Ljubavna priča

KAD SU POSTALI LJUBAVNICI, ON JE IMAO 44 GODINE, A ONA SAMO 19: Nije bilo jasno kako se lepotica zaljubila u negativca!

Te godine Holivdu je bio šokiran. Hemfrija su kolege ili volele ili mrzele, dok je većina bila ravnodušna prema večitom negativcu

Vip priča
18:44h Autor:
KAD SU POSTALI LJUBAVNICI, ON JE IMAO 44 GODINE, A ONA SAMO 19: Nije bilo jasno kako se lepotica zaljubila u negativca!
Foto: Profimedia

Hemfri Bogart po mišljenju publike je najveći glumac svih vremena, a glumio je u brojnim filmskim klasicima. Do kraja života je bio veran svojoj Loren Bakol, glumici koju je upoznao na snimanju zajedničkog filma. Prisetili smo se detalja iz njegovog života.

"Kazablanka", "Blago Sijera Madre", "Afrička kraljica" i "Pobuna na Kejnu" samo su neki od filmova legendarnog Hamfrij a Bogarta, glumca koji je po Američkom filmskom institutu najveći glumac američke klasične kinematografije.

Hemfri Bogart rođen je 1899. godine u Njujorku, ali njegovi roditelji izgubili su dokumente te nikada nije tačno utvrđen datum njegova rođenja. Iako mu u dokumentima stoji da je rođen na Božić 1899. godine, kada se proslavio pisalo je drugačije jer su njegovi agenti smatrali da nije dobro zbog publiciteta da piše taj datum.

Još u srednjoj školi otkrio je svoju umetničku stranu, ali često je imao problema zbog alkohola i cigareta. Nakon što je završio obrazovanje upisao se u ratnu mornaricu te se borio za američku stranu tokom Prvog svetskog rata. Po povratku kući počeo se družiti s glumicama s Brodveja te je i sam razvio interes za glumu. Iako je u njegovoj porodici gluma bila nepopularna profesija, hteo je pokušati te je bio na audiciji. Njegova prva pozorišna predstava podelila je kritiku, a dok su jedni tvrdili da je savršen na pozornici, drugi su smatrali kako nije adekvatan za glumu.

Bogart je ubrzo zatim otišao u Holivud, a nije mogao ni pretpostaviti da će osvojiti sve svojim stavom i harizmom. Glumio je uglavnom negativce, nije prečesto bio u dobrim odnosima s kolegama, no s druge strane, s delom kolega je bio kućni prijatelj. Prvu glavnu ulogu u romantičnom filmu ostvario je u "Kazablanci". S koleginicom i glavnom glumicom iz filma Ingrid Bergman jedva je progovorio nekoliko reči dok nisu bili pred kamerama, a ona je kasnije u intervjuima pričala o tom odnosu.

"Poljubila sam ga zbog filma, a nisam imala pojma ništa o njemu", pričala je. Taj film je 1943. godine dobio Oskara za najbolji film, no Bogart nije dobio zlatni kip, iako je bio nomiovan.

Glumicu Loren Bakol upoznao je tokom snimanja filma "To Have and Have Not". Hemfri je imao 44, a ona 19 godina, ali osvojila ga je na prvi pogled. Od samoga početka imali su neraskidivu vezu, a nije trebalo dugo ni dok su postali ljubavnici. U Holivudu je u tom trenutku tolika razlika u godinama bila neobična, ali par se nije obazirao na napise medija. Čak se ni redatelj nije slagao s njihovom romansom, a smetalo mu je sve jer je i sam bio zaljubljen u Bakol.

"Bogart se zaljubio u lik koji je Loren glumila i ona će do kraja svog života morati glumiti", rekao je kasnije redatelj Hauard Hoks. Odmah nakon snimanja tog filma počeli su raditi na idućem, a u tom se trenutku Bogart razveo od svoje prve supruge.

Bogart i Bakol venčali su se na maloj ceremoniji 1945. godine, a tokom čitavog braka isticali su da su ludo zaljubljeni. Uprkos svađama, sjajno su funkcionirali kao par te su često radili zajedno na filmovima. Slavni glumac prvi put je postao otac s 49 godina kada je Loren rodila njihovog sina Stefana 1949. godine. Kćerku Lesli dobili su 1952., a njihova deca bavili su se sličnim poslovima poput svojih roditelja.

Hemfri je do 1955. godine imao već velikih problema sa zdravljem, a lekari su mu dijagnostikovali rak jednjaka. Čitav život je pio i pušio, a sve ovisnosti uzele su danak te je završio na operaciji. Preminuo je 20 dana nakon svog 57. rođendana, a toliko je smršao da je imao samo 36 kilograma na kraju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs