Neverovatan životni put

Znamo je samo iz ukrštenice: Ita Rina, žena koja je zbog Srbina promenila veru i odrekla se slave!

Iza ovog imena krije se čudesna sudbina još čudesnije umetnice koja se kroz život više puta odricala - prvo toplog kućnog doma, dva puta vlastitog imena, a potom i velike životne šanse
Vip priča
18:06h Autor:
Znamo je samo iz ukrštenice: Ita Rina, žena koja je zbog Srbina promenila veru i odrekla se slave!
Foto: Youtube Printscreen / Movie Legends

Prvi izbor za mis Jugoslavije održan je 1926. godine, i tada se čulo za Italinu Lidu, odnosno Idu Kravanju iz Divače kod Trsta. Ida je pobedila na izboru za mis Ljubljane, a zatim postala i mis Slovenije.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Njoj je, ako je sudeći po pričama koje su ostavljene u amanet iz starih vremena, majka zabranila učešće na finalnom izboru za najlepšu Jugoslovenku, ali je ona poslednjim vozom stigla u Zagreb u trenutku kada je žiri već birao najlepšu od tri finalistkinje.

Ko je Dušica Radosavljević: Odrasla u sirotinji Beograda, sad joj se ceo Holivud klanja! (FOTO)

Međutim, mladoj gospođici Kravanji je taj dolazak u Zagreb promenio život.

Njenu lepotu primetili su nemački filmski producenti, pa je nakon kraćeg ubeđivanja sa majkom, koja joj je branila put u Berlin, tada 20-godišnja Ida pobegla od kuće i vozom otputovala za Berlin, gde je potpisala ugovor sa jednom producentskom kućom.

"Kamere su počele da zuje. Svuda oko mene bili su kablovi. Neki potpuni stranci piljili su u mene, došaptavajući se među sobom. Govorili su mi da vrištim, da se smejem, mašem i plačem. Mislim da sam najprirodnije izgledala u scenama u kojima sam plakala. Bilo je dovoljno samo da se prisetim koliko sam daleko od kuće i kako sam obmanula majku", prisećala se Ita svog prvog iskustva.

Nesrećna ljubav Jelene Savojske: Udala se za kralja, a volela običnog Crnogorca! (FOTO, VIDEO)

Foto: Youtube printscreen / Movie Legends
Foto: Youtube printscreen / Movie Legends

Kada je poželela veću ulogu, raskinula je ugovor i potpisala novi sa drugom produkcijskom kućom, koja je od nje zahtevala da promeni ime. Tada se rodila glumica čije je ime poznato ljubiteljima ukrštenih reči - Ita Rina.

Dva najznačajnija filma Ite Rine su Erotikon iz 1929, priča o zavedenoj i napuštenoj ćerki čuvara železničke stanice u češko-nemačkoj koprodukciji, koji je, pored nje, proslavio i mladog češkog reditelja Gustava Mahatija, i češki klasik Tonka zvana vešala.

U ovom filmu iz 1930. Ita je glumila prostitutku koja ispunjava poslednju želju ubici osuđenom na smrt i provodi s njim noć pred pogubljenje.

Kako je obična provincijalka postala princeza: Život i tragičan kraj Grejs Keli

Foto: Youtube printscreen / Movie Legends
Foto: Youtube printscreen / Movie Legends

Želeo ju je Holivud, ali je zbog verenika rekla Ne. Na vrhuncu slave, 1931, glumica se udala za inženjera Miodraga Đorđe­vića. Nameravala je da napusti glumu, a promenila je i veru, prešavši u pravoslavlje.

Posle venčanja promenila je ime u Tamara Đorđević i nastavila je da živi u Beogradu. Bila je i veliki patriota, većina njenih filmova je snimljena u Jugis, a malo je nedostajalo da zbog patriotizma završi u nacističkom zatvoru.

Još pre 30 godina prešao u pravoslavlje: Životna priča slavnog glumca i borba sa opakom bolešću!

Tada joj je u pomoć pritekao tadašnji ambasador Kraljevine Jugoslavije u Berlinu, a kasnije i nobelovac, Ivo Andrić. Sve se desilo u leto 1939, tokom snimanja filma Centrala Rio. Ita je u to vreme morala da dokazuje i da nije Jevrejka. Na snimanju je uz nju neprestano bio neki gestapovac, koji je ubrzo počeo sa verbalnim provokacijama na temu Jugoslavije.

Ne znajući ko je taj čovek, Ita se s njim žestoko posvađala. Ovo je bilo prilično opasno, jer su gestapovci hapsili koga i kako su hteli, što se desilo i mnogim glumcima. Kada je otkrila ko je ovaj čovek, Ita se obratila tadašnjem ambasadoru Kraljevine Jugoslavije, Ivi Andriću, koji joj je savetovao da se hitno vrati u domovinu. Pošto je već snimila svoje scene, odmah je spakovala kofere. Njena poslednja uloga bila je u filmu Rat, u kojem je glumila s Batom Živojinovićem.

Istina o Zoni Zamfirovoj: Ljubavna priča se u stvarnom životu ovako završila! (VIDEO)

Ita je imala sina i ćerku, a šezdesetih se povukla iz javnog života i preselila se u Budvu. Preminula je u maju 1979. tokom velikog zemljotresa od astmatičnog napada. Sahranjena je u Beogradu na Novom groblju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs