SAZNAJTE VIŠE

PRINC HARI OTKRIO NAJVEĆI LJUBAVNI SKANDAL U KARALJEVSKOJ PRODICI: Jedan princ je glavu izgubio za skandaloznom glumicom

Vanderbiltovi i Vindzori važni su akteri najzloglasnijih vanbračnih afera 20. veka, priča komplikovanijih i od sapunica, a princ Hari otkrio je detalje najvećeg kraljevskog skandala.

Vip priča
09:24h Autor:
PRINC HARI OTKRIO NAJVEĆI LJUBAVNI SKANDAL U KARALJEVSKOJ PRODICI: Jedan princ je glavu izgubio za skandaloznom glumicom
Princ Hari otkrio detalje najvećeg kraljevskog skandala, Foto: CBS / 60 Minutes / Ferrari / Profimedia

Otrcana izreka kako je svet jako mali, opravdala je svoje postojanje još jednom kada je Anderson Kuper, poznati politički komentator, novinar i urednik na CNN-u i CBS-u intervjisao princa Harija, vojvodu od Saseksa. Povod za intervju je Harijeva biografija "Spare", a razgovor s Kuperom biće objavljen u magazinu CBS-a "60 Minutes".

Amerikanci nemaju svoju kraljevsku porodicu (izbegli članovi raznih evropskih i drugih kraljevskih kuća se ne računaju čak ni kada se koriste titulama da fasciniraju producente debelih novčanika), ali Anderson Kuper je iz porodice Vanderbilt, jedne od onih koje više od vekova imaju maltene kraljevski status u Americi zbog svog ogromnog bogatstva i uticaja u svim sferama života te zemlje. Njegova je majka bila Glorija Vanderbilt, žena za koju je skovan izraz "sirota mala bogatašica", naslednica enormnog bogatstva, glumica, dizajnerka, žena koja se bavila humanitarnim radom do poslednjeg dana svog života...

Glorija Vanderbilt
foto: Profimedia

Intervju koji svi očekuju, a u kojem, barem prema insertu, Hari govori o tome kako ga je stariji brat Vilijam tukao zbog Megan i nastavlja da optužuje sve i svakog za sve i svašta, povezao je Vanderbiltove i Vindzore na sasvim neočekivan način. Priča iz prošlosti mnogo je sočnija od nezaustavljivog kukanja odbeglog princa u reklamne svrhe.

Naime, tokom 1920-ih i 1930-ih, Kuperova pratetka, lejdi Telma Furnes, devjački Morgan, bila je ljubavnica Edvarda VIII., Harijevog prastrica, tada princa od Velsa, prestolonaslednika. Furnes, nekadašnja glumica iz ugledne porodice diplomata i poslovnih ljudi, imala je dva braka - drugi je bio onaj s bogatim Britancem, brodograditeljem i brodovlasnikom vikontom Marmadukeom Furnesom, 20 godina starijim od nje. S njim je imala sina Vilijama, kasnije člana Doma lordova, te producenta i biznismena.

Edvard je, pak, isti onaj Edvard koji je abdicirao da bi mogao da se oženi Amerikankom Volis Simpson, razvedenom glumicom i tako drastično uticao na britansku monarhiju.

Princ Edvard
foto: mediadrumworld.com/Wetherell / Media Drum World / Profimedia

Pratetka Telma nije samo bila Edvardova ljubavnica. U knjigama je zapisano da je baš ona 10. marta 1931. godine u svojoj kući Burou Kort, princa upoznala sa svojom bliskom prijateljicom Volis Simpson. Volis i njezn drugi suprug Ernest Simpson bili su pozvani na zabavu nakon što je drugi par otpao u poslednjem trenutku.

Kada je Telma otputovala u posetu svojoj sestri bliznakinji Gloriji Morgan Vanderbilt (Kuperovoj baki) u Ameriku i tamo provela prva tri meseca 1934. godine, Simpson je zavela princa od Velsa i osvojila ga za sva vremena. Razočarana Telma bacila se u zagrljaj princa Alija Kana, što je izazvalo ogrmno medijsko zanimanje i gomilu tračeva.

Prema pisanju današnjih britanskih i američkih medija, nije poznato da li su princ Hari i Anderson Kuper bili svesni veze između njihovih porodica pre nego što su krenuli da razgovararaju o prinčevoj autobiografiji, ali o vezi Telme i Edarda zna se uglavnom sve.

Iako su se i pre susretali princ Edvard i Telma, tada lejdi Furnes, upoznali su se na poljoprivrednoj izložbi 1926. godine u Londonu. Ona je bila lepotica, on šarmer i postali su ljubavnici. Nije im smetalo što je Telma imala supruga Marmadukea ni to što je Edvard bio s Fredom Vardom, suprugom člana parlamenta Vilijama Dadleja Varda.

Freda je, pisalo se, ionako odlučila da nađe novog ljubavnika da bi se rešila princa, a on je utehu našao u lejdi Furnes. Bizarna priča kaže kako su Edvard i Telma dok su bili odvojeni, jedno drugom slali plišane medvjediće iz Harodsa kao dokaz da misle jedno na drugo.

1 / 12 Foto: Profimedia

U svojoj knjizi o burnom ljubavnom životu Edvarda VIII., "Before Wallis: Edward VIII‘s Other Women" autorka Rejčel Trtevej piše kako veza lepotice iz bogate američke porodice i budućeg kralja nije potrajala. Ali, kada je Telma preminula, 1970. godine u 65. godini života, na dnu jedne njene torbe pronađen je jedan od tih medvedića. Kada su je pred kraj života pitali žali li za čime rekla je:

"Sve bih ponovila. Jedina stvar koju ne bih ponovila je upoznavanje Volis Simpson s princom od Velsa".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs