VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI OD LEKOVA

SIN ROBINA VILIJAMSA IZNEO POTRESNE DETALJE IZ NJEGOVOG ŽIVOTA: Bio je veoma nezgodan i frustriran! (FOTO)

Glumac Robin Vilijams, koji je u avgustu 2014. godine oduzeo sebi život, danas bi proslavio 70. rođendan, a tim je povodom njegov sin Zak iskreno progovorio o učinku očeve pogrešne dijagnoze i traumom s kojom se on sam suočio nakon njegove smrti

Vip priča
Autor:
Robin Vilijams, Foto: Profimedia

Zak, koji je danas zagovornik mentalnog zdravlja, gostovao je u sredu u podkastu The Genius Life i s voditeljem Maksom Lugavereom razgovarao o očevoj frustraciji i nelagodi pre smrti.

- Ono što sam video bila je frustracija - rekao je Zak o pogrešnoj dijagnozi svoga oca kojem je bila dijagnostifikovana Parkinsonova bolest.

Tek godinama nakon njegove smrti, otkriveno je da je Vilijams zapravo imao drugu progresivnu demenciju nakon Alchajemerove bolesti.

- Ono kroz šta je prolazio nije se u potpunosti podudaralo s onim što doživljavaju mnogi pacijenti s Parkinsom. Dakle, mislim da mu je bilo teško - rekao je Zak pa detaljnije opisao očevo stanje.

IZA ČAROBRNOG OSMEHA, KRIJE SE OGROMNA TUGA: Mlada izgubila roditelje, sestra izvršila samoubistvo, preotela tuđeg muža!

Robin Vilijams
foto: Profimedia

- Imao je problema s fokusom, što ga je frustriralo, bilo je problema vezanih uz to kako se osećao, a ni iz neurološke perspektive nije se osećao sjajno. Bio je vrlo nezgodan - rekao je Zak koji smatra da su njegovom ocu lekovi, zbog pogrešne dijagnoze, više naštetili nego koristili.

- Ti lekovi nisu šala i veoma su teški za um i telo - rekao je Zak.

Demencija je vrsta moždane bolesti koja je uticala na Robinovo razmišljanje, pamćenje i kontrolu pokreta, zbog čega je prema rečima njegovog sina glumcu obavljanje posla postalo veoma izazovno.

Zak kaže kako ocu nije mogao da pomogne više nego da saoseća s njim, zbog čega se i sam osećao frustrirano, a što može biti zaosta izolirajuće čak i kad ste okruženi s porodicomi voljenima.

Glumčevi su se simptomi pojačali tokom dve godine pre smrti.

- Bilo je to... Ne želim da kažem da je to bilo kratko razdoblje. Osećao sam da je bilo mnogo duže nego što je bilo zapravo je, jer je to za njega bilo razdoblje intenzivne potrage i frustracije - rekao je Zak i potom otkrio kako je očevo samoubistvo uticalo na njegovo mentalno zdravlje.

ČUVENOG GLUMCA JE MAJKA ZLOSTAVLJALA U DETINJSTVU: Udovica Patrika Svejzija otkrila šokantne detalje!

Robin Vilijams
foto: Profimedia

- Mnogo sam pio kako bih se nosio sa svojim mentalnim problemima, što je stvorilo još veće probleme. I lično sam imao zdravstvenih problema i doživljavao psihozu. Kad sam otišao kod psihijatra, digajnostifikovan mi je PTSP - rekao je Zak i dodao kako je svoju traumu lečio alkoholom.

Iz sopstvenih poteškoća s depresijom Zak se izvukao radeći na promovisanju važnosti mentalnog zdravlja.

Jednostavno sam bio umoran od pokušaja lečenja štetnim sredstvima - rekao je Zak koji je spas pronašao u grupnoj terapiji i programu odvikavanja u 12 koraka.

- Naučio sam da nisam slomljen. Uprkos iskustvima traumatičnih događaja, mogu se oporaviti. Sada sama na putu ozdravljenja i puta gde postajem čovek kakav sam oduvek želeo da budem - rekao je Zak u novembru prošle godine o svom mentalnom zdravlju za časopis Pipl.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...