OTAC JE MUČKI ZLOSTAVLJAO I SILOVAO: Udavala se 5 puta, svaki brak bio je gori od prethodnog, onda je skončala u mukama

Tragična sudbina holivudske glumice koju je otac silovao tera suze na oči. Ovo je priča o Riti Hejvort.

Vip priča
16:28h Autor:
OTAC JE MUČKI ZLOSTAVLJAO I SILOVAO: Udavala se 5 puta, svaki brak bio je gori od prethodnog, onda je skončala u mukama
Tragična sudbina holivudske glumice koju je otac silovao, Foto: Profimedia

Zvali su je prva princeza iz Holivuda. Rita Hejvort bila je, naizgled, najbliže pravoj, živoj Pepeljugi. Mediji su je četrdesetih godina profilisali kao provincijalku koja je uspela da ostvari američki san. Ali to je bilo daleko od istine.

Rođena je 17. oktobra 1918. godine kao Margarita Karmen Kanzino u Bruklinu, a bila je najstarije dete Eduarda Kanzina, koji je imao špansko i romsko poreklo, i Volge Hejvort, Amerikanke koja je poticala iz Irske i Engleske. Njeni roditelji bili su poznati plesači, a pored Rite imali su i sinove Eduarda Mlađeg i Vernona.

Rita Hejvort
foto: Profimedia

Pakleno detinjstvo Rite Hejvort

Njen otac želeo je da Rita postane profesionalna plesačica, kao i oni i njegov otac Antonio, ugledni igrač bolera, dok se majka nadala da će njena ćerka biti glumica. Eduardo ju je od detinjstva učio plesu, piše Glossy.

– Otkad sam imala tri i po godine... Čim sam naučila da stojim sama, držao mi je časove plesa – prisetila se glumica jednom prilikom. – Nije mi se to mnogo dopadalo... Ali to nije obeshrabrilo mog oca, pa sam nastavila da učim. Vežbanje, vežbanje, vežbanje, vežbanje, to je bilo moje devojaštvo.

Rita Hejvort
foto: Profimedia

Čim je stekla plesne veštine, počela je da nastupa, a sa ocem je plesala u kazinima širom Tihuane, gde su mnogi verovali da su oni muž i žena. Eduardo nije imao ništa protiv toga i nije ih ispravljao, a ćerku je zlostavljao na najbrutalnije načine. Tukao ju je svakodnevno tokom i posle treninga, a potom seksualno zlostavljao.

– Eduardo ju je silovao popodne, a noću plesao s njom – napisala je biografkinja Barbara Liming u knjizi o životu slavne glumice, a izvor za ovu tvrdnju bio joj je Ritin drugi suprug Orson Vels.

Na jednom od nastupa u Meksiku spazio ju je filmski producent iz "Foksa", koji ju je pozvao na audiciju. Margarita je potpisala šetogodišnji ugovor i pojavila se u nekoliko nezapaženih manjih uloga, posle čega je morala da se vrati ocu i svom pređašnjem životu.

Prvi brak i početak karijere

Kada je imala 18 godina, dobila je priliku za bekstvo od zlostavljanja: upoznala je biznismena Edvarda Džadsona, više od duplo starijeg od nje, koji je tada imao 41 godinu. On je prepoznao Ritin talenat, pa ju je odveo u Las Vegas, a ona je verovala da ovaj poslovni čovek želi da joj pomogne i uskoro se udala za njega.

Ipak, to nije bio ni srećan ni spokojan brak koji bi joj doneo mir za kojim je čeznula. Džadson, koji je bio Ritin menadžer, primoravao ju je da ima odnose sa uticajnim ljudima, tvrdeći da će to koristiti njenoj karijeri.

Nakon niza pokušaja da se progura u svet filma, sklopila je 1937. godine ugovor sa kućom Columbia Pictures, koja joj je najpre nudila statiranje i uloge egzotičnih plesačica. Tadašnji Holivud je uglavnom u ovaj kalup stavljao Latinoamerikanke, a ona je imala jasne latino crte.

Rita Hejvort i Orson Vels
Rita Hejvort i Orson Velsfoto: Profimedia

Shvatila je da će uspeti samo ako odbaci ovaj deo svog identiteta, pa je počela da se predstavlja majčinim prezimenom Hejvort i nadimkom Rita, smršala je, krenula na časove glume, ofarbala crnu kosu u crvenu i trudila se da uvek izgleda elegantno.

Ubrzo potom, njena karijera počela je uzlaznom putanjom, mediji su je obožavali jer se nije krila od njih kao druge poznate lepotice. Nastala je prava pomama za njom, koja je kulminirala ulogom u noir filmu "Gilda" i njenim fotogafisanjem na atomskoj bombi.

U međuvremenu se 1942. razvela od Džadsona, a već sledeće godine udala se za Orsona Velsa, s kojim je u braku provela četiri godine. Kako je čuveni glumac i režiser pričao, Rita je samo na filmu bila žena puna samopouzdanja, dok je privatno bila duboko nesigurna.

Rita Hejvort
foto: Profimedia

Nije to verovatno bila bez razloga: na kraju krajeva, varao ju je na svakom koraku, a potom se žalio da ima "eksplozivnu narav" jer kada se razbesni umela je da baca sve po kući. Međutim, Vels je tvrdio da se nikada nije ljutila direktno na njega, već uglavnom na svoje roditelje.

I ona je ljubav i utehu potražila van braka, pa je imala brojne afere, a Velsa je varala sa čuvenim industrijalcem Hauardom Hjuzom. Tada je i zatrudnela, zbog čega je otišla u Evropu kako bi abortirala.

Rita Hejvort
foto: Profimedia

Ni kasniji brakovi Rite Hejvort nisu bili srećni

Dve godine nakon rastanka od Orsona Velsa, upoznala je princa Alija Kana na Kanskom festivalu, a ubrzo su se venčali iako je još uvek formalno bila udata za čuvenog filmadžiju. Deo javnosti obožavao ju je i nazivao "prvom princezom Holivuda", dok ju je deo osuđivao jer je pronašla novog muža.

Krajem 1949. princ Ali Kan i Rita Hejvort dobili su ćerku Jasmin Agu Kan, a zbog svog novog muža glumica je živela na Starom kontinentu. Nije joj se, međutim, dopadao život Evropljana, a posebno se mučila jer nije uspevala da savlada francuski.

Rita Hejvort
foto: Profimedia

Misteriozna bolest koja nam je danas dobro poznata

Riti Hejvort je 1980. godine dijagnostikovana Alchajmerova bolest, a ona je prva poznata ličnost za koju se zna da je imala ovu dijagnozu. Njena ćerka Jasmin uverena je da je glumica mnogo ranije ispoljavala znakove ovog teškog stanja, ali se o ovom oboljenju tada nije dovoljno znalo. U trenucima kada su svi verovali da je glumica preterala sa alkoholom, ona je pokazivala očigledne simptome Alchajmerove bolesti.

Poslednjih godina života, o Riti je brinula ćerka, a u februaru 1987. upala je u polukomatozno stanje. Preminula je 14. maja, u svom domu na Menhetnu, a povodom njene smrti oglasio se predsednik Amerike Ronald Regan.

1 / 9 Foto: Profimedia

– Rita Hejvort bila je jedna od omiljenih zvezda naše zemlje – poručio je. – Glamurozna i talentovana, pružala nam je mnogo divnih trenutaka na sceni i na platnu i oduševljavala publiku još otkad je bila mlada devojka. U kasnijim godinama je postala poznata po borbi protiv Alchajmerove bolesti. Njena hrabrost i iskrenost bila je velika javna usluga u skretanju pažnje širom sveta na bolest za koju se svi nadamo da će uskoro biti izlečena.

(Stil/ Glossy)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs