KRALJICA JE 2 PUTA MORALA DA PROGUTA PONOS I IZ PEPELA PODIGNE SVOG GREŠNOG SINA: Šuška se da je bez nje NESPOSOBAN

Princ Endru će verovatno ostati bez krova nad glavom u svojoj 63. godini

Vip priča
Autor:
KRALJICA JE 2 PUTA MORALA DA PROGUTA PONOS I IZ PEPELA PODIGNE SVOG GREŠNOG SINA: Šuška se da je bez nje NESPOSOBAN
Kraljica sa sinom, princom Endruom, Foto: Doug Peters / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako se bliži krunisanje kralja Čarlsa, tako je svetska javnost sve ubeđenija da se bliži i kraj britanskoj monarhiji. Zašto? Izgleda da budući kraj nema moć da kontroliše ni sopstvenu porodicu. I dok s jedne strane odbegli sin, princ Hari otkriva sve moguće skandale u svojoj novoj knjizi "Spare", na drugoj strani je "grešni sin" kraljice Elizabete, princ Endru koji se iz petnih žila trudi da povrati svoj imidž i poverenje naroda - ali bezuspešno.

Najnovija vest je da princ Endru ne želi da napusti imanje u Vindzoru nakon što 2003. godine je potpisao zakup od 250 funti nedeljno na narednih 75 godina!

Za to vreme kralj Čarl radi sve kako bi sačuvao svoj tron, a štednja je ono na šta se najviše ulaže.

Princ Endrju
foto: Profimedia

Dok Čarls tvrdi kako će bratu smanjiti dodatak, princ Endru tvrdi da mu ne pada ni na kraj pameti da se seli iz kuće na koju je potrošio milione da bi je renovirao.

"On ne želi da ode. Nema šanse. Jedino ako mu kralj isplati milione koje je potrošio renovirajući kuću u Vinzoru," kaže izvor blizak princu Endruu.

"Možete li zamisliti situaciju u kojoj vojvoda preti da će tužiti svog brata, kralja, i to zbog novca. To bi bilo nezamislivo."

Međutim, znajući kako je princ Endru stekao naziv "grešni sin" sve je zamislivo.

Princ Endrju
foto: AP / Michel Euler

Ko je princ Endru?

Šezdesettrogodišnji vojvoda od Jorka treći je kraljičin sin i deveti je u redu za tron. Njegov starij brat je sada kralj Čarls, a sestra mu je Ana, kraljevska princeza.

Razveden je od Sare, vojvotkinje od Jorka, sa kojom ima dve ćerke, princezu Beatris i princezu Judžini.

Skandal koji je mnogo koštao kraljevsku porodicu, ali i napravio neizbrisivu mrlju na imenu i delu princa Endrua, vojvode od Jorka je taj što je vojvoda optužen za seksualno zlostavljanje u građanskom postupku u SAD-u.

U sudskim dokumentima, Virdžinija Đufre kaže da je bila žrtva trgovine ljudima i zlostavljanja od strane Džefrija Epstajna kada je imala 16 godina.

Deo zlostavljanja uključivao je njeno predavanje drugim moćnim ljudima - uključujući princa Endrua, kako ona navodi.

Virdžinija Đufre kaže da ju je vojvoda seksualno napastvovao u tri navrata dok je bila mlađa od 18 godina.

Princ Endru je dosledno negirao sve optužbe. On je u intervjuu za BBC Njuznajt 2019. rekao da se ne seća da je ikada sreo Virdžiniju Đufre.

Međutim, šuškalo se da je Endru itekako poznavao Virdžiniju.

Džefri Epstajn
foto: Profimedia

Kraljica je drugi put morala da uradi sve što je u njenoj moći da "opere" biografiju svog grešnog sina.

Tada je princ Endru izgubio tutulu pa se više neće zvati Njegovo Kraljevsko Visočanstvo ili NjKV.

Kao i Hari i Megan, princ Endru je zadržao svoju titulu NjKV, ali je neće koristiti ni u kakvom zvaničnom svojstvu.

Vojvoda je imao dvadesetdvogodišnju karijeru u Kraljevskoj mornarici, a služio je kao pilot helikoptera tokom Foklandskog rata 1982. godine. Takođe je komandovao brodom za protivminsku borbu HMS Cottesmore.

Princ Endrju
foto: Profimedia

Princ Endru je bio pokrovitelj oko 200 dobrotvornih i drugih organizacija.

Ali nakon kontroverznog intervjua za BBC 2019. godine, u kojem je demantovao navode da je imao seksualne odnose sa Virdžinijom Đufre, mnogi su odlučili da prekinu veze sa njim. Među njima su Autvord Baund Trast (Outward Bound Trust), Engleski nacionalni balet, Kraljevski filharmonijski orkestar i London Metropolitan univerzitet, piše BBC.

Drugi i nešto stariji skandal oko princa Endrua je onaj kada ga je prevarila supruga Sara Ferguson.

Pričalo se da niko do tada nije više osramotio kraljevsku porodicu nego što je to uradila Sara Ferguson. Međutim, "vojvotkinja od svinjetine" kako su je tada zvali, verovatno nije ni slutila da će još jedna vojvotkinja da uloži sve napore da sroza ugled kraljevske porodice.

Princ Endrju, Sara Ferguson
foto: Profimedia

Šta će sada biti sa posrnulim kraljičinim sinom?

Od 2019. godine od kako se povukao sa svih kraljevskih dužnosti, princ Endru prestaje da dobija onoliku količinu novca koju je do tada dobijao.

Od momenta od kako je optužen za seksualno zlostavljanje maloletnice, Endru se oslanja na velikodušnost svoje pokojne majke koja ga je izdržavala privatnim sredstvima. Priča se da je ta suma bila oko 249.000 funta godišnje.

Ali, poslednjih nekoliko nedelja, kralj je zatražio od svih članova porodice da "stegnu kaiš", a to očekuje i od princa Endrua.

Jedino što posrnulom princu ostaje je da se preseli kuću koju je kupio svojoj bivšoj ženi Fergi kao nasleđe za njihove ćerke princeze Beatris i Judžin.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs