Ovo je bila poslednja želja Jovanke Broz: Svi su plakali kada su čuli uz koju pesmu želi da je sahrane

Poslednja želja prve dame Jugoslavije, udovice Josipa Broza Tita, Jovanka Broz bila je da bude sahranjena uz ovu pesmu

Celebrities
08:05h
Ovo je bila poslednja želja Jovanke Broz: Svi su plakali kada su čuli uz koju pesmu želi da je sahrane
Foto: Prodimedia

Jovanka Broz je ispraćena na večni počinak uz taktove pesme, koja je u poslednje vreme izuzetno popularna, "Bela, ćao"! Iako su mnogi smatrali da je baš ovu numeru izabrala zbog levičarske poruke koju nosi sa sobom, ipak, to nije pravi razlog.

“Bela ćao” je pesma italijanskih partizana iz vremena Drugog svetskog rata, zato izbor Titove udovice ne bi trebalo nikako da bude čudan, jer je važila za jednog od najhrabrijih boraca partizanskih jedinica!

Žarko Jokanović, koji je napisao i knjigu o Jovanki "Moj život, moja istina", osvrnuo se na njen odabir.

Jovanka Broz
foto: Profimedia

- I dok su je iz grobnice života spuštali u novi dom nezaborava, muzika iz pesme italijanskih partizana, pesme koja je postala simbol otpora, pratila je na tom poslednjem putu. Pesma je nastala šezdesetih godina prošlog veka, u vreme kada je Jovanka imala nepunih 40 godina, a njen autor do danas je ostao nepoznat. Pevali su je svi anarhistički, komunistički i socijalistički borci, kao i čitav levičarski antifašistički pokret otpora u Italiji - napisao je Jokanović.

“Bela ćao” zvanično je bila “himna” partizana, ali je širom sveta vrlo brzo prepoznata kao simbol borbe protiv nepravde ili kako su je mnogi opisali “pesma slobode duha, želje za sveopštom slobodom”.

Jovanka Broz
foto: Beta

Posle Titove smrti, Jovankin život se promenio iz korena. Cela njena imovina je nacionalizovana, a stavljena je i u kućni pritvor. Ostavljena je da živi u staroj i zapuštenoj “vili” na Dedinju, u kojoj je krov prokišnjavao, a grejanja nikada nije bilo.

Ali, ni to nju nije uopšte pokolebalo. Do poslednjeg dana ostala je prava dama, ponosna i prkosna.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs