OSTAVILA NEIZBRISIV TRAG

NAJJEZIVIJA GLUMICA JUGOSLAVIJE BILA JE I UBEDLJIVO NAJLEPŠA: Umrla je SAMA I ZABORAVLJENA, ovo nikad nije mogla PODNETI

Prelepu Mirjanu Nikolić uvek ćemo pamtiti po ulozi Radojke u Leptirici, čuvenom televizijskom hororu Đorđa Kadijevića.

Celebrities
Autor:
NAJJEZIVIJA GLUMICA JUGOSLAVIJE BILA JE I UBEDLJIVO NAJLEPŠA: Umrla je SAMA I ZABORAVLJENA, ovo nikad nije mogla PODNETI
Ko je bila Mirjana Nikolić?, Foto: Youtube Printscreen, RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Mirjana Nikolić ostavila je neizbrisiv trag u jugoslovenskoj kinematografiji, te će večno biti zapamćena po maestralnoj ulozi Radojke u prvom srpskom horor filmu "Leptirica" Đorđa Kadijevića. Osim neverovatnog talentovala, posedovala je harizmu koja je sve obarala sa nogu, a njenoj lepoti se divio ceo region.

Čuvena glumica rođena je u Beogradu 19. avgusta 1949. godine, a od malih nogu sanjala je o daskama koje život znače.

Htela sam da budem glumica još u vrtiću– priznala je svojevremno.

Međutim, u početku je krenula drugačijim stopama. Naime, upisala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a onda je sudbina učinila svoje.

Na ulici ju je zapazila prva srpska pozorišna i filmska režiserka Soja Jovanović. Čim ju je ugledala, u njoj je prepoznala zvezdu i odmah je zamislila na filmskom platnu. Nije ništa prepuštala slučaju, te joj je ponudila ulogu u njenom filmu "Silom otac", gde je Mirjana igrala Arsinu ćerku Zoricu. Potom je zaigrala rame uz rame sa legendarnim Zoranom Radmilovićem u mini-seriji "Baksuz".

Bila je omiljena među kolegama, koji su znali za nju da kažu kako je osvajala ne samo lepotom, već i dobrotom.

Ona je moja ljubimica. Tako anđeosko i detinjasto lice retko se sreće kod današnjih devojaka. Ona time impresionira – istakao je jednom Miodrag Petrović Čkalja, njen kolega iz filma "Silom otac".

Nakon studija istorije umetnosti, preorijentisala se i upisala Pozorišnu akademiju, a raskošni talenat i predan rad su joj omogućili da ostvari kultne uloge. Tako je imala priliku da glumi u ostvarenjima kao što su: "Vruć vetar", "Pozorište u kući", "Vuk Karadžić" , "Nije bilo uzalud", "Kad više nisam bio vojnik", "Žikina dinastija", "Povratak otpisanih" i dr.

Ipak, ništa ne može da se uporedi sa uspehom koji joj je donela "Leptirica", a Mirjana je i pre emitovanja ovog ostvarenja najavila da publiku čeka – neočekivano.

– U filmu koji je Kadijević radio prema svom scenariju igram naslovnu ulogu Radojke. To je, u stvari, priča o vešticama i ljudima, puna strave i užasa kojom obiluje cela serija Kadijevićevih televizijskih filmova, čija se premijera uskoro očekuje. Ja sam ljupka pastirica u koju se svi zaljubljuju, ne znajući šta ih posle čeka. Negde oko ponoći pretvaram se u vešticu: izrastu mi zubi, nokti, oči mi zakrvave. Tada se stvara atmosfera iz "Bala vampira". Ja ih davim i oni odlaze na groblje – postaju vampiri - pričala je glumica.

"Leptirica" je svoju premijeru imala 1973. godine, a njen uspeh je nemerljiv. Film je postao klasik jugoslovenske kinematografije, a mlada Mirjana igrala je uz velika imena kao što su Petar Božović, Slobodan Perović, Vasja Stanković i Tanasije Uzunović.

Poslednju ulogu zabeležila je u mini-seriji "To se samo svici igraju" 1996 godine, a potom se povukla iz javnosti, ali i iz glumačkog sveta. Tokom karijere nikada nije pristala da se skida pred kamerama i golotinju nikako nije podržavala.

– Ukoliko mi bude ponuđena neka uloga, prihvatiću je. Ali da se razumemo: ja sam veliki protivnik golotinje. Uostalom, zar moj detinjasti lik ne govori da mi leže jedino uloge naivki? Ne mogu da zamislim sebe da igram devojku-vamp, osobu čije će obnažene noge ili grudi oboriti muškarca s nogu. Za mene je golotinja nepotrebna filmu.

Đorđe Kadijević je u jednom intervjuu naglasio kako mu je žao što Mirjana nije uspela da sagleda koliko je njena "Leptirica" značila publici širom sveta. Glumica je umrla u Beogradu 23. juna 2012. godine, a u njenu čast je organizovao specijalnu projekciju filma.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs