ODRASTAO U DOMU ZA MALOLETNIKE I NA ULICI - POMOĆU TALENTA DOŠAO DO ZVEZDA: Jugoslavija ga pamti kao pevača sa dušom

6. decembra ove godine napunile su se dve godine od kako je preminuo Džej Ramadanovski - imao je samo 56. godina a uzrok smrti je bio srčani udar

Vip priča
Autor:
ODRASTAO U DOMU ZA MALOLETNIKE I NA ULICI - POMOĆU TALENTA DOŠAO DO ZVEZDA: Jugoslavija ga pamti kao pevača sa dušom
Džej Ramadanovski, Foto: Printscreen/youtube

U jeku korona virusa, 2020. godine Džej Ramadanovski preminuo je od posledica srčanog udara. Imao je samo 56 godina, a sahranjen je po svim muslimanskim običajima iako je slavio Svetu Petku i često govorio da je "Bog samo jedan" pa je znao posle crkve, gde je palio sveću da ode u džamiju gde bi se krstio.

Umeo je da kaže da je najsrećniji bio u period od njegove dvadesete do tridesete godine, jer se tada ostvario kao pevač, oženio se i dobio decu. "Kad sam napunio trideset, već sam sve video, sve doživeo," pričao je Džej.

Odrastao je u domu za maloletnike, a iz doma ga je izvukla njegova učiteljica koja ga je u jednom momentu pozvala da živi kod nje u stan, jer je u mladom Džeju prepoznala "dušu" kako su to kasnije pričali ljudi koji su ga poznavali.

Zahvaljujući Marini Tucaković postao je poznat jer mu je ona napisala sada već dobro poznatu pesmu: "Zar ja da ti brišem suze" sa kojom je osvojio treće mesto na festivalu "MESAM".

Džej Ramadanovski je rođen 1965. godine u Beogradu. Njegovi preci su Romi poreklom iz Makedonije koji su posle Drugog svetskog rata došli u Beograd. Odrastao je na ulicama naselja Dorćol i nikada nije krio da su mu mladost obeležili džeparenje, kocka i poroci. Ipak, u jednom intervjuu je priznao da se ne stidi svoje prošlosti, jer da se stidi nečega što je radio ne bi bio to što je danas. Tom prilikom rekao je da bi ga bilo sramota da je napravio „neka odvratna, neljudska dela“, ali se tako nešto nikada nije desilo, piše Biografija.org.

Do 2007. godine bio je u braku sa Nadom Ramadanovski s kojom ima dve ćerke Anu i Mariju. Nadu je upoznao 80-ih godina i to kao sestru jednog od njegovih najboljih drugova. Kada se vratio iz vojske ona je radila u jednom kafiću, ali iako su se sviđali jedno drugome ta veza bila je zabranjena. Naime, ona je mogla da izađe u grad samo sa bratom i nisu sedeli u istom društvu. S obzirom da se njen otac i brat nisu slagali s njihovom vezom, neko vreme viđali su se tajno. Kada je ostala u drugom stanju Nadina porodica morala je da prihvati Džeja.

Džej Ramadanovski
foto: Kurir / Dragan Kadić

1990. godine dobili su ćerku Anu, a kasnije i Mariju. Kao i većina boema, Džej je provodio noći i dane u kafani. Kockao je, pušio i pio, a Nada više nije mogla da podnese, pa je odlučila da se razvede. Brak su zvanično okončali 2007. godine. Iako decenijama nisu bili zajedno, pevač je umeo da kaže da izuzetno voli i poštuje svoju bivšu suprugu, te da je ona njegov „heroj“ i „kraljica".

Polovinom 2017. Džej je morao da se podvrgne operaciji srca, zbog zalisaka koji su posledica nezdravog života koji je vodio. Ipak, uspeo je da se oporavi i relativno brzo ponovo da zapeva. Kaže da su mu veliku podršku pružale ćerke i bivša supruga, te da je zahvalan Bogu što mu je pružio još jednu šansu.

Preminuo je 6. decembra 2020. godine u Beogradu, u nedelju. Tih dana cela Srbija je pevala stihove njegove pesme: "Nedelja, i svi ste tu, a mene s’ vama nema - daleko negde sam, na put bez povratka vaš sin se sada sprema..."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs