TRUBULENTNA VEZA OD SAMOG POČETKA

DA NA SVETU POSTOJI SAMO JEDNA PESMA, ONA BI JE POSVETILA NJEMU: Ovako su se VOLELI Džejn Birkin i Serž Genzbur!

Od sastanka do snimanja Je t'aime ... Moi Non Plus...

Vip priča
10:18h Autor:
Serž Genzbur i Džejn Birkin, Foto: Profimedia

Oni su jedan od najupečatljivijih parova u savremenoj istoriji: luda i strastvena ljubav između Serža Genzbura i Džejn Birkin ispričana je u pesmama, filmovima i fotografijama koje prikazuju srećni par u deset godina veze, pa čak i nakon razdvajanja.

 

Da bismo još jednom proslavili ljubav podsetićemo se ove neverovatne ljubavne priče, odnosno pet stvari koje apsolutno morate znati o paru koji je dominirao trač-rubrikama sedamdesetih.

Džejn Birkin
foto: Profimedia

Nije to bila ljubav na prvi pogled (naprotiv)

 

Prvi susret Birkinove i Genzbura dogodio se povodom audicije za Slogan, film iz 1968. godine koji je režirao Pjer Grimblat. Engleskinja je tek slomljenog srca stigla u Pariz ne znajući nijednu reč francuskog kada je upoznala onog ko će kasnije biti čovek njenog života. „Grozan je!“, prokomentarisala je Birkin svom bratu Enrjuu u telefonskom pozivu, opisujući Seržea. "Trebalo bi da glumi mog ljubavnika, ali je takav arogantan snob koji me potpuno ignoriše."

 

Iskra je pukla ubrzo nakon toga, kada je tokom večeri provedene zajedno žena odvukla vrlo nezgodnog Genzbura na plesni podijum. Ta oholost nije bila ništa drugo do štit za njegovu stidljivost, otkrio je. Noć se završila u njegovoj hotelskoj sobi, gde se francuski glumac pijan srušio: u narednim intervjuima Birkin je uvek opisivala ovo kao jednu od najromantičnijih večeri u svom životu.

Džejn Birkin, Serž Gejnsburg
foto: Profimedia

Da bi završila svađu, Džejn se bacila u Senu

 

Strastveni i instinktivni,Serž Genzbur i Džejn Birkin su više puta bili protagonisti najsmešnijih svađa u Parizu. Jednom u baru Kastel, iziritirana saputnikom koji je preturao po njenoj ikoničnoj korpi u potrazi za najčudnijim i najsramotnijim predmetima koji se u njoj nalaze, Birkin se nije mogla suzdržati i na kraju mu je bacila kolač pravo u lice. Shvativši bes Genzburga, odmah je shvatila da je za njegovo smirivanje potreban upečatljiviji gest: pa je odlučila da se baci u Senu. Prizor je ušao u istoriju, zajedno sa bluzom Iv San Lorena koja se zalepila za njeno telo. Sve se dobro završilo i njih dvoje su srećno otišli ​​kući hodajući ruku pod ruku, Birkin je to otkrila kasnije.

Džejn Birkin
foto: Profimedia

Voleli su da plešu i vodili su na ples ćerku Šarlot

 

Ako se prvi ples nije slavno završio, oni koji su usledili obeležili su srećne dane duge ljubavne priče. Kada je njihova ćerka Šarlot bila još sasvim mala, njih dvoje su je stavljali u čuvenu korpu Džejn Birkin i nosili je sa sobom u klubove. Kasnije se ritam promenio: par je počeo da izlazi kasno uveče tek nakon večere i odlaženja Kejt i Šarlot u krevet, pazeći da se vrate ujutro na vreme kako bi devojčice mogli da odvedu u školu. Tek tada bi otišli ​​u krevet da se na vreme probude kako bi sačekali ćerke i proveli vreme zajedno između igara i odlaska u park.

Serž Gejnsburg, Džejn Birkin
foto: Profimedia

Je t'aime ... Moi Non Plus je pre bila ljubomora nego ljubav

 

„Ljubomora me je naterala da otpevam tu pesmu“, iskreno je rekla Džejn Birkin. Original Je t'aime ... Moi Non Plus je u stvari snimio Genzbur sa Brižit Bardt koja je, međutim, sprečila širenje njihovog snimka kako ne bi uništila njihov brak. Birkin je brzo shvatila da bi bilo bolje interpretirati pesmu u prvom licu. Tako su tek posle dve nedelje snimanja singla bili spremni i proslavili se u Parizu u Hotelu Beaux Arts. Bilo je to veče za pamćenje, Serž je započeo novu pesmu, svi parovi u restoranu su bili zapanjeni: „Mislim da je ono što imamo pravi hit“, šapnula je Džejn. Pesma je odmah osvojila sve liste i dok su pokušavali da ograniče njen tiraž, Je t’aime ... Moi Non Plus je postala himna slobodi.

Serž Gejnsburg, Džejn Birkin
foto: Profimedia

Da na svetu postoji samo jedna pesma, Džejn bi je posvetila Seržu

 

„To bi bila "Les Dessous chics", jer je to pravi portret Serža. Šik donje rublje predstavlja poniznost osećanja [...] to znači zadržavanje nečijih emocija duboko u sebi, krhkih emocija poput svilenog donjeg rublja. Nema šta drugo da se doda “, rekla je Birkin u intervjuu.

 

Iako se ljubavna priča završila deset godina nakon sudbonosnog susreta, njih dvoje su ostali vrlo bliski čak i u periodu koji je usledio, a ne samo zbog Šarlot. Kada je Birkin rodila treće dete, plod njene veze sa Žak Dilonom, Genzbur je poslao punu kutiju poklona za devojčicu, potpisujući se „Papa Deux”.

 

1991. godine, nakon što je premino Serž Genzbur, Džejn i njene tri ćerke provele su čitava tri dana pored kovčega u kom je bila i lutka Munckey, koja joj je bila draga od detinjstva.

 

Nakon razvoda sa Dilonom, Birkin se povukla u pariski stan u kome je od tada živela okružena uspomenama na njihovu ljubav.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs