Preokret

DIGLA SE VELIKA PRAŠINA OKO KRUNISANJA KRALJA ČARLSA: Najveći problem je KAMILA i kruna koju treba da nosi

Bakingemska palata je u utorak objavila da će Kamiila (75), kraljica supruga, 6. maja biti krunisana "okrnjenom" krunom kraljice Meri

Celebrities
19:45h Autor:
DIGLA SE VELIKA PRAŠINA OKO KRUNISANJA KRALJA ČARLSA: Najveći problem je KAMILA i kruna koju treba da nosi
Foto: Profimedia

Kraljica Kamila neće na glavu staviti originalnu krunu kraljice Meri tokom krunisanja 6. maja u Vestminsterskoj opatiji "ni pod razno".

Time je izbegla da ponese kontroverzni dijamant Koh-i-Nur, neverovatan dragi kamen od čak 105,6 karata, za koji se veruje da je jedan od najvećih brušenih dijamanata na svetu. Ovaj dijamant je predstavila kraljica majka na krunisanju supruga kralja Džordža VI 1937., a ponela ga je i kraljica Elizabete II 1953. godine.

Prema Historic Royal Palaces, sporni dragulj se smatra "simbolom osvajanja" – postao je britansko vlasništvo kad su ga 1849. oteli trgovci od 10-godišnjeg Maharadže Dulip Singha, poslednjeg vladara carstva Sika i predali ga kraljici Viktoriji kao deo mirovnog sporazuma na kraju Prvog anglo-sikskog rata.

Kraljica Elizabeta II
foto: Profimedia

Od tada je čuvan u kraljevskom trezoru, uprkos periodičnim pozivima da se vrati Indiji, Pakistanu i Avganistanu, koji su svi podneli zahtev za vlasništvo.

Legende su tvrdile da je dijamant i srećan i nesrećan, pa je Kamila odlučila da bi najbolje bilo da ga zaobiđe.

Kako su planovi za krunisanje kralja Čarlsa i kraljice Kamile ušli u završnicu, spekulisalo se da bi kraljica supruga mogla da nosi krunsku krunu kraljice majke tokom verskog rituala. Čarls (74) je bio veoma blizak sa svojom bakom, a pojavili su se i glasine iz Bakingemske palate da je Elizabeta II kraljevski ukras za glavu namenila upravo Kamili.

Kamila Parker
foto: Profimedia

U Indiji su odmah rekli šta misle o tome. Vraćajući se na problematičnu prošlost dijamanta, rečeno je da bi krunisanje Kamile i upotreba krunskog dragulja Koh-i-Nur vratila bolna sećanja na kolonijalnu prošlost, u dane Britanske imperije u Indiji, pod čijom ćizmom i strogim pravilima je patilo pet – šest generacija.

Spektakularnu svetlucavu krunu, ukrašenu sa 2.200 dijamanata, među njima i onim indijskim, naručila je Čarlsova prabaka Meri za krunisanje njenog supruga, kralja Džordža V, 1911. godine. S njim se dičila i kraljica Aleksandra 1902. Ali kada je kraljica majka naručila svoju krunu za krunisanje 1937. godine, ona je dala da se ukloni džinovski dijamant, kao što je to uradila njena svekrva pre nje.

Kraljica Meri
foto: Profimedia

Trenutno se radi kruna za kraljicu Kamilu na kojoj će biti deo kolekcije dragog kamenja kraljice Elizabete II, koje je ona često nosila kao broševe, pre svega dijamant Kulinan koji je pronađen u Južnoj Africi 1905. godine.

Vlada Transvala je 1907. poklonila Kulinan kralju Edvardu VII. Bio je to simboličan gest koji je imao za cilj da zaleči rrane između Britanije i Južne Afrike posle Burskog rata. Posle početnog oklevanja, kralj je prihvatio poklon na preporuku britanske vlade. Kamen je, uz veliku policijsku pratnju, odnesen u Sandringem i formalno predstavljen na kraljev 66. rođendan.

Dijamant je isečen na devet delova, koji su numerisani. Kralj Džordž V je dao Kulinana I i II da ugrade u kraljevsko žezlo i carsku državnu krunu, gde je i danas ostalo, a korišćeni su, uz suverenovu kuglu i tokom sahrane kraljice Elizabete u septembru 2022.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Preostale numerisane dijamante zadržala je kompanija Asschers, koja je isekla dijamant, kao nadoknadu za trud. Međutim, Kulinana VI i VIII je kasnije uzeo kralj Edvard VII i poklonio kraljici Aleksandri, a ostale je južnoafrička vlada dala kraljici Mariji 1910. godine, u znak sećanja na inauguraciju Unije. Oni su zaveštani kraljici Elizabeti II 1953.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs