legenda

BOSONOGA DIVA: Odrastala u sirotištu, osvojila planetu. Životna priča legendarne pevačice - Sezarije Evore! (FOTO)

Njen život je počeo nepredvidivo, slava je nije promenila...

Vip priča
Autor:
BOSONOGA DIVA: Odrastala u sirotištu, osvojila planetu. Životna priča legendarne pevačice - Sezarije Evore! (FOTO)
Sezarija Evora, Foto: Instagram / annethomsen888

Sezarija Evora je pevačica rođena na Zelenortskim Ostrvima. Svetsku slavu je stekla izvodeći tradicionalnu muziku svoje zemlje. Nastupala je uvek bosa zbog čega je pratio nadimak „bosonoga diva“ Pevala je zelenortskom kreolskom dijalektu portugalskog jezika.

LOMILA JE SRCA ALI JE ON NJENO ZGAZIO: Životna priča najlpeše francuske glumice - Izabele Ađani! (FOTO)

Evora je rođena 27. avgusta 1941. u gradiću Mindelu na Zelenortskom ostrvu Sao Visente u brojnoj i siromašnoj porodici. Veoma rano, sa sedam godina je ostala bez oca, a već u desetoj godini završila je u sirotištu jer njena majka nije bila u mogućnosti da samostalno podiže šestoro dece. U sirotištu je prvi put došla u dodir sa muzikom pevajući u horu. Sa nepunih šesnaest godina nastupala je po mornarskim tavernama. Tokom šezdesetih godina prošlog veka zabavljala je svojim pevanjem putnike portugalskih brodova koji su pristajali u njenom rodnom gradu Mindelu, a često je pevala i na lokalom radiju.

ŽIVOTNA PRIČA HEDI LAMAR: Svaka žena može da bude glamurozna. Mora samo mirno da stoji i izgleda glupo! (FOTO)

Veoma rano je stupila u kontakt sa kompozitorom Fransiskom Havijerom da Kruzom, tvorcem posebnog zelenortskom muzičkog stila zvanog morna. Bila je to mešavina portugalskog fada, tradicionalne muzike Afrike i brazilskih ritmova. Iako je zahvaljujući tom poznanstvu postala lokalna kraljica morne, njen materijalni status je i dalje bio jako težak, a zarade od nastupa su bile dovoljne tek da pokriju osnovne troškove.

OSTAVIO JE ČOVEK KOJEM JE DALA SVE, KADA SE RAZBOLELA GUBI JOJ SE SVAKI TRAG: Životna priča najveće italijanske dive!

Nakon sticanja nezavisnosti Zelenortskih Ostrva 1975. novu mladu državu je zahvatila teška ekonomska kriza, a portugalski brodovi više nisu pristajali u lokalne luke. Barovi su opusteli i Sezarija je bila prisiljena da odustane od muzike i posveti se brizi za vlastitu porodicu.

Evorijina muzička pauza trajala je punih deset godina, sve do 1985. kada se vratila muzici i uz pomoć nekih prijatelja uspela da ode na turneju po Portugalu. Tokom jednog nastupa u Lisabonu primetio je francuski muzičar poreklom sa Zelenortskih ostrva Žoze da Silva koji je uspeo da je nagovori da otputuje u Francusku i da u Parizu pokuša da napravi međunarodu karijeru.

U Parizu je 1988. snimila svoj album prvenac La Diva Aux Pieds Nus (Bosonoga diva), a pesma Sodad sa tog albuma postigla je veliki uspeh na francuskim top-listama. Francusku publiku Sezarija je osvojila svojim jednostavnim i krajnje neubičajenim nastupima za to vreme. Na sceni je stajala bosonoga bez pratećih vokala i drugih tehničkih detalja, i više je ličila na neku ostarelu i zapuštenu sluškinju nego na pevačicu. Oslanjala se samo na svoj glas. Setni glas i potpuna predanost tokom nastupa otvorili su joj vrata svetske muzičke scene.

Album Miss Perfumado koji je izdala 1992. doneo joj je svetsku slavu, a prodat je u preko 300.000 kopija širom sveta. Album Cesária iz 1995. doneo joj je i prvu nominaciju za muzičku nagradu Gremi. Godine 1997. dobila je tri nagrade „KORA“ (sveafričke muzičke nagrade) u kategorijama najbolji vokal, najbolji album i specijalna nagrada žirija za zasluge. Za album Voz d'Amor je 2004. osvojila je nagradu Gremi u kategoriji World music.

Francuski predsednik Nikolas Sarkozi joj je 2009. dodelio orden Legije časti za zasluge.

Evorija je celog svog života bila strastveni pušač. Duvan i alkohol su negativno uticali na njeno zdravlje. Borila se sa dijabetesom, srčanim i respiratornim problemima koji su je prisilili da u septembru 2011. i konačno prekine muzički karijeru. U intervju magazinu Mond je svega nekoliko dana pre smrti je izjavila:

- Izuzetno mi je žao što moram da prekinem sa nastupima zbog bolesti, ali nemam više ni snage ni energije. Moja želja je bila da i dalje pružam zadovoljstvo onima koji su me slušali dugi niz godina. Moram da kažem mojoj publici da mi je žao, ali da moram da idem, više nemam snage.

Preminula je u svom rodnom gradu Mindelu 17. decembra 2011. u sedamdesetoj godini života od posledica kardiovaskularne insuficijencije. Sahranjena je u svom rodnom gradu 20. decembra uz najviše državničke počasti i uz prisustvo više hiljada obožavalaca.

Tokom karijere više puta nastupala je i u Srbiji, a poslednji nastup u Beogradu održala je 5. oktobra 2009. u prepunoj dvorani Sava centra.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs