Uopšte tako ne izgledaju!

DOK SU SE DRUGE OBOGATILE KROZ PORODIČNE POSLOVE, JEDNA DOŠLA DO NOVCA NA NEVROVATAN NAČIN: Upoznajte najbogatije žene

Jedna od njih je pola svog bogatstva dala humanitarnim organizacijama!

Vip priča
21:31h Autor:
DOK SU SE DRUGE OBOGATILE KROZ PORODIČNE POSLOVE, JEDNA DOŠLA DO NOVCA NA NEVROVATAN NAČIN: Upoznajte najbogatije žene
Foto: Profimedia

Iako su njihovi bankovni računi prepuni milijardama dolara, za neke najbogatije dame na svetu to nikada ne biste ni pomislili. Dok su jedne veliki humanitarci, druge su vrlo štedljive. Uglavnom su do enormnog bogatstva došle kroz porodične firme koje su se godinama razvojijale, samo se jedna od njih obogatila na malo drugačiji i vrlo zanimljiv način. A ono što je uradila posle toga je mnoge oduševilo.

Fransoaz Betenkort-Mejers
foto: Profimedia

1. Françoise Betancourt Meyers - 65,9 milijardi dolara

Françoise Betancourt-Meyers, godinama je ubedljivo najbogatija žena na svetu, prema Bloombergovoj listi. Njeno porodično bogatstvo počelo se gomilati još od početka 20. veka, kada je mladi kemičar Eugene Schuler razvio formulu boje za kosu i dao joj naziv Oréale. Ostalo je istorija.

Grupa L’Oréal danas je kozmetički konglomerat s velikim portfolijem poznatih brendova kao što su: Garnier, Kiehl’s, Yves Saint Laurent i Lancôme. A većinski vlasnik svega je Schulerova unuka Françoise Betancourt Myers.

Donirala je preko 200 miliona dolara za obnovu pariške katedrale Notre Dame, nakon što je stradala u ogromnom požaru.

Alis Valton
foto: Profimedia

2. Alice Walton - 61 milijardu dolara

Alice je 1992. godine nasledila deonice Walmarta od svog oca Sama Waltona. Upravo on je 30 godina ranije osnovao popularni lanac supermarketa. Živi u Teksasu okružena svojim konjima i vrijednom zbirkom umjetnina.

Javnosti nije upoznata sa njenim značajnijim humanitarnim radom.

Mekenzi Bezos, Džef Bezos
foto: Profimedia

3. Mackenzie Bezos - 59,6 milijardi dolara

Obogatila se nakon najskuplje brakorazvodne parnice u isotriji čovečanstva, i to je zato što ju je Jeff Bezos prevario nakon 25 godina braka.

Žena najbogatijeg čoveka na svetu je razvodom "zaradila" deonice Amazona vrijedne 38,3 milijarde. Međutim, zbog korona krize vrednost deonica značajno je porasla, a njeno bogatstvo se sada procenjuje na oko 60 milijardi dolara.

Mekenzi Bezos, Džef Bezos
foto: Profimedia

Prošle godine pridružila se velikoj inicijativi The Giving Pledge. U okviru koje su ultrabogati dužni da polovinu svog bogatstva doniraju humanitarnim organizacijama, bilo za života ili testamentom.

4. Julia Koch - 55,8 milijardi dolara

Gospođa Koch do skoro nije bila među najbogatijim ženama, ono što joj je omogućilo da dospe na sam vrh te liste jeste nasledstvo od pokojnog supruga, poznatog biznismen Davida Kocha. Na njen bamkovni račun su legle 53 milijarde dolara, prema Bloombergu i Forbesu.

5. Jacqueline Mars - 41,3 milijarde dolara

Ova dama ima 79 godina i "najsiromašnija je" među prirpadnicama lepšeg pola sa veoma dubokim džepom. Vlasnica je najveće svetske firme slatkiša "Mars", koju poznajemo po preukusnim čokoladicama. Osim toga, poznata je i kao jedan od najvećih proizvođača hrane za kućne ljubimce u Americi.

Porodični biznis je započeo njen deda Frank, a ona je 20 godina radila u firmi, dok je u uravi bila do 2016. godine. Opisuju je kao velikog filantropa i navode da je članica uprave Nacionalne opere Washingtona i Nacionalnog arhiva.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs