"Naručila sam kafu, sela da napišem pismo i da se bacim": Miru Banjac je u mračnom stanju uma spasao poziv ovog čoveka

Mira Banjac je u novembru napunila 94 godine, u njih je stalo i smeha i suza, a prisetila se mračnog perioda svog života

Celebrities
Autor:
"Naručila sam kafu, sela da napišem pismo i da se bacim": Miru Banjac je u mračnom stanju uma spasao poziv ovog čoveka
Foto: Kurir / Damir Dervišagić

Mira Banjac, rođena 4. novembra 1929. godine, je srpska filmska, televizijska i pozorišna glumica. Rođena je u Erdeviku, u Kraljevini Jugoslaviji. Nakon petnaest godina rada u pozorištima, najviše u Srpskom narodnom u Novom Sadu, Mira se 1960-ih postepeno okreće malim i velikim ekranima. Iako nema mnogo detalja o njenom detinjstvu, Mira Banjac je jednom prilikom izjavila da je njen život zapravo počeo tek kasnije, a da je sve pre toga bila velika muka kroz koju je prolazila sama.

- Menjala bih veliki mračni deo mog života u Beogradu. Ja sam jaukala beogradskim ulicama, bila sam na ivici da se ubijem. Imala sam stan u Novom Sadu kada sam krenula u Beograd. Jedna gospođa je htela da uđe u njega, a ja sam imala stanarsko pravo. To pravo sam joj prodala, a to se tada nije smelo. Meni je to odobrio grad uz klauzulu da više nikada ne mogu dobiti stan u Novom Sadu. Pristala sam. Sa tim parama sam kod Skadarlije iznajmila jednu garsonjeru na godinu dana - ispričala je glumica i otkrila da ju je spasao poziv reditelja Stipe Delića.

Mira je ispričala kako nije videla izlaza kada su dužnici potraživali novac i bila je spremna na to da oduzme sebi život.

- Posle je ta žena došla da traži novac nazad i tužila me. Ja te pare više nisam imala i krenula sam da zajmim. Prvo sam naišla na zelenaše koji su uzimali tri puta više i to je bio rašomon. Jednog dana sam otišla u „Metropol”, naručila kafu, sela da napišem pismo i htela da se bacim dole. Moj sin je bio u vojsci, više nisam imala izlaza. Iduće noći zvoni telefon i javi se reditelj Stipe Delić. Bio je poznat tada, ali nismo se znali lično. Ponudio mi je da radim veliku glavnu ulogu Marije iz logora i višemilionski ugovor zahvaljujući kome sam vratila sve dugove - rekla je svojevremeno za "Politiku".

Nakon što je diplomirala, Mira se udala za svoju prvu veliku ljubav Andreju Jovanovića. Oni su se upoznali tokom studiranja u Novom Sadu, a Mira je sa 24 godine postala majka sina Branislava. Tokom više od sedamdeset godina karijere, Mira Banjac je dobila najveće esnafske nagrade i priznanja. Njen umetnički izraz doživljava pravu ekspanziju kroz čak 44 filmska i televizijska ostvarenja u periodu između 1970. i 1979. godine. Iz tog perioda ističe se njena uloga u klasiku Čuvar plaže u zimskom periodu, koja joj je donela slavu širom bivše Jugoslavije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs