TEŽAK ŽIVOT

Ona je najslavnija diva erotskih filmova: Životna priča Silvije Kristel! (FOTO)

Najslavnija erotska filmska diva sedamdesetih snimila je skoro 60 filmova, a ipak je najpoznatija po ulozi Emanuele, koja ju je proslavila, ali i zauvek obeležila. Umrla je 17. oktobra 2012. u šezdesetoj godini od posledica raka grla

Vip priča
Autor:
Ona je najslavnija diva erotskih filmova: Životna priča Silvije Kristel! (FOTO)
Silvija Kristel, Foto: Profimedia

Poslednji film koji je holandska glumica Silvija Kristel snimila je hrvatsko ostvarenje iz 2010. godine Dva sunčana dana, reditelja Ognjena Sviličića, koji je rekao: “Bila je mnogo bolja glumica nego što je to uspela da pokaže. Na setu je bila vrlo srčana, a našoj glumačkoj ekipi vrlo prijatna. Videlo se da je najduže od nas u ovom poslu. Bila je zaista draga osoba i daleko od lika koji ju je proslavio. Šteta da se nakon Emanuele nikada nije dokazala.”

Svojom raskošnom lepotom je privlačila samo nevolje: Životna priča najfatalnije italijanke i dan danas intrigira! (FOTO)

foto: Profimedia

Junakinja erotskog hita iz sedamdesetih godina umrla je 17. oktobra 2012. u amsterdamskoj bolnici, nakon duge borbe s rakom grla koji je metastazirao na jetru. “Preminula je u snu”, rekla je njen PR Marieke Verheren.

DETINJSTVO U HOTELU

Ćerka Žan-Nikolasa Kristela i Piete, Silvija Marija Kristel, rođena je u Utrehtu 28. septembra 1952. godine. Odrastala je u strogoj katoličkoj porodici, detinjstvo provodeći u hotelu koji su vodili roditelji, pa se za karijeru manekenke najverovatnije odlučila iz mladalačkog bunta.

Oca su joj ubili, nju strpali u logor: Neverovatna životna priča najlepšeg modela 60-tih sa titulom grofice! (FOTO)

foto: Profimedia

Vrata u svet kinematografije otvorila joj je pobeda na izboru lepote Miss TV Europea 1973, te je iste godine dobila uloge u tri filma. U to vreme mnogo je putovala Evropom, a pratilac joj je bio 23 godine stariji belgijski pisac, slikar i reditelj Hugo Klaus, za kojeg se udala i 1975. dobila sina Artura.

Putujući, učila je jezike te savršeno govorila engleski, francuski, nemački i italijanski jezik.

Majka je napustila, muškarci varali, zbog sina žrtvovala sve: Životna priča najveće italijanske glumice! (FOTO)

foto: Profimedia

Na jednom od putovanja upoznala je francuskog reditelja Žista Žakena, te prihvatila glavnu ulogu u filmu Emanuela, jer je producent Iv Rus-Ruar tražio nepoznato lice za ekranizaciju erotskog bestselera iz 1959, autorke Emanuele Arsan (pseudonim tajlandske spisateljice Marajat Rolet-Andrijan, supruge francuskog diplomate). Taj veoma uspešan francuski serijal mekih erotskih filmova proslavio je Silviju Kristel. Snimanje je počelo 1974, a prvi film je imao neverovatnu gledanost: u bioskopima širom sveta gledalo ga je oko 300 miliona ljudi, a holandska glumica postala je najpoželjnija žena na zemaljskoj kugli. Prvi film iz serije o promiskuitetnoj domaćici Emanueli najpre je bio zabranjen u Francuskoj, da bi postao najuspešniji francuski film sedamdesetih. Snimljeno je sedam zvaničnih delova serijala, kao i mnoštvo imitacija.

NEUSPEŠNI POKUŠAJI BEGA

Usledila su zatim slična Silvijina ostvarenja: majstori filmske erotike Rože Vadim i Valerijan Borovčik poverili su joj glavne uloge u Vernoj ženi i Uličarki, ali su počeli da je smatraju ozbiljnom glumicom tek 1977. Te godine ju je slavni Klod Šabrol angažovao za neobičan filmski esej Alice ili Poslednji beg, koji je prošao prilično nezapaženo. U ratnoj drami Pastorala 1943, reditelja Bima Verstapena, glumila je bez honorara jer je želela ulogu u kojoj “neće morati da skine ni kaput”, ali je film prikazan samo u Holandiji.

Lice anđela, telo boginje: Životna priča najlepše Francuskinje - Leticije Kaste! (FOTO)

foto: Profimedia

Bili su to Silvijini neuspešni pokušaji bega od Emanuele, koja je ipak morala da se vrati toj ulozi kako bi zadovoljila sopstvene potrebe za ugodnim i porocima obeleženim životom. Žist Žaken je bio više nego spreman za ponovnu saradnju, te je Kristelova 1981. snimila novu verziju Ljubavnika Lejdi Četerli, naravno u soft-kor izdanju. Erotska tinejdžerska komedija iz 1981. Privatni časovi u američkim je bisokopima prošla bolje od Emanuele. Glumila je francusku dadilju koju bogati biznismen angažuje da njegovog sina upozna sa svim tajnama seksa. Kako je film obilovao scenama seksa 30-godišnje Silvije i 16-godišnjeg Erika Brauna, glumica i reditelj Alan Majerson bivaju optuženi za pedofiliju. Kristelova je tada razočarala veliki broj obožavatelja, otkrivši da ju je u spornim scenama zamenila američka glumica Džudi Šeldon.

Zaveo najslavnije glumice, Izabeli Ađani napravio dete, pa je ostavio: Životna priča najvećeg glumca današnjice! (FOTO)

foto: Profimedia

Polupornografska filmska biografija Mate Hari, koju je snimila 1984. bila je neuspešna, nije joj pomogao ni tada uspešni Kertis Harington, koji je režirao neke od boljih epizoda Dinastije.

KOKAINSKA ZAVISNOST

Godine 1979. Silvija je napustila Klausa zbog britanskog glumca Jana Mekšejna, kojeg je upoznala na snimanju filma Peti mušketir. Preselili su u Los Anđeles, jer je Jan obećao da će joj pomoći u pokušaju ostvarivanja holivudske karijere. Tokom petogodišnje veze nije bilo nikakvih značajnih dešavanja na profesionalnom planu, a Silvija u to vreme počinje konzumirati kokain.

Udavala se i razvodila, plesala u klubovima, uspela u Holivudu, našla srodnu dušu: Životna priča Goldi Hon! (FOTO)

foto: Profimedia

“To je supervitamin, vrlo moderan dodatak, bez opasnosti, puno uzbudljiviji od ubijanja u alkoholu, ali vrlo skup”, govorila je o svojoj zavisnosti.

U autobiografiji Undressing Emmanuelle, iz 2006. godine, napisala je kako su razvod roditelja i seksualno napastvovanje porodičnog prijatelja u devetoj godini ono što ju je najviše pogodilo u životu i zauvek ga obeležilo.

Zvali su je kornjača iz blata, jedva se spasila iz kandži sekte: Životna priča Mišel Fajfer!

foto: Profimedia

“Imala sam samo 14 godina kad je otac doveo drugu ženu u hotel koji je bio naš dom, koji je vodio zajedno s majkom. Sestru, majku i mene izbacio je na ulicu iz sobe broj 21, u kojoj smo živele.” Smatrala je velikim životnim uspehom pobedu nad porocima, jer je sama otišla na odvikavanje kada je shvatila u kakvom je stanju. Odrekla se kokaina i alkohola, nakon čega je raskinula sadomazohističku vezu sa Mekšejnom. Iako ju je finansijski upropastio drugi suprug, reditelj i producent Filip Blot, bila je zadovoljna skromnim načinom života na koji je bila prisiljena nakon gubitka kuće i novca.

Deset godina bila je u vezi sa belgijskim radio-producentom Fredom De Vriom, sve do njegove smrti 2006. Bila je strastveni pušač, i to cigareta bez filtera, još od 11. godine. Rak grla ustanovljen 2001, metastazirao je na pluća i jetru, a u junu 2012. godine, potpuno slomljena Silvija doživela je moždani udar od kojeg se nikad nije oporavila.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs