Životna priča

Sudbina iranske kraljice Soraje: Muž je obasipao dijamantima, a onda je postao surov! (FOTO)

Kada je čula da je teško bolestan, htela je da ode i da ga vidi, uprkos svemu. Ipak do tog susreta nikad nije došlo
Vip priča
23:06h Autor:
Sudbina iranske kraljice Soraje: Muž je obasipao dijamantima, a onda je postao surov! (FOTO)
Foto: Profimedia

Soraja Esfandiaray Bakhtiar bila je kraljica Irana od 1951. do 1958. godine. Kada je saznala da ne može roditi decu šah Mohamed Reza Pahlavi se razveo od nje i prognao je iz zemlje.

Soraja je rođena u Isfahanu 1932. godine i imala je mlađeg brata Bijana. Njen otac je 1950-ih bio iranski ambasador u Zapadnoj Nemačkoj.

Soraja se školovala u Berlinu, Londonu i Švajcarskoj. Dok je bila u Londonu upoznala je princezu Shams, stariju šahovu sestru. Mohamed Reza Pahlavi, je iza sebe imao propali brak. Bio je oženjen za egipatsku princezu s kojom je imao kćerku.

Njegov mlađi brat Ali Reza ga je trebao naslediti pa je Mohamed hteo da se ponovo oženi kao bi osigurao stabilnost krune i zemlje.

Shams je bila uverena da je 18-godišnja Soraja idealna žena za Mohameda. Pozvala ju je u posetu Teheranu kako bi mogla upoznati Mohameda.

Dva dana nakon što je došla u Teheran, Soraja je upoznala šaha na večeri na kojoj je bila i njegova majka Tadj ol-Molouk. Dan nakon večere, otac je rekao Sorayji da se sviđa šahu i pitao je da li je spremna da se uda za njega.

Dvadesetčetiri sata kasnije par se verio i Soraja je dobila prvi dragulj od šaha - verenički prsten. Ubrzo nakon veridbe, Soraja se razbolela. Dobila je bakterijsku infekciju i bila je prikovana za krevet nekoliko nedelja. Prema legendi, šah joj je svaki dan donosio jedan dijamant i stavljao ga na njen jastuk. Par se venčao 12. februara 1951. godine.

Saudijska princeza najveća modna ikona današnjice: Njoj se klanjaju kreatori ekskluzivne odeće!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Soraja je onda još bila jako slaba od bolesti. Doktor joj je rekao da koliko god dugo može, ispod venčanice nosi prsluk i na nogama čarape. Haljina Krisiana Dior je bila teška 30 kilograma i morala je da od nje odseče osam metara od 20 metara šlepa kako bi mogla da stoji.

Nakon venčanja par je živio kao u bajci. Idila je prestala u oktobru 1954. godine kada je 22-godišnja Soraya saznala od lekara da će joj biti potrebne godine da zatrudni. Ubrzo nakon toga poginuo je šahov brat Ali Reza.

Zbog porodičnog i političkog pritiska, šah i Soraja su se razveli.

Razvod je objavljena 14. marta 1958. godine i Soraya je skinuta s trona. Proterana je u Švajcarsku. Šah joj je dozvolio da živi komforno. Putovala je u Rim, Minhen i Pariz gde je postala ikona i vrlo omiljena u viskom društvu. Nosila je glamuroznu odeći i razmetala se draguljima. 1980-ih tokom revolucije kada je Iran smanjio svoje prihode, prodala je veći deo svojih dragulja.

Umrla je 2001. godine u Parizu, 21 godinu nakon šaha. Brat Bijan je bio njen naslednik. Kada je on umro celo bogatstvo je pripalo Nemačkoj, piše Daily Mail koji se poziva an knjigu "Christie's: The Jewellery Archives Revealed".

One su arapske boginje stila: O ovim ženama bruji čitav modni svet! (FOTO)

Foto: Profimedia, Venčanje Soraje i Šaha
Foto: Profimedia, Venčanje Soraje i Šaha

Bila je glumica

Nakon razvoda, Soraja je živjela u Francuskoj gde je kratko bila glumica. Tamo je upoznala i talijanskog redatelja Franca Indovine i bila mu je družbenica. Kada je on 1972. godine poginuo u avionskoj nesreći, pala je u depresiju.

Godine 1979. Soraja je pisala svom bivšem suprugu šahu u Panamu. On je umirao od raka. Napisala mu je da ga želi videti i da ga još voli. On joj je odgovorio da je ganut pismom, da je još voli i želi je videti, ali da njegova žena Farah ne sme biti prisutna.

Ugovoreno je bilo da se Soraja i šah sretnu u Egiptu, ali je on pre toga umro. Soraja je umrla u Parizu sa 69 godina i uzrok smrti je ostao nepoznat. Bijan je nakon njene smrti rekao kako sada nema više s kim da razgovara. On je umro nedelju dana kasnije. Kasnije su jedne novine tvrdile da su Soraja i Bijan bili ubijeni. Njena imovina je prodana na aukciji u Parizu za više od 8,3 miliona dolara.

Treća žena rodila je četvero dece

Mohamed Reza Pahlavi je bio poslednji iranski šah. Rođen je 1919. godine u Teheranu, a umro je 1980. godine u Kairu. Zemlju je napustio 1979. godine nakon revolucije izazvane nezadovoljstvom mase, ali i uticaja muslimana šijita. Kada je u martu 1979. referendumom izglasana Islamska Republika Iran, vlast dinastije Pahlavi formalno je prestala. Nakon što se rastao od Soraye šah je oženio Farah Dibu. Imali su četvero dece, dve kćerke i dva sina.

Žena sa 7 doktorata, 5 sinova i 2 ćerke: Upoznajte suprugu katarskog emira! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs