Otišla je tiho, kako je i živela: O našu glumicu su se svi ogrešili, umrla je kao beskućnica, grad platio njenu sahranu

Živka Matić proslavila se ulogama u brojnim domaćim serijama, a njena životna priča nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Celebrities
Autor:
Otišla je tiho, kako je i živela: O našu glumicu su se svi ogrešili, umrla je kao beskućnica, grad platio njenu sahranu
Foto: preentscreen/Youtube

Živka Matić popularnost u našoj zemlji i regionu stekla je ulogama u ostvarenjima poput „Ljubav na seoski način“ i „Građani Luga“.

Glumica je sarađivala sa mnogim legendarnim glumicama, a sa Miodragom Petrovićem Čkaljom delila je kadar i osvojila sve u seriji „Ljubav na seoski način“.

Živka Matić
foto: preentscreen/Youtube

Živka Matić rođena je 1923. godine u vrlo imućnoj porodici čoveka koji je imao prvi automobil i koji je izvršio elektrifikaciju Požarevca. Međutim, spletom okolnosti ubrzo se našla u Beogradu, u sirotištu, a onda ju je usvojio bankarski činovnik.

Glumačku karijeru je upotpunila radijskim i televizijskim ulogama kojima su glumci tog doba sticali najveću popularnost, a starije generacije još pamte čuvene emisije „Veselo veče”, „Veče uz radio”, „Autobus u pola šest”, „Večeras zajedno”.

Živka Matić
foto: preentscreen/Youtube

Živku Matić domaća publika posebno pamti po ulozi u TV seriji „Građani sela Luga”, za koju je u paru sa čuvenim Batom Živojinovićem dobila nagradu „Glumački par godine ONA I ON” 1972. godine na Filmskom festivalu u Nišu.

Pored uloga u serijama i filmovima, kao i na radiju, Živka je dala svoj doprinost i pozorištu, te se u njenoj biografiji nalaze i brojne dramske ulogame.

Živka Matić preminula je tiho, u 75. godini u svom rodnom Požarevcu, 1998. godine, zaboravljena od kolega i javnosti.

Kako se navodi, nekada popularna glumica umrla je u velikoj bedi, kao beskućnica, a njen grob nalazi se u Požarevcu, dok se za sahranu te 1998. godine pobrinuo grad, kako piše „Blic“.

U njenu čast Centar za kulturu Požarevac je pokrenuo festival – Susret amaterskih pozorišta Braničevskog okruga „Živka Matić“.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs