TITO JE REKAO JOVANKI „AKO MI SE NEŠTO DESI, OTVORI PISMO“: Pištoljem su je isterali iz kuće zbog 8 primeraka testamenta

Pismo, koje je bilo svojevrstan testament Josipa Broza, trebalo je da otvori njegova žena Jovanka

Lifestyle
16:45h Autor:
TITO JE REKAO JOVANKI „AKO MI SE NEŠTO DESI, OTVORI PISMO“: Pištoljem su je isterali iz kuće zbog 8 primeraka testamenta
Jovanka i Tito, Foto: Profimedia

Poslednja želja dugogodišnjeg lidera Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), Josipa Broza Tita, bila je usmerena ka dvojici ključnih figura – šefu jugoslovenske tajne policije Stanetu Dolancu i generalu Nikoli Ljubičiću.

Josip Broz Tito
foto: Printscreen Youtube - British Pathé

U formi pisma koje je praktično predstavljalo testament Josipa Broza, namenjeno da ga otvori njegova supruga Jovanka, otkrivali su se delovi misterije koja je označila poslednje reči ovog političkog velikana. Nažalost, pismo je "misteriozno nestalo" kada su šef policije i general otvorili sef, ostavljajući javnost u neizvesnosti o sadržaju.

Sadržaj tog pisma, koje je često bilo nagovešteno Titovim rečima "Ako mi se nešto desi, otvori pismo...", ostao je nepoznat široj javnosti. Jovanka , svaki put kada bi njen suprug kretao na put ili obilazak zemlje, bila je svesna postojanja tog pisma. U situacijama kada ona nije putovala s njim, Tito joj je pokazivao pismo koje je pažljivo čuvao u sefu, naglašavajući da, ukoliko mu se nešto dogodi, pročita sadržaj tog tajanstvenog dokumenta.

Jovanka Broz, Tito, Josip Broz Tito
foto: Profimedia

Jovanka nikada nije imala hrabrosti da otvori pismo. Taj zagonetni deo Titove zaostavštine ostao je neproučen i nepoznat, čineći ga trajnim izvorom spekulacija i tajni u istoriji bivše Jugoslavije.

Kada bi se vratio s puta, Tito bi pismo uzimao nazad, a vraćao ga je u sef svakom sledećom prilikom kad bi odlazio.

Da li je Tito menjao sadržaj pisma, i to je misterija, pored toga što se ne zna ni poslednja „varijanta“.

Jovanku pištoljem isterali iz kuće

Josip Broz je preminuo 4. maja 1980. godine, a ubrzo nakon njegove smrti udovica Jovanka je izbačena iz predsedničke vile u Užičkoj ulici na Dedinju.

Josip Broz Tito
foto: Profimedia

Ona je u ovoj kući sa Titom živela 35 godina. Jovanku su iz vile izbacili uz pretnju pištoljem, a iz nje je izašla bez ijedne stvari.

Jedna od priča je da su Jovanku iz kuće isterali Stane Dolanc i general Nikola Ljubičić. Ona je u jednom od intervjua za života to i potvrdila.

Dolanc i Ljubičić su sprečili udovicu da pročita „testament“ i tako sprovede ili barem otkrije Titovu poslednju volju. Nakon što su otvorili sef, pismu se gubi svaki trag.

Josip Broz Tito
foto: Universal images group / Profimedia

8 primeraka testamenta?

Jovanka je u jednom pismu koje je bilo upućeno osobi od poverenja tvdila da u tom testamentu Tito ostavlja njoj da vodi računa o svim stvarima koje ostaju iza njega. Takođe tvrdi da je čula da postoji 8 umnoženih primeraka ali da je celu stvar sabotirao šef policije Stane Dolanc.

„Čula sam od jedne ratne drugarice da je Tito napisao testament i dao da se umnoži u osam primeraka.

Predao ga je drugu Kosti Nađu, generalu armije, kad je bio u Igalu zbog neke konferencije Subnor.

Josip Broz Tito
foto: Mevald Karel / ČTK / Profimedia

U tom dokumentu je Tito, između ostalog, odredio da ja lično vodim računa o svim stvarima koje posle njega budu ostale, jer ću ja to najbolje znati, umeti i hteti.

Čula sam isto tako da je posle toga došao Stane Dolanc kod Nađa i zapretio mu da slučajno ne izađe s tim dokumentom, jer će se gadno provesti. Sigurna sam da su me zvog toga na tako svirep način izbacili iz kuće“, stoji u pismu koje je Jovanka u junu 1983. godine napisala bliskoj osobi.

Sadržaj Titovog testamenta nikad nije obelodanjen i do danas je ostao misterija.

Stil/Luftika

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs