džuli kristi

OSTAVILA NAJVEĆEG ZAVODNIKA HOLIVUDA KOJI JU JE OBOŽAVAO: Život najlepše plavuše koja se proslavila u filmu Dr Živago

Jedna od najlepšij žena u Holivudu i dan danas se bori za prava životinja i životne sredine, a njen ljubavni život je bio više nego turbulentan.

Vip priča
Autor:
OSTAVILA NAJVEĆEG ZAVODNIKA HOLIVUDA KOJI JU JE OBOŽAVAO: Život najlepše plavuše koja se proslavila u filmu Dr Živago
Foto: Profimedia

Džuli Frensis Kristi je rođena 14. aprila 1941. u Asamu, Indiji. Njena majka Rozmari bila je slikara rođen u Velsu, a njen Frenk, imao je plantažu čaja u Indiji gde je odrasla.

Sa šest godina poslata je da živi kod hraniteljke kako bi mogla da pohađa katoličku školu u Engleskoj - iz koje je kasnije izbačena jer je ispričala nepristojan vic.

Džuli Kristi
foto: Profimedia

Nakon što su joj se roditelji razdvojili tokom njenog detinjstva, provela je vreme sa svojom majkom u ruralnom Velsu pre nego što je otišla u Pariz da završi školovanje i nastavi da uči francuski jezik. Danas tečno govori francuski i italijanski jezik. Nakon školovanja u Parizz, vratila se u Englesku gde je upisala prestižnu londonsku drame.

Džuli Kristi
foto: Profimedia

Njen scenski debi 1957. bio je skroman, pa se tek četiri godine kasnije prvi put se pojavila na TV-u u naučno fantastičnoj seriji "A For Andromeda," a godinu dana kasnije ostvarila je revolucionarnu ulogu u komediji "Anonimni prevaranti".

Džuli Kristi
foto: Profimedia

Džuli je ostavila veliki utisak u ulozi Liz u filmu "Bili lažov" iz 1963. godine, što je navelo režisera da je pozove da igra u filmu "Darling". Njen portret nemoralne manekenke Dajane Skot doneo joj je Oskara pa je tada postala poznato lice širom sveta. Uloga Lare u filmskom hitu "Dr Živago" dodatno je učvrstilo njenu reputaciju i donelo sa sobom nove mogućnosti.

Džuli Kristi
foto: Profimedia

Godine kada se pojavila u filmu "Daleko od razurdane gomile", Džuli je započela sedmogodišnju ljubavnu vezu sa američkim glumcem Vorenom Bitijem. Kako je rekla u jednom intervjuu, on je zaslužan za to što joj je otvorio oči kada je politika u pitanju i divila mu se kako se sam borio za pravdu, i da mu je večno zahvalna na tome.Iako je bila luda za njim, ostavila ga kada je saznala za njegova neverstva.

Džuli Kristi
foto: Profimedia

Sve više zainteresovana za politička pitanja i prava životinja, Džuli je izgubila mnogo u daljem razvoju svoje karijere. Odbila je glavnu ulogu u filmu "Oni pucaju u konje, zar ne?"

Džuli Kristi
foto: Profimedia

Međutim, 1973. godine odigrala je jednu od svojih najboljih uloga u filmu "Ne gledaj sada" i oduševila publiku svojim lakim prikazom žene koju su mučile porodične smrti, dok je zadržala svoje dostojanstvo. Njen film "U potrazi za Gregorijem" iz 1969. za nju je bio redak promašaj.

Džuli Kristi
foto: Profimedia

Iako je veza Džuli i Vorena okončana sredinom sedamdesetih, ostali su prijatelji i zajedno su radili na još nekoliko filmova, uključujući "Šampon" iz 1975. i, tri godine kasnije, "Nebo može da čeka". Voren joj je posvetio svoj film "Crveni" iz 1981. nakon što je odbila ulogu Luiz Brajant koja je na kraju pripala Vorenovoj novoj ljubavnici, Dajan Kiton.

Džuli Kristi
foto: Profimedia

Brak Džuli Kristi sa Dankanom Kembelom

Do kraja sedamdesetih, Džuli je želela da napusti Los Anđeles pa je kupila farmu blizu Montgomerija u Severnom Velsu. Ona takođe ima kuću u londonskom Ist Endu.. Izuzetno nezavisna, uvek se klonila konvencionalnih princila, pa je tako živela sa svojim izabranikom u nevenčanoj zajednici još od 1979. godine, istraživačkim novinarom Gardijana Dankanom Kembelom. U januaru 2008, međutim, Džulin brat Klajv je otkrio da je par ozvaničio svoju vezu i venčao se dva meseca ranije u Indiji.

Džuli Kristi
foto: Profimedia

Ponovo rođena karijera Džuli Kristi

Osamdesetih se često pretpostavljalo da je otišla u penziju. Vratila se 1996. kada ju je Kenet Brana ubedio da preuzme svoju prvu Šekspirovu ulogu kraljice Gertrude u njegovoj ekranizaciji Hamleta. Sledeće godine odigrala je drugu predstavu nagrađenu Oskarom kao nesrećna supruga u domaćoj drami "Afterglow", ali je potom nastavila da odbija glavne uloge, uzimajući umesto toga male uloge u filmovima kao što su "Hari Poter i zatvorenik iz Askabana", "Troja" i "U potrazi za Nedođijom" - za koju je dobila nagradu BAFTA za najbolju sporednu glumicu.

Džuli Kristi
foto: Profimedia

1997. godine dobila je nagradu BAFTA, za doprinos britanskoj kinematografiji.

Na nagovor kanadske rediteljke i glumice Sare Poli, koja se sprijateljila sa zvezdom kada su se zajedno pojavile u filmovima "No Such Thing" i "The Secret Life Of Words", ipak je urodila plodom. Džuli je pristala da glumi glavnu ulogu u Sarinom rediteljskom debiju "Daleko od nje", o ženi koja boluje od Alchajmera koja se prijavljuje u dom kako bi spasila svog muža da ne mora da brine o njoj. Rezultat je bio očaravajući nastup koji joj je doneo Zlatni globus i četvrtu nominaciju za Oskara.

Ona je i dan danas, u svojoj 82. godini, pokrovitelj Palestinske kampanje solidarnosti i posvećuje mnogo vremena pravima životinja, zaštiti životne sredine i kampanjama protiv nuklearne energije.

Tokom svoje karijere, osvojila je čak 42 nagrade.

Pored Vorena Bitija , bila je u ljubavnim vezama sa Piterom Stempom i Rajanom O Nilom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs