GLADOVAO JE U TEŠKOM SIROMAŠTVU I BEDI SA IMIGRANTIMA IZ JUGOSLAVIJE: Ono što je Ibrahimović pretrpeo malo ko bi mogao

Teško detinjstvo Zlatana Ibrahimovića obeležilo je siromaštvo i borba za napretkom.

Vip priča
Autor:
GLADOVAO JE U TEŠKOM SIROMAŠTVU I BEDI SA IMIGRANTIMA IZ JUGOSLAVIJE: Ono što je Ibrahimović pretrpeo malo ko bi mogao
Foto: LCD / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Životna priča Zlatana Ibrahimovića obeležena je teškim detijnstvom, ali ga to nije sprečilo da postane jedan od najboljih fudbalera današnjice. Postao je jedna od omiljenih javnih ličnosti, sa neverovatnim smislom za humor.

Priča iz njegovog dertinjstva detinjstva uveliko objašnjava kako je mršav, nezgodan dečak postao jedan od najboljih fudbalera svoje generacije.

Ibrahimović je odrastao u siromaštvu, jedno od petoro dece koja žive u opasnom stambenom kompleks u centru Malmea, trećeg po veličini grada u Švedskoj. Bio je samosvestan svog velikog nosa i priznaje da je išao u školu uglavnom zbog besplatnih ručkova. Kada je škola angažovala specijalnog nastavnika da radi sa njim, dodatno poniženje je bilo više nego što je mogao da podnese.

Zlatan Ibrahimović
foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

"Želeo sam da se suprotstavim celom svetu i pokažem svima koji su sumnjali u mene ko sam zaista", napisao je u svojoj autobiografiji "Ja sam Zlatan".

"I nisam mogao da zamislim nekoga ko bi mogao da me zaustavi."

Trnjem do uspeha

"Nikoga nije bilo da mi kaže: "Hej, kako si danas, mali Zlatane?" Mogao sam samo da se solidarišem sa svojim etničkim autsajderima", ispričao je pre nekoliko godina za "Gardijan" Ibrahimović prisećajući se detinjstva u malom stanu na četvrtom spratu naselja Rozengard u Malmeu u Švedskoj.

Zlatan Ibrahimović
foto: rne Forsell / Zuma Press / Profimedia

Kao dečak bio je u prilici da uvidi sve mane toliko hvaljenog švedskog sistema jednakosti. Uspeo je da se izdigne iz svega toga, da iz geta stigne do svetlosti Pariza.

"Niko nije verovao da mogu da uspem. Svi su me ogovarali, ponižavali, nazivali pogrdnim imenima. Mislili su da ću propasti, jer imam dugačak jezik. Smatrali su da imam bolesnu viziju, da se neće ostvariti. Ali, ja sam sanjao i dosanjao. I eto me ovde. A ti koji su me blatili? Sada mogu da pojedu svoje reči. To je moj najveći trofej", dodao je.

Zlatan Ibrahimović
foto: Jonathan Moscrop / Zuma Press / Profimedia

Imao je samo dve godine kada su se njegovi roditelji razveli - otac Šefik iz Bijeljine (BiH), radio je kao domar, dok je njegova majka Jurka iz sela Prkos (Hrvatska) radila po 14 sati dnevno kao čistačica da bi mogla da izdržava Zlatana, njegovu stariju sestru Sanelu, nekoliko polubraće i sestara od kojih je jedan postao zavisnik od droge.

"Bili smo siromašni. Skupio je jedva novca da mi kupi krevet u IKEA prodavnici, ali nismo imali para za dostavu. Nosili smo ga zajedno do kuće. To je bilo fantastično. Vreme sam provodio i sa majkom, ali u suštini, živeo sam sa ocem. Jednom je celu platu dao da mi pokrije put u trening kamp. Nije imao za stanarinu, ali meni je dao novac", otkrio je Zlatan, pa dodao:

Zlatan Ibrahimović
foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Moje detinjstvo je bilo veoma teško, odrastao sam u imigrantskom naselju u Malmeu, na jugu Švedske, u nametnutom okruženju siromašnih imigranata iz Jugoslavije, Somalije, Turske i Poljske. Moji roditelji nisu mi mnogo pomagali, a retko bi pokazivali osećanja. Bili smo strašno siromašni, ništa nismo mogli sebi da priuštimo. Frižider je konstantno bio prazan, sećam se da sam neretko bio gladan."

Jurka je bila vrlo stroga i imala je običaj da tuče Zlatana velikom drvenom kašikom. Jednom ga je udarila toliko jako da se kašila polomila, a onda je naterala Zlatana da joj kupi novu.

Zlatan Ibrahimović
foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Porodične okolnosti doprinele su tome da je Ibrahimović "bacao cigle na automobile, krao u lokalnim prodavnicama... ukrao bicikl svog trenera, nakon čega su reagovale socijane službe koje su Zlatana poslale kod oca. Srećom, njegov tadašnji trenet u njemu je video veliki potencijal, "uzeo ga pod svoje", nakon čega se Ibrahimović posvetio fudbalu i takve incidente ostavio za sobom.

1 / 15 Foto: QQPD / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ljubavni život

Zlatan Ibrahimović je u dugogodišnjoj vezi sa Helenom Seger, sa kojom ima dva sina. Uprkos tome što je Helena od Zlatana starija čak 11 godina, njih dvoje važe za jedan od najskladnijih parova na svetu, a upoznali su se na spektakularan način.

Zlatan Ibrahimović
foto: ThePhotOne / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

"Kad sam upoznala Zlatana imao je 21 godinu, a ja 32. Imala sam karijeru i bogatstvo, nije mi trebao fudbaler da me hrani. Bila sam samostalna, a on čak nije bio moj tip muškarca", rekla je Helena za Elle.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs