tužno

UMRLA JE U VELIKOJ BEDI I MUKAMA: Tužna sudbina vojvotkinje koja je rušila sva pravila - ONA ju je zlostavljala do smrti

Tužna priča vojvotkinje od Vindzora

Zanimljivosti
15:27h Autor:
UMRLA JE U VELIKOJ BEDI I MUKAMA: Tužna sudbina vojvotkinje koja je rušila sva pravila - ONA ju je zlostavljala do smrti
Foto: Profimedia

Volis Simpson bila je vojvotiknja od Vindzora, udala se za kralja Edvarda VIII nakon njegove abdikatije, te nikada nije postala kraljica. O njihov ljubavi se mnogo govorilo, a posebno o njenom zlostavljanju nakon Edvardove smrti.

Nakon dva neuspešna braka, Volis ulazi u vezu sa Edvardom , koji ju je obasipao pažnjom i poklonima.

Edvard je u narodu bio obožavan sve do trenutka objavljivanja njegove namere da oženi Volis. Pored toga što je imala dva braka iza sebe, činjenica da je u trenutku stupanja u vezu sa Edvardom još uvek bila u braku, za narod je bila neprihvatljiva.

Volis Simpson
foto: Profimedia

Edvard je predlagao razne opcije, kako bi taj brak bio prihvaćen, međutim bilo je bezuspešno. Jedina prihvatljiva opcija bila je da abdicira, odnosno da se odrekne titule kralja, na šta je on i pristao.

1937. godine Volis i REdvard su sklopili brak.

Volis je obožavala život, uživajući u svakom trenutku životnih čari. Imala je najskuplji nakit, posebno dizajniran za nju. Ipak, ono što ju je posebno krasilo jesu inteligencija i duhovitost.

– Nisam baš nešto za gledanje, pa se moram obući bolje od svih, govorila je ona, šaleći se na svoj račun.

Volis Simpson
foto: Profimedia

Pored činjenice da ih je britanska kraljevska porodica odbacila, za mnoge slavne i uticajne ličnosti, njih dvoje su bili posebni. Zanimljivo je i da ih je američki predsednik Nikson ugostio u Beloj kući, organizujući večeru.

Početkom sedamdesetih, Edvardu biva dijagostikovan rak grla, nakon čega ubrzo umire, u 77. godini života. Volisino psihičko stanje se znatno pogoršalo, jer nije mogla da podnese njegovu smrt.

Volis Simpson
foto: Profimedia

Advokatica Suzan Blum, na podmukao način iskoristila je tu situaciju. Ona je Vindzorove upoznala dok je njen suprug bio njihov advokat za poslove u Francuskoj. Nakon što je Suzan postala udovica, svi poslovi prebačeni su na nju.

Nakon Edvardove smrti, Suzan je preuzela apsolutnu kontrolu nad Volisinim životom. Terala je ljude oko nje, uveravajuči je da je oni potkradaju. Na taj način, nesrećna Volis bila je potpuno zavisna od nje.

Advokatica je u svojim rukama imala ovlašćenja da upravlja imovinoim, što je iskoristila zarad sticanja materijalne koristi. Prodavala je nakit iz vojvodkinjine kolekcije, kao i mnoge druge dragocenosti.

Volis Simpson
foto: Profimedia

Nakon što je Volis pala sa kreveta i slomila kuk, u bolnicu je odvedena tek nakon nedelju dana. Advokatica Blum je i u tome videla priliku, te je nagovorila Volis da otpusti jednog advokata, te je na taj način ona postala njena jedina zastupnica.

Blum je uspela da napravi sporazum prema kom Volis imovinu ostavlja francuskim muzejima, te je zbog toga dobila orden Legije časti.

Volis Simpson
foto: Profimedia

Ozloglašena advokatica uzela je potpunu kontrolu nad Volis, otpustivši sve njene bliske saradnike. Volis je tada bila jako loše obučena, te su sve skupe stvari zamenjene jeftinim.

Medicinska sestra koja je jedina u tom trenutku smela da posećuje Volis, ispričala je da je nesrećna vojvotkinja umrla u velikoj bedi.

Nakon što je Volis pukao čir na želucu, došlo je do teških unutrašnjih krvarenja, te je njen život bio u velikoj opasnosti. Njen povratak iz bolnice nije bio slavan. Imala je jako loše uslove, dok Blum nije puštala nikogada dođe u posetu, pod izgovorom da je gosti uznemiruju.

Kralj Edvard, Volis Simpson
foto: Profimedia

Doktor koji je uspeo da je poseti, ispričao je da je biola u veoma lošem stanju, drogirana sedativima za smirenje.

"Jedini znak da me prepoznala bila je suza na njenom obrazu" - rekao je on.

Poslednje godine života provela je kao biljka. Umrla je 1986. godine u velikim mukama, u trenutku smrti imala je 90 godina.

Advokatica Blum preminula je 8 godina nakon Volisine smrti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs