Ovi glumci su zarađivali basnoslovne cifre, pa ostali bez ičega: Među njima i jedan naš, razvozi hranu da vrati tuđi dug

Bankrotirali su, neki proćerdali novac, a neki imali samo lošu sreću

Celebrities
09:21h Autor:
Ovi glumci su zarađivali basnoslovne cifre, pa ostali bez ičega: Među njima i jedan naš, razvozi hranu da vrati tuđi dug
Foto: Profimedia

Trošiti novac je mnogo lakše nego ga zarađivati, naročito kada ste u centru pažnje, okruženi luksuzom i mogućnostima koje donosi slava. Ipak, mnogi od njih koji dođu do basnoslovnih cifara, zaborave da je slava prolazna čak i za one koji su navikli na holivudski sjaj. Neke od najvećih zvezda filmske industrije, koje smo obožavali na velikom platnu, našle su se u ozbiljnim finansijskim problemima zbog nepromišljenih odluka, loših ulaganja ili prekomerne potrošnje.

Iako nam se čini da slavne ličnosti žive život iz snova, istina je da ni oni nisu imuni na greške, nesreće i životne izazove. U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na glumce koji su, uprkos bogatstvu i slavi, izgubili sve što su imali, ali su uspeli da se podignu i vrate jači nego ikada.

Miki Runi

Poznati američki glumac Miki Runi, koji je preminuo 2014. godine, proslavio se ulogama u kultnim filmovima poput "Doručka kod Tifanija" i "Noći u muzeju".

Elizabet Tejlor, Miki Runi
foto: Profimedia

Davne 1962. godine, ovaj slavni glumac podneo je zahtev za bankrot. Prema dostupnim podacima, tada je imao samo 500 dolara na svom bankovnom računu, dok su njegovi ukupni dugovi iznosili oko 460.000 dolara. Kada se prilagodi inflaciji, to bi danas bilo ekvivalentno iznosu od oko 4 miliona dolara.

Veronika Lejk

Američka glumica Veronika Lejk, koja je preminula 1973. godine, postala je poznata zahvaljujući ulogama u legendarnim filmovima poput "Ovaj pištolj za najam" i "Plava dalija".

Veronika Lejk
foto: Profimedia

Veronika Lejk je 1951. godine podnela zahtev za bankrot. Ona i njen suprug Andre de Toth imali su dugove od oko 150.000 dolara, što bi danas iznosilo približno 1,8 miliona dolara.

Nikolas Kejdž

Nećak slavnog reditelja Fransisa Forda Kopole, glumac Nikolas Kejdž, proslavio se ulogama poput one u franšizi "Bendžamin Gejts" i filmu "Napuštajući Las Vegas", za koji je osvojio Oskara.

Nikolas Kejdž
foto: Porfimedia

Uprkos impresivnoj karijeri, 2009. godine počele su da kruže glasine o njegovim ogromnim dugovima, što je dovelo do priča o bankrotu. Kejdž je 2023. godine otvoreno govorio o dugu od 6 miliona dolara, objašnjavajući: „Previše sam ulagao u nekretnine. Tržište nekretnina je propalo i nisam uspeo da se izvučem na vreme. Sve sam isplatio, ali je dug iznosio oko 6 miliona. Nikada nisam podneo zahtev za bankrot.“

Pamela Anderson

Ikona devedesetih, Pamela Anderson, najpoznatija je po ulozi u seriji "Čuvari plaže", koja je i dalje urezana u kolektivno pamćenje.

Pamela Anderson
foto: Ilustracija / Profimedia

Pamela Anderson je 2009. godine upala u ozbiljne finansijske probleme, sa dugovima koji su premašivali 800.000 dolara.

Lindzi Lohan

Glumica Lindzi Lohan postala je poznata zahvaljujući ulozi u filmu "Opasne devojke", ali i kao jedna od bliznakinja iz filma "Zamka za roditelje". Ipak, njen privatni život bio je pun problema.

Lindzi Lohan
foto: Profimedia

Lohan je dugovala državi oko 234.000 dolara, dok su njena sredstva u to vreme opala sa 28 miliona na samo 100.000 dolara.

Tori Speling

Američka glumica Tori Speling najpoznatija je po ulozi u popularnoj seriji devedesetih "Beverly Hills 90210". Nedavno se pridružila i američkoj verziji emisije "Ples sa zvezdama".

Tori Speling
foto: Profimedia

Speling je 2016. godine imala neplaćene račune u iznosu od oko 38.000 dolara. Do 2024. godine, ona i njen suprug Din MekDermot dugovali su državi preko 200.000 dolara.

Alisa Milano

Glumica Alisa Milano, danas 51-godišnjakinja, proslavila se ulogom Fibi Haliuel u seriji "Čari".

Alisa Milano
foto: AP

Alisa Milano i njen suprug su 2017. godine tužili njenog bivšeg menadžera zbog nepravilnog plaćanja poreza, što ih je, kako tvrde, dovelo u dugove od nekoliko miliona dolara, pa i do bankrota.

Ovih slučajeva ima i kod nas, a ne samo u Holivudu. Naime, hrvatski glumac Kristijan Ugrina godinama otplaćuje tuđe kredite, pa se zbog toga našao u nezavidnoj finansijskoj situaciji.

Kristijan Ugrina
foto: Printscreen Youtube / Ivan Mikulić

On je pristao je da bude žirant za kredit jer je želeo da pomogne koleginici koja je bila starija. Međutim, u jednom momentu ona je prestala da plaća rate, pa su njemu počeli da skidaju novac sa računa, a njegova koleginica je u međuvremenu preminula.

Kristijan je zbog toga upao u tešku finansijsku situaciju, a povodom svega se oglasila Anđelka Mustapić, dobra prijateljica pokojne glumice, koja je molila Ugrinu za pomoć.

- Ima ljudi koji – uprkos svemu – ostaju dobri. Takav je naš popularni glumac Kristijan Ugrina. Javnost je već nekoliko puta obaveštena o „njegovom slučaju”. Ugrina nije dozvolio novinarima da prenose šta se dešava u njegovom životu, te je rekao samo da je 2011. godine dva puta bio garancija za svoju koleginicu i suprugu svog omiljenog profesora sa Akademije dramske umetnosti u Zagrebu i da je zbog toga završio u 'dužničkom ropstvu'. Glumica nije otplaćivala kredit, pa mu je banka redovno, mesečno, skidala rate sa bankovnog račun zbog čega je, pored glumačkog posla, morao da radi mnogo toga: od izgradnje do dostavljanja hrane po gradu - napisala je Anđelka i dodala da je glumica preminula pre četiri godine.

Dug od 12.000 evra

- Banka mu je sredinom meseca izvršila blokade zbog oko 12.000 evra preostalog duga pokojne koleginice. Do 2020. otplatio je toliko njenog ukupnog duga za koji je garantovao.

Inače, glumica je bila Ugrinova prijateljica, a njen muž najuticajniji i najomiljeniji sagovornik.

- Glumicu sam upoznala 1983. godine, na bolničkom krevetu kao 'otpušteni pacijent'. Bila je teško, smrtno bolesna, a kasnije, možda kao rezultat toga, teško se razbolela od poroka, zavisnosti, što ju je na kraju, bukvalno, koštalo života, a verujem i njenog muža, koji je umro šest godina pre nje - rekla je Anđelka.

- Zato objavljujem opštu uplatnicu, verujući da ćemo mu mi kao Fejsbuk zajednica pružiti ruku pomoći i osloboditi ga blokade, tereta koji više ne može da podnese. On ne želi da objavim ime glumice za koju je bio žirant, na čemu sam mu neizrecivo zahvalna - istakla je ona.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs