NAJBOGATIJI ČOVEK NA SVETU MOGAO JE DA KUPI SVE, ALI NE I ŽIVOT: Umro je od RAKA, a zbog jedne stvari se gorko POKAJAO

Stiv Džobs umro je od raka pankreasa, uprkos svim naporima da se izleči.

Celebrities
NAJBOGATIJI ČOVEK NA SVETU MOGAO JE DA KUPI SVE, ALI NE I ŽIVOT: Umro je od RAKA, a zbog jedne stvari se gorko POKAJAO
Foto: Profimedia

Godine 2003. Stiv Džobs je otišao kod doktora zbog kamena u bubregu. Ali lekari su ubrzo primetili "senku" na njegovom pankreasu. Rekli su Džobsu da ima tumor neuroendokrinog ostrva, redak oblik raka pankreasa.

Na neki način, to je bila dobra vest. Ljudi kojima je dijagnostikovan tumor neuroendokrinih ostrvaca generalno imaju daleko bolju prognozu od onih sa drugim oblicima raka pankreasa. Stručnjaci su ga pozvali da što pre zatraži operaciju. Ali na užas svojih najmilijih, on je to odlagao.

"Nisam želeo da se moje telo otvori", kasnije je Džobs priznao Isaacsonu. "Nisam želeo da budem narušen na taj način."

Stiv Džobs
foto: Profimedia

Devet meseci je pokušavao da izleči svoju bolest veganskom ishranom, akupunkturom, biljem, čišćenjem creva i drugim lekovima koje je pronašao na internetu. U jednom trenutku je čak posegnuo za vidovnjakom. Džobs je želeo da postoji čitava kompanija i činilo se da je verovao da to može učiniti i sa svojim zdravljem.

Međutim, njegov rak nije nestao. Konačno, Džobs je pristao na operaciju. Godine 2004. priznao je zaposlenima u Appleu da mu je uklonjen tumor. "Imam neke lične vesti koje moram da podelim sa vama i želeo sam da ih čujete direktno od mene", napisao je Džobs u mejlu.

"Imao sam veoma redak oblik karcinoma pankreasa koji se zove neuroendokrini tumor ćelija ostrvaca, koji predstavlja oko 1 odsto ukupnih slučajeva raka pankreasa dijagnostikovanih svake godine, i može se izlečiti hirurškim uklanjanjem ako se dijagnostikuje na vreme (moj je bio)."

Stiv Džobs
foto: Profimedia

Džobs je naglo gubio kilažu, a njegova bolest bila je sve očiglednija. Naime, bolest je toliko uzela maha, da je Stiv 2009. godine mora da se povuče.

Iste godine, otkriveno je da je imao transplantaciju jetre.

5. oktobra 2011. Stiv Džobs je umro, okružen porodicom, u svom domu u Palo Altu u Kaliforniji. Zvanični uzrok smrti je respiratorni zastoj povezan sa tumorom pankreasa.

Džobs se oslanjao na svoj instinkt umesto na savete lekara. Pustio je da se rak širi devet meseci pre nego što se odlučio za operaciju. Neki lekari kažu da je ovo kašnjenje razlog zašto je Stiv Džobs umro.

Stiv Džobs
foto: Profimedia

Lekari o njegovoj bolesti

Jedan stručnjak za integrativnu medicinu je rekao: "Imao je jedinu vrstu raka pankreasa koji se može lečiti i izlečiti. On je u suštini izvršio samoubistvo."

Dejvid Ags je najpoznatiji i najcenjeniji doktor koji je lečio Džobsa, a jednom prilikom jeotkrio detalje.

Kako i kada ste upoznali Stiva?

"Otprilike godinu dana nakon što mu je dijagnostikovan rak pankreasa. Upravo je imao recidiv ove bolesti. Ja se zalažem za agresivan i inovativan pristup lečenju raka. Verujem u moderne načine lečenje i lečenje u celini. Mislim da je to impresioniralo Stiva."

Dejvid Ags
foto: Profimedia

Činjenica je da je Stiv bio vegetarijanac. Da li mu je to pomoglo ili ga sprečilo u borbi protiv ove bolesti? Šta ste mu savetovali da jede?

"Bio je vegetarijanac, ali je tokom lečenja po mom savetu jeo ribu. Uvek kažem da je bolje koristiti masnoće. Masti moraju da se jedu, ali one dobre, nezasićene."

Po čemu se Džobs razlikovao od drugih pacijenata?

"Bio je neverovatno pametan i razumeo je medicinsku terminologiju. Mogao sam sa njim da razgovaram o njegovom stanju a da ništa ne pojednostavljujem."

Novcem je mogao da kupi sve, ali ne i život

Koji krevet je najskuplji na svetu? – “Bolnički krevet”.

Možete zaposliti nekoga da vozi auto za vas, da vam zaradi novac, ali ne možete imati nekoga da nosi bolest za vas. Materijalne stvari koje se izgube mogu se pronaći. Ali postoji jedna stvar koja se ne može nikada pronaći kada se izgubi, a to je – “ŽIVOT”. Kada osoba ide u operacionu salu, ona shvati da postoji jedna knjiga koju tek treba završiti sa čitanjem – “KNJIGA ZDRAVOG ŽIVOTA”. U kojoj god fazi života da se nalazite, vremenom će doći dan kada ćete morati da se suočite s time da se zavese spuštaju.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs