Životna priča

Dok su žene ludele za njim, on je voleo jednog muškarca punih 40 godina: Išao na psihoterapiju kako bi se promenio!

Džon Frejzer proslavio se 50-ih godina, a preminuo je u 90. godini života nakon borbe s rakom jednjaka koji nije zeleo da leči sa hemioterapijom

Vip priča
Autor:
Foto: Profimedia

Džon Frejzer, koji je najpoznatiji po kultnom ratnom filmu "The Dam Busters", preminuo je 7. novembra u 90. godini života.

Glumac, kojeg su jednom opisali kao najzgodnijeg muškarca u Velikoj Britaniji, umro je nakon što se godinu dana borio s rakom jednjaka odbijajući hemioterapiju. Preminuo je mirno u krevetu u svom domu u Londonu, a pronašao ga je njegov partner, umetnik Rodni Pinar (68) s kojim je bio 42 godine u vezi, piše Daily Mail.

Frejzer se proslavio 1955. u legendarnom ratnom filmu "The Dam Busters" u kojem je glumi poručnika. Celu karijeru mučio se pokušavajući da uskladi posao sa željom za istinskom ljubavlju i prihvatanjem. Postao je miljenik žena kada se proslavio 50-ih, no na njihovu žalost, Džon je bio homoseksualac. To je bio problem za njega jer su seksualni odnosi između muškaraca bili zabranjeni u Engleskoj i Velsu do 1967.

foto: Profimedia

Glumac je pokušavao da promeni svoju seksualnu orijentaciju i išao je psihijatru te je čak sprovodio eksperimente sa ženama kako bi testirao svoju seksualnost.

Ali shvatio je da to nije moguće dok ga je javnosti nazivala najpoželjnim neženjom. Pojavio se u više od 20 filmova među kojima su "Tunes Of Glory" i "The Waltz of the Toreadors".

Njegov partner Rodni otkrio je da je Džon uvek govorio da je imao čudesan život nakon što je pobegao od siromaštva iz detinjstva i obožavao je da putuje nakon što su se njih dvojica zaljubila u Kejp Taunu.

"Imao je rak jednjaka više od godinu dana i odbio je hemioterapiju. To je bilo do godina, jer on nikad nije pušio. Bio je u bolnici do pre dve nedelje i onda se vratio kući. Bilo bi grozno da je umro u bolnici, ali srećom svoju poslednju nedelju proveo je kod kuće", ispričao je glumčev partner.

foto: Profimedia

"Boravio je u bolnici jer mu se disanje pogoršalo i onda je dobio infekciju na plućima, pa je bio na morfijumu. Ponekad sam mu drobio tablete i mešao ih u jogurt. Našao sam ga u subotu ujutro i izgledao je jako spokojno u svom krevetu. Bio je bolestan, ali nije imao COVID-19", dodao je.

Rodni je otkrio da će Frejzer biti kremiran, a sledeće godine nada se da će s njegovim prijateljima nešto organizirati u spomen na njega. "Napisao je nekoliko romana i nastavio je pisati u svojim poslednjim danima. Takođe je voleo da ide u pozorište", ispričao je glumčev partner kako je provodio zadnje dane života.

Džon je mogao ostvariti holivudsku karijeru, ali bilo ga je strah da se proslavi izvan granica Ujedinjenog Kraljevstva. Zbog toga je odbio nekoliko uloga, a tokom snimanja filma "The Wind Cannot Read" 1958. u Indiji dogodio se incident. Naime, potukao se s velškim glumcem Ronaldom Lujisom jer je komentarisao njegovu seksualnost.

Inače, Frejser se rodio 18. marta 1931. u Glasgovu, a odgojile su ga dve starije sestre i otac alkoholičar. Kada je imao 11 godina, zlostavljao ga je tinejdžer koji je bio vojnik.

Jedna od njegovih pamtljivih uloga je bila ona The Monitora u "Doktoru Who" 1981., a poslednja ona u filmu "Truth or Dare" iz 1996.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs