaljubljeni. Ja sam odgovorila: Naravno, a Čarls je dodao: Šta god značila zaljubljenost. To me je potpuno uništilo - ispričala je princeza koja je mislila da će vremenom otopiti srce princa Čarlsa. Njemu je, s druge strane, veoma smetalo to što je njegova izabranica postala miljenica medija i meta broj jedan za uporne paparace.

Sudbina iranske kraljice Soraje: Muž je obasipao dijamantima, a onda je postao surov! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jedan od pokušaja da se spase brak bilo je i rođenje drugog sina Harija, koji je svetlost dana ugledao septembra 1984. godine. Ali, princeza je tada otkrila da pati od bulimije koja ju je, kako je kasnije shvatila, pratila još od veridbe. Uzrok bulimije, kako je Dajana izjavila, bio je princ Čarls koji je svoju tadašnju verenicu ubeđivao da se mnogo udebljala.

Od rođenja Harija, ledi Dajana i princ Čarls više nisu delili postelju, a njihov seksualni život bio je ograničen.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

- Čarls mi nikada nije prvi prilazio. To se dešavalo otprilike jednom u tri sedmice, tako da mi je sve to ličilo kao na neku unapred utvrđenu šemu. Posle rođenja Harija, punih sedam godina nismo spavali zajedno – rekla je princeza. Davne 1986. godine, princeza od Velsa je zbog Čarlsove veze sa Kamilom lično tražila pomoć od kraljice.

Jugoslavija i danas pamti: Kako je popularni pevač zaveo maloletnicu dok je još bio u braku!

Sva uplakana, tek što je odustala od ideje da sebi prereže vene, upitala je kraljicu Elizabetu II za podršku. Ona joj je samo hladno odgovorila: Ne znam šta bi trebalo da uradite. Čarls je očajan. Čarlsova majka, ipak, nikada nije prihvatila Dajanu jer je smatrala da je princeza neposlušna.

Kraljica je, navodno, još nakon Vilijamovog rođenja odlučila da je vreme za razvod. Mediji su u početku ćutali o Dajaninim i Čarlsovim bračnim problemima, a onda su na površinu isplivala i bračna neverstva. Čarls je bio u paralelnoj vezi sa Kamilom, a to je 1992. obelodanio Endrju Morton u knjizi Dajana: njena istinita priča.

Zbog ovog otkrića, kasnije se pričalo da je Dajana zapala u veliku depresiju i ponovo pokušala da izvrši samoubistvo. Tada je odlučila da se razvede od svog supruga, ali su nekoliko meseci kasnije još jedanput pokušali da spasu brak, a Dajanin glavni uslov bio je da Čarls prestane da se viđa sa Kamilom, što je on odbio. Nakon toga Dajana se povukla iz javnosti, a nacija je ostala šokirana i ljuta na kraljevsku porodicu. Čarls je sledeće godine priznao da je varao Dajanu, a ona je 1995. godine priznala da je varala Čarlsa.

Prvi Dajanin ljubavnik bio je njen telohranitelj Bari Manake s kojim je, navodno, bila od 1985. Manake je 1987. poginuo na motoru u nerazjašnjenoj saobraćajnoj nesreći. Prvi veliki skandal izazvali su njeni snimci telefonskog razgovora iz 1989. sa prodavcem automobila Džejmsom Gilibejom. Ljubavnici su joj bili i instruktor jahanja Džejms Hjuit, umetnički trgovac Oliver Hoare, ragbista Vilijam Karling, kardiohirurg Hasnar Khnar, pevač Brajan Adams, pa navodno i španski kralj Huan Karlos, kao i Džon F. Kenedi.

Ko je Dušica Radosavljević: Odrasla u sirotinji Beograda, sad joj se ceo Holivud klanja! (FOTO)

Dajana je priznala da je bila ludo zaljubljena u Džejmsa Hjuita i u medijima se zbog velike sličnosti spekulisalo da je upravo on otac princa Harija, ali to nikada nije dokazano. Njeni prijatelji i dalje tvrde da je on bio ljubav njenog života, a navodno su se poslednji put videli svega dva meseca pre Dajanine smrti.

Princeza od Velsa i prvi pretendent na krunu razveli su se 1996. kada je Dajana prolazila kroz teške periode u životu, a njena najveća podrška bili su sinovi zbog kojih je i odustala od samoubistva. Kada su je oni upitali zašto se razvodi, Dajana je odgovorila: Nas troje smo bili u braku. Baš je bila gužva. Vilijam i Hari su od majke nasledili šarm i lepotu, a naučili su da je pomaganje bolesnima i siromašnima najveće blago u životu. Posle razvoda Dajana je izgubila titulu, ali je zadržala svoj dupleks na severnoj strani Kensington palate u kome je prve godine braka živela sa Čarlsom, a tu je ostala do svoje smrti.

Princeza Dajana je na polo meču 1986. upoznala velikog plejboja Emada Dodija al Fajeda, sina milijardera Muhameda al Fajeda i vlasnika čuvene robne kuće Harrold’s. Njihova romansa počela je skoro deset godina kasnije, kada se Dajana razvela od Čarlsa. Britanski mediji spekulisali su da će se njih dvoje i venčati, ali se veza tragično završila kada su oboje poginuli u saobraćajnoj nesreći. S druge strane, Čarls je nastavio vezu sa svojom ljubavnicom Kamilom s kojom se oženio 8. aprila 2005.

U nedelju 31. avgusta 1997, pola sata posle ponoći, princeza Dajana i Dodi al Fajed posle večere u hotelu Ric, hotelskim mercedesom krenuli su na svoje poslednje putovanje. U naletu na zid tunela Alma uz Senu na mestu su poginuli vozač Henri Pol i Dodi, a Dajana je umrla četiri sata kasnije u bolnici. Preživeo je samo Dodijev telohranitelj Trevor Ris Džons. U četiri sata ujutro u pariskoj bolnici La Pitie Salpetriere, doktor Bruno Rionže saopštio je da je Dajana preminula usled posledica unutrašnjeg krvarenja prouzrokovanog jakim povredama grudnog koša, pluća i glave. Pitanje o uzroku nesreće nije rešeno, a verovatno neće nikada ni biti. Sve je prekriveno velom tajne.

Istina o Zoni Zamfirovoj: Ljubavna priča se u stvarnom životu ovako završila! (VIDEO)

Prvi optuženi bili su paparaci koji su ih pratili u stopu. Zatim je sumnja pala na vozača koji je navodno bio pijan, a vozio je brzinom većom od 200 kilometara na sat, pa nije mogao da održi kontrolu nad vozilom. Optuživana je i Britanska obaveštajna služba koja radi za dvor jer su njihovi agenti bili svuda oko tunela, da bi se na kraju pojavio tajanstveni beli fijat uno koji je navodno pri prolasku kroz tunel zakačio mercedes i pobegao s mesta nesreće.

Dodi je sahranjen iste večeri u Londonu, u skladu sa islamskim običajima, dok je Dajana uz sve kraljevske počasti, iako su joj one bile oduzete, sahranjena 6. septembra na porodičnom imanju Spenserovih, Altorpu, na Ovalnom jezeru.

Nakon vesti o pogibiji Lejdi Di, ulice Londona bile su preplavljene cvećem i porukama za princezu koja je, zahvaljujući humanitarnom radu i pomoći koju je nesebično davala, dobila epitet narodna princeza. Ispred Vestminsterske katedrale, gde je održan poslednji ispraćaj princezi Dajani, prema podacima londonske policije okupilo se više od milion ljudi. Na Bakingemskoj palati, što je suprotno kraljevskom protokolu, zastava je bila spuštena na pola koplja.

U pogrebnoj povorci za kovčegom su koračali muški članovi tri kraljevske generacije - Dajanini sinovi Vilijam i Hari, bivši muž, princ Čarls, i njegov otac princ Filip, a s njima je bio i brat nastradale princeze, grof Čarls Spenser, kao i Kraljica Majka i Elizabeta II. Jedan od najpotresnijih detalja bio je mali venac od belih ruža njenog mlađeg sina, princa Harija, na kojem je pisalo samo Mamici.

Nesrećna ljubav Jelene Savojske: Udala se za kralja, a volela običnog Crnogorca! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia, grob princeze Dajane
Foto: Profimedia, grob princeze Dajane

Kovčeg sa Dajaninim posmrtnim ostacima unet je u Vestminstersku opatiju uz zvuke britanske himne Nek Bog čuva kraljicu. Sinovi nastradale princeze pokazali su pravu kraljevsku uzdržanost, ali kada je Elton Džon zapevao pesmu Candle in the Wind, kojom je želeo lično da se oprosti od njihove majke, nisu mogli da sakriju suze. Opraštajući se od sestre, grof Čarls Spenser govorio je s pomešanim osećanjem tuge i ogorčenja. Još jednom optužujući novinare da su krivi za smrt njegove sestre, on je obećao da će se pobrinuti da se Dajanini sinovi nikada ne nađu na meti i udaru štampe. Prilično otvoreno Spenser je napao i britansku kraljevsku porodicu.

Pored članova britanske kraljevske porodice i porodice preminule princeze, komemoraciji su prisustvovali članovi kraljevskih porodica iz Evrope i prve dame SAD i Francuske, Hilari Klinton i Bernadet Širak. Ispraćaju je prisustvovala i bivša britanska premijerka Margaret Tačer, tadašnji premijer Toni Bler i predstavnici svih političkih partija. Pored Eltona Džona, među prisutnima su bili italijanski tenor Lučano Pavaroti, Tom Kruz, Sting, Džordž Majkl, Stiven Spilberg, Dajana Ros... Dan pre njene sahrane, umrla je i Majka Tereza, velika dobročiniteljka i spasiteljka unesrećenih, siromašnih i bolesnih koja ju je veoma volela, ali i neizmerno žalila.

Ispraćaj je direktno pratilo preko 2,5 milijarde ljudi u 180 zemalja. Još otkako je princeza Dajana tragično poginula u Parizu 1997. godine, pristalice teorije zavere imale su mnogo toga da ponude javnosti. Dajana je ubijena, govorili su, a kao razlog navodili su to što britanski establišment nije želeo da se ona uda za muslimana i da očuh prinčeva bude islamske veroispovesti. Bio je to najžešći izazov za kraljevsku porodicu do tada i kako su godine prolazile, glasine su postajale sve veće, neverovatnije, ali i uverljivije.

Ipak, najpotresnije je bilo objava pisma koje Dajana deset meseci pre smrti poverila na čuvanje svom batleru i najbližem prijatelju Polu Barelu, ali je iz njega obrisano ime optuženika kako bi se izbegla kleveta dotične osobe. U njemu je nekadašnja princeza od Velsa opisala kako joj je život ugrožen i da je saznala kako XXX planira da je likvidira tako što će izazvati saobraćajnu nesreću u kojoj će stradati. Na pismu je unela i datum kao dokaz više. Međutim, ni to nije bilo dovoljno da se dođe do istine, a tri godine od njene smrti sud je odlučio da se ipak radilo o slučajnoj saobraćajnoj neseći.

Ludi život Harija Hudinija: Prkosio smrti, živeo samo zbog jedne žene! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs