Preživela silovanje i nipodaŠTAVANJE

U mladosti silovana, doživela poniženja najgore vrste: Životna priča žene u koju se kune Opra Vinfri! (FOTO)

"Ono po čemu se za mene Maja Angelou najviše ističe nije samo to što je radila, pisala ili govorila, nego način na koji je živela svoj život. Koračala je kroz svet s nepokolebljivom mirnoćom, samopouzdanjem i snažnom milošću", rekla je Opra Vinfri nakon smrti svoje mentorke Maje Angelou.

Vip priča
11:34h Autor:
U mladosti silovana, doživela poniženja najgore vrste: Životna priča žene u koju se kune Opra Vinfri! (FOTO)
Maja Angelou, Foto: Profimedia

Životna priča cenjene američke pesnikinje, književnice i aktivistkinje pravi je dokaz da uz mnogo hrabrosti i vere u bolje sutra možemo pobediti čak i najvece životne nedaće.

Rođena je 4. aprila 1928. godine u Sent Luisu pod imenom Margarit Eni Džonson. Detinjstvo male Maje, kako ju je prozvao njen stariji brat Bejli, obeležile su brojne traume.

Imala je samo tri godine kada su se njeni roditelji razveli. Otac je potom Maju i godinu dana starijeg Bejlija same vozom poslao u Arkanzas kod bake. Tamo su živeli četiri godine, a zatim ih je otac oboje vratio njihovoj majci u Sent Luis.

Kada je imala 8 godina, seksualno ju je zlostavljao majčin novi partner Frimen. Mala Maja poverila je svoju bolnu tajnu s bratom, koji je sve otkrio ostatku porodice. Frimen je uhapšen zbog silovanja, ali u zatvoru je proveo samo jedan dan.

Četiri dana nakon izlaska iz zatvora pronađen je mrtav, a iako to nikada nije dokazano, Maja je pretpostavljala da su mu život oduzeli njeni zaštitnički nastrojeni ujaci koji nisu mogli da se nose s činjenicom da je pušten na slobodu.

Životna priča žene neverovatne gracioznosti: Umrla od teške bolesti, a odmah za njom i njena najveća ljubav! (FOTO)

foto: Profimedia

Nakon tog dogadaja Maja je naglo postala nema. Verovala sam da ga je ubio moj glas. Ubila sam čoveka zato što sam izgovorila njegovo ime. Tada sam mislila da nikada više neću govoriti jer bi moj glas mogao ubiti bilo koga drugog, rekla je.

Gotovo pet godina provela je u tišini, a u tom periodu svog života utehu i spas pronašla je u – knjigama.

Nakon ponovnog preseljenja kod bake upoznala je učiteljicu Bertu Flaurs, porodičnu prijateljicu koja joj je pomogla da opet progovori. Upravo ju je ona uvela u svet književnosti i upoznala s delima Čarlsa Dikensa, Vilijama Šekspira, Edgara Alana Poea, Daglasa Džonsona i drugih.

Tokom Drugog svetskog rata pohađala je srednju školu u San Francisku, a samo tri nedelje nakon mature rodila je sina Klajda. U 24. godini života upoznala je Grka Toša Angelosa, za kojeg se i udala.

Bio je to potez koji je izazvao pravo negodovanje rasista u njenoj okolini, ali i vlastite majke, koja nije odobravala njen brak.

U to vreme Maja je odlazila na časove plesa i s prijateljima koreografima formirala plesnu trupu. Potom se sa suprugom i sinom preselila u Njujork kako bi radila s Perlom Primusom, koreografom koji se pamti kao pionir afričkih plesova u Sjedinjenim državama.

Nakon povratka u San Francisko i razvoda od Angelusa profesionalno se počela baviti plesom i pevanjem te je promenila ime u Maja Angelou. Odradila je turneju po Evropi i zatim snimila svoj prvi album "Miss Calypso".

Upoznavanje s romanopiscem Džonom Oliverom Kilensom 1959. godine označava početak njene književne karijere. Na njegov nagovor opet se preselila u Njujork i učlanila u Udruženje pisaca Harlema. Tamo je pak upoznala brojne afroameričke aktiviste koji su je uveli u svet borbe protiv aparthejda.

1969. godine izdala je svoju prvu autobiografiju pod nazivom "I Know Why the Caged Bird Sings", delo koje joj je donelo naklonost kritičara i međunarodni uspeh.

U njoj se obračunala sa svim svojim demonima iz detinjstva i mladost istražujući teme poput rasizma, silovanja te pronalaska sopstvenog identiteta. Knjiga je dve godine provela na listi bestselera magazina Njujork Tajmsa, a mnogi fakulteti i srednje škole uvrstili su je na listu obavezne literature. Međutim, z bog grafičkog prikaza rasizma, seksualnosti i silovanja, neke knjižare i škole želele su da je zabrane.

Sveukupno je izdala sedam autobiografija, a pisala je i poeziju, drame kao i scenarije za film i TV. Uz to se bavila glumom i režijom te je postala prva Afroamerikanka koja je režirala film velike filmske kompanije, "Down In The Delta" 1998. godine.

Godinama se kajala, sahranila svu braću i sestre, veliku tajnu odnela u grob: Teška životna priča Arete Frenklin!

foto: Profimedia

Dela ove velike žene koja je preminula 2014. godine u 87. godini života pravi su izvor mudrosti koje mnogima pomažu na životnom putu. U nastavku pročitajte samo mali deo njenih misli koje će i vama možda pomoći da vratite svoju veru u bolje sutra.

1. Ako nisam dobra sama prema sebi, kako mogu očekivati da će drugi biti dobri prema meni?

2. Ne verujem nikome ko se ne smeje.

3. Pokušaj biti duga u nečijem oblaku.

4. Ljubav ne poznaje barijere. Ona preskače prepreke i ograde, prolazi kroz zidove kako bi stigla na svoje odredište puna nade.

5. Ako u sebi imaš samo jedan osmeh, daj ga ljudima koje voliš. Nemoj biti naduren kod kuce, a onda izaći na ulicu i smejati se potpunim strancima.

6. Mržnja je uzrokovala mnoge probleme u svetu, ali još uvek nijedan nije rešila.

7. Imaj dovoljno hrabrosti da još jednom veruješ u ljubav.

8. U svima nama živi čežnja za domom, sigurnim mestom na koje možemo doći onakvi kakvi jesmo i na kojem nas neće preispitivati.

9. Onaj ko tebe vidi kao opciju nikada ti ne treba biti prioritet.

10. Ako ti se nešto ne sviđa, promeni to. Ako to nije moguće, onda promeni svoj stav prema tome.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs