BILA JE NAJLEPŠA BEOGRAĐANKA KOJU SU MOMCI MOLILI ZA LJUBAV: Smrt slučajno izbegla, a niko nikad nije uspeo da je OSVOJI

Čuvena spikerka Dušanka Kalanj ostavila je iza sebe neverovatnu karijeru, ali i zanimljivu životnu priču.

Celebrities
10:11h Autor:
BILA JE NAJLEPŠA BEOGRAĐANKA KOJU SU MOMCI MOLILI ZA LJUBAV: Smrt slučajno izbegla, a niko nikad nije uspeo da je OSVOJI
Ko je bila prva dama Dnevnika?, Foto: Printscreen Youtube / AcaRadio

Legendarna Dušanka Kalanj u analima srpske i jugoslovenske televizije ostaće upamćena kao prva voditeljka TV Dnevnika. Neizbrisiv tag ostavila je u domaćim medijima, a njeno umeće do danas gotovo niko nije uspeo da nadmaši. Sa lakoćom je gledaocima prezentovala vesti, savršenom dikcijom i šarmom, godinama je bila simbol lepog govora. Ali, i njena lepota se nikako ne zaboravlja, te se vrlo za ovu damu može čuti da je bila i ostala najlepša žena beogradske televizije.

Kako je Dušanka uplovila u javni svet?

Dušanka Kalanj rođena je 1934. godine u Šibeniku. Njeni roditelji bili su poreklom iz Dalmatinske zagore, a Dušanka se školovala u gradu u kojem je i rođena - sve do studija. Skromni roditelji učili su je pravim vrednostima i usadili su joj ljubav prema umetnosti i obrazovanju. Diplomirala je engleski jezik i književnost na beogradskom univerzitetu.

Tih pedesetih godina, koračala je Beogradom odvažno, držeći se aristokratski i oduševljavajući sve prolaznike svojom lepotom. U moru onih koji su joj svakodnevno prilazili na ulici i pokušavali da budu u centru njene pažnje bar na tren bio je i čuveni reditelj Radivoje Lola Đukić.

Primetio je njen šarm, stav i harizmu. Pokretač Televizije Beograd odmah je video novo TV lice, a ispostavilo se da nije pogrešio, jer je Dušanka postala i ostala do danas jedna od naših najboljih spikerki.

Karijera profesorke engleskog

Naime, Đukić joj je uputio poziv na audiciju za voditelje, ali ga ona nije oberučke prihvatila. Naprotiv, dugo premišljala, jer joj je ostalo nekoliko ispita do kraja fakulteta, a uz to je i smatrala da njen govor nije dobar - u uhu je nosila jezik detinjstva, štokavsko-ikavski govor ispunjen italijanizmima.

Međutim, odlučila je da pokuša, ne sluteći da će joj taj korak promeniti život iz korena. Kada je diplomirala, želela je da napusti televiziju, iako je postajala sve poznatija i cenjenija, te je mislila da nastvabi karijeru kao profesor engleskog jezika. Ali, urednik nije hteo ni da čuje za tako nešto, a Dušanka nije ni sanjala da će penzionaerske dane dočekati upravo u zgradi Televizije Beograd.

Prva vest joj je zauvek ostala urezana u sećanju

Prve vesti pročitala je 1958. godine, iz studija na Sajmu, zajedno sa kolegom Mićom Orlovićem. I sada se svi dive njenoj veštini da i najkomplikovanije vesti pročita sa lakoćom, pamti se njen pravilan izgovor, savršen akcenat i nepogrešiv ritam izgovaranja.

- Vaša dužnost je da budete ubedljivi, ako to niste, ništa niste uradili. Mene obavezuje "Dobro veče!" Kad to kažem, zaista tako mislim. Takođe, "poštovani gledaoci" moraju biti poštovani. Ako tako ne mislite, onda se rugate, budite sigurni da će kamera to otkriti - isticala je svojevremeno Dušanka.

Znala je neretko da naglasi da joj je jedna od najtužnijih i najstrašnijih dana u životu 23. april 1999. godine, kada su mnoge njene kolege nastradale, jer je baš te noći bombardovana je Radio-televizija Beograda. I sama je zamalo izbegla smrt, jer je završila posao i otšila kući samo par sati pre stravične tragedije.

Kvalitete programa joj je uvek bio u fokusu

U penzionerskim danima je uživala da se druži sa omladinom, a svojim kolegama koji su tek počinjali da rade na televiziji pokušavala je da prenese svo svoje znanje. Sa druge strane, primećivala je nedopustive greške kod voditelja i spikera, i nije krila da ju je to veoma nerviralo.

- Naravno, uočavam greške kod spikera. Imam utisak da je sada najmanje važno kako spiker govori. Ponekad bih se veoma rado javila u program i rekla da je to nedopustivo, da se neko toliko muči s rečima i pri tom muči i gledaoce - smatrala je.

U ljubavi nije imala sreće

Iako je Dušanka važila za jednu od najlepših Beograđanki, koja je plenila neverovatnom elegancijom i otmenošću, nikada se nije udavala. Za njom su uzdisali mnogi džentlmeni, ali niko nije uspeo da osvoji njeno srce. Čini se da je "prva dama Dnevnika" bila neukrotiva, iako je svakodnevno dobijala komplimente na račun svog prelepom izgleda. Šarmirala bi vrlo lako, ali je uvek ostajala dosledna sebi, a čini se i televiziji. Odlikovana je Ordenom zasluga za narod sa srebrnim vencem. Umrla je 12. marta 2010. posle duge borbe sa teškom bolešću u 76. godini.

Od 2010. Udruženje novinara Vojvodine dodeljuje novinarkama, voditeljkama ili spikerkama nagradu "Press vitez - Dušanka Kalanj".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs