Oženio se rođakom i zbog nje odrekao pravoslavlja: Kada je trebao da se venča, sestre nije smeo da zove iz šok razloga

Princ Filip, suprug kraljice Elizabete II, rođen je na Krfu na današnji dan pre 103 godine. Njegov život, ispunjen je brojnim zanimljivostima, a naročito onih koji se tiču njegovog ljubavnog života.

Vip priča
Autor:
Oženio se rođakom i zbog nje odrekao pravoslavlja: Kada je trebao da se venča, sestre nije smeo da zove iz šok razloga
Foto: Profimedia

Princ Filip rođen je na Krfu kao naslednik grčkog i danskog prestola. Kršten je u pravoslavnoj crkvi Svetog Đorđa u tvrđavi grada Krfa. Rođen je u veoma burnom i nepovoljnom političkom trenutku za Grčku.

Bilo je to vreme grčko-turskog rata, koji je trajao od maja 1919. do oktobra 1922. godine. Rat je završen ne samo vojnim porazom Grčke, već i najvećom razmenom stanovništva u tom delu sveta od pada Vizantijskog carstva.

Narod je krivca za poraz pronašao u kralju Konstantinu Prvom, koji je uhapšen 27. septembra 1922.

Kraljica Elizabeta, Princ Filip
foto: Profimedia

U opasnosti je bio i Filipov otac grčko-danski princ Andrija, kao uostalom i cela kraljevska porodica. Tako je u decembru 1922. porodica budućeg supruga britanske kraljice prognana iz Grčke.

Tokom života, princ Filip nikada nije govorio grčki, a 1992. je priznao da ga razume. Međutim "sa muškim članovima porodice posećivao je Svetu Goru i na svog najstarijeg sina preneo svest o vezi sa pravoslavljem."

Mladi Filip završio je u Velikoj Britaniji sa poengleženim delom porodice, koja je promenila prezime Batenberg u njegov engleski prevod Mauntbaten. Starateljstvo nad Filipom preuzeo je lord Milford Hejven, drugi markiz od Mauntbatena.

Kraljica Elizabeta, Princ Filip
foto: Profimedia

Ljubav sa kraljicom Elizabetom

Princeza Elizabeta se susrela sa princom Filipom od Grčke, svojim rođakom inače, nekoliko puta pre nego što se rasplamsala ljubav. Oboje su prisustvovali venčanju njegovog rođaka sa Elizabetinim ujakom 1934. godine i krunisanju Elizabetinog oca Džordža VI 1937.

Ali tek u julu 1939. trinaestogodišnja Elizabeta je "pala" na osamnaestogodišnjeg Filipa, koji je tada bio pomorski kadet.

Dok je kraljevska porodica bila u poseti Kraljevskom mornaričkom koledžu, Filip je bio jedan od retkih zdravih kadeta usred epidemije zauški i varičela. Izabran je da pravi društvo Elizabeti i njenoj mlađoj sestri, princezi Margaret.

Princ Filip
foto: Profimedia

Prema rečima Marion Kroford, guvernante dve princeze, Filip je impresionirao Elizabet svojom sposobnošću da preskače teniske mreže. Sledećeg dana Filip se pridružio kraljevskoj porodici na njihovoj jahti na ručku.

Krofordova je ispričala da Elizabet nije mogla da odvoji pogled od Filipa, iako u tom trenutku stariji tinejdžer nije uzvratio njena osećanja.

Tek kada su se sreli u zamku Vindzor za Božić 1943. godine, Filip je video buduću kraljicu kako nastupa u pantomimi predstave "Aladin", a posmatrači su bili svedoci znakova cvetanja romanse.

Godinu dana su krili veridbu

Elizabeta je držala njegovu fotografiju na svom kaminu, dok je Filip njenu sliku nosio sa sobom tokom rata. Romansa se nastavila i u mirnodopskim vremenima, uz izlete poput poseta pozorištu.

Već 1946. godine Filip je zamolio Elizabetu da se uda za njega na šta je ona pristala, a da pre toga nije tražila dozvolu svojih roditelja.

Njen otac, razumevajući osećanja svoje ćerke, ali zabrinut zbog njenih godina, zamolio ih je da sačekaju godinu dana dok Elizabeta ne napuni 21 godinu pre nego što javno objave veridbu.

Kraljica Elizabeta, Princ Filip
foto: Profimedia

Njihova veridba objavljena je 9. jula 1947. godine.

Pre venčanja, Filip se odrekao svojih titula i mesta u redu nasledstva grčkog prestola. Bio je naturalizovan kao britanski državljanin i postao je Filip Mauntbaten. Prezime nije koristio kao princ.

Da bi postao suprug buduće kraljice, Filip je pristao i da ne pozove svoje sestre na venčanje jer su sećanja na rat još bila sveža i sve tri su bile udate za Nemce. Zahvaljujući svom tastu kralju Džordžu VI, na dan venčanja 20. novembra 1947. Filip je dobio titule vojvoda od Edinburga, grof od Merioneta i baron Grinič.

Princ Filip
foto: Profimedia

Dan njegovog venčanja bio je i dan kada je prestao da puši, što je odlučio pošto se Elizabeta gnušala očeve zavisnosti od cigareta. Na svom medenom mesecu, Elizabet je napisala roditeljima da se ona i njen novi muž ponašaju kao da pripadaju jedno drugom godinama.

Filipovo neverstvo

Neke od Filipovih aktivnosti, poput njegovog džentlmenskog lanč kluba i obilazaka na koje je išao pedesetih na kraljevskoj jahti Britanija, dovele su do spekulacija o njegovim mogućim neverstvima. Godine 1957. "The Baltimore Sun" je objavio priču u kojoj se navodi da je bio "romantično povezan sa neimenovanom ženom koju je redovno sretao u stanu društvenog fotografa na Vest Endu."

Princ Filip
foto: Profimedia

"Sasvim je neistina da postoji bilo kakav razdor između kraljice i vojvode - Palata je ovaj izveštaj propratila demantijem", kako piše portal "Biography".

Princ se jednom osvrnuo na logistiku svojih neverstava pitajući: "Kako bih mogao? Imam detektiva u svom društvu, noću i danju, od 1947.".

Uprkos velikoj pažnji koja se posvećuje kraljevskoj porodici, nijedna Filipova neverstva nikada nisu potvrđena.

U braku su dobili četvoro dece - sadašnjeg kralja Čarlsa III, princezu Anu i prinčeve Endrua i Edvarda.

Stil/Blic Žena

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs