Deci na ulici bi davao evre, a beskućnicima kupovao hranu: Evo kako je izgledala poslednja nedelja Džeja Ramadanovskog

Veliki pevač narodne muzike Džej Ramadanovski, juče bi napunio tačno 60 godina. Donosimo detalje iz života za koje je malo ko čuo.

Vip priča
Autor:
Deci na ulici bi davao evre, a beskućnicima kupovao hranu: Evo kako je izgledala poslednja nedelja Džeja Ramadanovskog
Foto: Kurir/Damir Dervišagić

Čuveni pevač narodne muzike Džej Ramadanovski, važio je za izuzetnog pevača i čoveka koji je svojim glasom budio osećanja ljudi.

U čast ovom velikom pevaču sa Dorćola, koji bi juče napunio tačno 60 godina, osvrćemo se na neke detalje iz njegovog života, koje su vrlo interesantni.

Njegov zivot, a naročito detinjstvo nije bilo nimalo lako. Roditelji su mu se razveli dok je još uvek bio dete. Otac mu se seli u Austriju i vodi ga sa sobom, međutim nakon što je Džej pao razred, vraća ga za Srbiju gde ga ostavlja da živi sa babom u poznatom beogradskom naselju Dorćol.

Džej Ramadanovski
foto: Printscreen Youtube / Dzej Music Official

Privlači ga ulica i počinje da džepari po Kalemegdanu. Uz još niz nestašluka u koje upada, odvode ga od babe i stavljaju u Dom. Ni u domu se nije primirio, bežao je i stalno su ga šetali od jednog do drugog doma, najduže se zadržao u popravnom domu "Vasa Stajić" na Voždovcu, čiji je štićenik bio skoro devet godina.

Nedelja predstavlja važan dan u njegovom detinjstvu, jer su nedeljom puštali decu kući ukoliko zasluže. Nakon što je Marini Tucaković ispričao ovu priču ona dobija inspiraciju za numeru "Nedelja" koja postaje veliki hit i uz koju je Džej i ispraćen na večni počinak.

Iz doma odlazi na služenje vojnog roka u Hrvatsku na ostrvo Vis. Nakon šest meseci dobija prekomandu za Split, a u vojsci mu polazi za rukom da zaobiđe stroga pravila. Njegova snalažljivost i iskustvo "mangupa sa Dorćola", su mu poslužili da zaobiđe teške poslove.

Džej Ramadanovski
foto: preentscreen/Youtube

Po povratku iz vojske desio se sudbonosni susret i saradnja sa tekstopiscima Marinom i Futom. Godine 1987. nastaje hit "Zar ja da ti brišem suze", za koji je morao da se bori sa velikom Vesnom Zmijanac.

Sa tom pesmom nastupa na muzičkom festivalu "MESAM" i osvoja treću nagradu publike. Nakon toga produkcijska kuća "Diskoton" je 1988. godine izdala njegov prvi studijski album pod nazivom "Ljubio sam nisam znao" i tako se rađa velika karijera Džeja Ramadanovskog.

U karijeri mu je sve išlo od ruke, ali privatan život mu je bio moglo bi se reći buran. Voleo je kafanu, kocku i žene, zbog čega mu se brak i završio razvodom 2007. godine kada ga ostavlja žena Nada Ramadanovski koja je inače bila sestra njegovog najboljeg druga i čija ljubav je u početku bila zabranjena jer je njeni roditelji nisu odobravali.

Džej Ramadanovski
foto: Kurir / Dragan Kadić

Do kraja svog života Džej je isticao da izuzetno voli i poštuje svoju bivšu suprugu, kao i da je ona njegov "heroj" i "kraljica", te da je posle nje upoznao mnoge žene, ali ni jednu nije voleo kao nju.

U braku su dobili dve ćerke Anu i Mariju, a i nakon razvoda Nada mu se našla u najtežim situacijama i mnogo mu pomagala, pogotovo kada je imao ozbiljnih zdravstvenih problema. Polovinom 2017. Džej je morao da se podvrgne operaciji srca, zbog zalisaka koji su posledica nezdravog života koji je vodio. Ipak, uspeo je da se oporavi i relativno brzo ponovo zapeva. Najveću podršku pružale su mu upravo bivša supruga i ćerke.

I pored burnog života, Džej je važio za vrlo velikodušnog čoveka. Za dane šibicaranja je davno zaboravio i isticao da se kaje svega što je radio pre, što je kroz svoje buduće postupke to i dokazivao.

Domaći mediji su jednom posetili kafanu u kojoj je Džej proveo najlepše trenutke svog života, i tamo su zatekli njegove prijatelje Aleksandra Mandića i Milana Đuricu, koji su otkrili nepoznate detalje Džejevog života, prenosi "Kurir Stars".

"Donosio je džakove para i odmah bi sve potrošio. Kako dođu, tako i odu. Svima je davao novac, čašćavao je sve", rekao je njegov vrlo blizak prijatelj Aleksandar Mandić.

Džej Ramadanovski
foto: Kurir Arhiva

Pevač je iza sebe ostavio mnogobrojne hitove koji se i danas svakodnevno pevaju.

Od kad je legendarni folk pevač Džej Ramadanovski preminuo 2020. godine, njegove komšije sa Dorćola se slažu da taj beogradski kraj više nije isti.

"Ja sam se uselila u zgradu baš na dan kada je Džej umro" otkrila je jedna stanarka za "Kurir Stars".

"Sećam se da je bilo baš dosta novinara, ljudi su dolazili i ostavljali cveće, palili sveće. Bila je vrlo neobična situacija za mene koja sam se tek doselila, kao da je otišao neko koga sam poznavala", rekla je komšinica.

Druga komšinica, koja već duže stanuje u kraju, prisetila se pevačeve humane strane. "Kad god se vraćao sa nastupa, kupovao bi hranu u obližnoj pekari i ostavljao je beskućnicima", rekla je ona.

"Deci koja su se igrala na ulici bi davao novac, evre, koliko je imao u džepu. On je kao mali osetio glad i imao teško detinjstvo, a svako ko oseti glad ne može da ne pomaže drugima", istakla je ona.

Poslednja nedelja Džeja Ramadanovskog

Najbolji prijatelj pevača klavijaturista Zoran Jagodić Rule otkrio šta se desilo kobnog jutra, prenosi "Kurir Stars".

Naime, kako je Zoran istakao to jutro je izgledalo kao i svako drugo i niko nije mogao ni da pomisli da će nas baš tog dana 6. decembra 2020. godine, u nedelju, napustiti Džej koga su volele sve generacije i bez čijih pesama se slavlja nisu održavala.

Džej Ramadanovski
foto: Printscreen/youtube

"To jutro se Džej probudio oko 10 časova, sa njim u stanu su bile prijateljica Andrijana i spremačica Dara. Andrijana je oko 14 časova otišla do prodavnice, a Džej je Daru zamolio da mu proluftira sobu dok on odspava, pa da ručaju. Posle su ga tako našle...", ispričao je Rule.

Pevač je iza sebe ostavio mnogobrojne hitove koji se i danas svakodnevno pevaju.

O njegovom životu je snimljen film "Nedelja", koji je premijerno bio prikazan početkom ove godine.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs