Neustrašiva i pametna

Do 36. godine bila na vrhu, pa pala u zaborav: Neverovatan život i povratak Riz Viterspun! (FOTO)

Poslednjih godina apsolutno sve što dotakne holivudska glumica Riz Viterspun pretvara u zlato. Upravo to dogodilo se s njenom poslednjom opsesijom - čitanjem knjiga - od čega je napravila pravo malo carstvo, a njena poslednja adaptacija knjige u televizijsku seriju, "Mali požari svuda", već je ugledala svetlo dana na striming servisu Hulu. Pohvala ni ovoga puta ne nedostaje na račun najpoznatije "plavuše s Harvarda", koja je i ovog puta napravila gotovo nemoguće. A baš tako izgledaju su njen život i karijera

Vip priča
13:35h Autor:
Do 36. godine bila na vrhu, pa pala u zaborav: Neverovatan život i povratak Riz Viterspun! (FOTO)
Riz Viterspun, Foto: Profimedia

Svoj prvi veliki uspeh doživela je kao tinejdžerka, kada je sa samo 15 godina dobila priliku života i ulogu u filmu "Čovek na Mesecu", potom je s 23 odigrala neverovatnu ulogu u "Izborni dani", da bi nas sve oborila s nogu dve godine kasnije kao "tupava" plavuša El Vuds, koja je zapravo sve samo ne tupava, u filmu "Plavuša s Harvarda". Sa samo 29 godina Riz Viterspun osvojila je ono o čemu maštaju svi glumci kada donesu odluku života da zaplove sedmom umetnosti - za ulogu Džun Karter Keš u filmu "Hod po ivici" osvojila je Oskara.

Anđelina Džoli posle burnog razvoda shvatila šta je navažnije: Vaša deca ni ne žele da budete savršeni!

A onda? Recimo najjednostavnijim rečnikom - nestala je. Šta je tačno bilo, niko ne zna, pa verovatno ni ona sama. Možda je taj neverovatni uspeh koji ju je zadesio postavio previsoko lestvicu, zbog čega je stalno tražila tako bogatu i kompleksnu ulogu poput one Džun Karter Keš, ali tako nešto više nije stizalo na njenu adresu.

Godine su prolazile, a Riz Viterspun nije snimila nešto čime bi se ponosila, što bi njeni obožavatelji zapamtili. A onda je stigla 2012. i članak u Njujorkeru koji ju je stavio na listu zvezda koje više nisu zvezde. Napunila je tek 36 godina i već je pala u zaborav. Baš poput mnogih koleginica, to su godine u kojima mnoge talentovane dame jednostavno ostanu bez angažmana i tek su retke one koje i dalje dobijaju prilike vredne pažnje.

Životna priča Ališe Kiz: Ne opterećujem se time šta drugi misle o meni, nego idem svojim putem! (FOTO)

Na sreću po nju, Riz Viterspun vratila se pod svetla reflektora u velikom stilu, a ona sama zbog toga je najviše zahvalna svom drugom suprugu Džimu Totu jer joj je pomogao u tome. Naime Džim Tot, s kojim ima sedmogodišnjeg sina Tenesija, uspešan je agent i lovac na talente, a upravo on joj je jasno rekao da ako ne nalazi uloge koje želi da snima, postoji jedina stvar koju može da uradi - mora ih sama stvoriti i snimiti.

Uz sve to usmerio ju je na pravi put, dodao kako verovatno ne postoji osoba koju on zna a da toliko puno čita i da je upravo to njena tajna veština, tajna moć. Ona je, kaže, toliko fascinirana pričama, bilo da su one u knjigama, filmovima ili u običnim razgovorima, da i sama želi da ohrabri sve da ih

pričaju.

Ima 54 godine, a oblači se kao da su joj 24: Glumica ne propušta priliku da se skine u kupaći kostim! (FOTO)

"Znala sam kadasam imala sedam godina da želim da pričam priče, glumim ili da pevam. Možda i da pišem. Zapravo, oduvek sam želela da postanem pisac. I danas imam toliko puno ideja za priče,ali nikada ih ne završim", priznala je Riz Viterspun pa je upravo na nagovor supruga odlučila da uloži novac i osnuje producentsku kuću, a sve vreme uz nju su bile i njene "najbolje prijateljice’ - knjige. Odmah je otkupila prava na dva romana - jedna je "Nestala", koji je i producirala’, kao i "Divljina", koji ne samo da je producirala, već je i glumila u njemu. A onda je u njene ruke došla knjiga Lijane Morijarti "Istinite laži", nakon čega više nije bilo upitno pretvara li Riz Viterspun baš sve što dotakne u zlato.

Paralelno s tim osnovala je svoj klub ljubitelja knjiga, koji prate milioni ljudi širom sveta i bezrezervno slušaju njene savete. Upravo zahvaljujući njoj i njenim preporukama mnogi su do tada javnosti nepoznati autori dobili priliku, nakon čega im je prodaja porasla do neslućenih razmera, a njihovi novi rukopisi s nestrpljenjem se očekuju. Ali ako možda neko smatra da je to najjednostavniji posao na svetu, prevario bi se. Potrebni su meseci rada, iščitavanja rukopisa, knjiga da bi se pronašla ona prava. Još ako nemaš posao, pa si posvećen isključivo tome, nekako se i snađeš. Ali kada paralelno snimaš filmove A produkcije, upravljaš producentskom kućom, lafstajl brendom, ali i jednako uspešno manevrišeš kao domaćica i majka, onda to i nije nešto što je uobičajeno. Čini se da Riz Viterspun ima neke super moći zahvaljujući kojima uspešno manevriše i plovi ovim životom ali i uspešno rešava sve probleme na koje naiđe.

Ali sve što je napravila u životu nije napravila samo za sebe i svoj uspeh, već se trudi da pomogne i drugim ženama njene životne dobi, koje su odavno zbog godina ili boje kože zaboravljene u Holivudu. Ne pomaže ona samo glumicama da se vrate pred kamere, već i ostalim ženama, snimateljkama, producentkinjama, scenaristima, svima onima koje rade iza kamera, a koje donedavno i nisu bile preterano angažovane. "Sećam se snimanja na kojima sam bila jedina žena na celom setu, okružena sa 150 muškaraca. Možda je bila još koja žena u garderobi, ali to je sve. Sećam se da sam ih tražila kao dete, a kada bih ih našla, nisam ih ispuštala."

A da je napravila nešto neverovatno, na čemu su joj žene itekako zahvalne, shvatila je na jednoj zabavi kada joj je prišla jedna od glumica i rekla: "Znaš li ti šta si napravila?’ Naravno da nisam imala pojma o čemu priča, a bila je reč o tome da su je dan nakon što sam s HBO-om uspela sda dogovorim jednaku platu nazvali njezni agenti kako bi joj prepravili ugovor. Od tada je dobijača dvostruki iznos od ponog ranije"’ Kakvo je pravo stanje u Holivudu s plaćanjem glumica, Riz zna dobro sama, ali i zahvaljujući bliskom krugu prijateljica s kojima često raspravlja o svemu. Među njima su Amerika Ferera, Šonda Rajms, Tresi Elis Ros, Ava DuVerni, Nensi Majers i Lora Dern, a njih glumica sama naziva svojim sestrama.

Zahvaljujući njoj, između ostalog, neverovatni uspeh doživeo je pokret #MeToo, a kao rezultat svega Harvi Vajnstin završio je iza rešetaka. I dok mnoge njene koleginice vole i dalje da ističu svoju seksualnost, posebno na fotografijama, ali i odabirom filmskih uloga, Riz Viterspun nikada nije bila takva. "Oduvek sam imala problem s iskorišćavanjem svoje seksualnosti. Kada sam se tek pojavila u biznisu, bilo je mnoštvo tih muških časopisa i preporučivali su nam da se fotografišemo za njih. Ali ja nikada nisam snimala za Maksim niti sam ikada bila GQ devojka, i to mi zaista ne smeta, jer nikada nisam želela da me prikazuju takvom. Tako ne vidim samu sebe. Oduvek sam želela da buden samo zabavna jer s godinama grudi ti se obese, lice ti se obesi, pa i zadnjica, ali duhovitost ostaje."

S majkom bila u svađi do smrti: Porodična tragedija Dženifer Aniston! (FOTO)

A da li je takva bila i kao devojčica, najbolje je opisala njena učiteljica engleskog jezika i književnosti iz srednje škole Margaret Renki: "Kada si učitelj u školi i podučavaš pametnu decu, uvek će biti to jedno dete koje čeka da dokažeš i pokažeš da si dovoljno pametan da budeš baš njen ili njegov učitelj. Upravo takva je Riz uvek bila. Pomalo skeptična, s dozom nesigurnosti, ali ubrzo je postala jedna od onih učenica koja neće prestati da vas gledaju sve dok ne kažete baš ono što ona želi da čuje. Sama Riz uvek je besno išla po hodnicima zbog nečega, smetala joj je nepravda, ali uz sve to uvek je bila duhovita i neustrašiva."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs