NAŠA LEPA GLUMICA OTIŠLA DA ŽIVI NA SELO I SADI PARADAJZ NA NEVEROVATAN NAČIN: Ne koristi zemlju a dobija PREUKUSAN PLOD

Naša glumica Marija Petronijević opet se pohvalila novim rasadom. Sad je reč o posebnoj sorti zelene salate...

Celebrities
09:20h Autor:
NAŠA LEPA GLUMICA OTIŠLA DA ŽIVI NA SELO I SADI PARADAJZ NA NEVEROVATAN NAČIN: Ne koristi zemlju a dobija PREUKUSAN PLOD
Kako naša glumica sadi paradajz?, Foto: PrintscreenInstagram/petronijevic.marija

Prelepa Marija Petronijević, koju svi pamtimo kao doktorku Ivanu iz kultne serije "Selo gori, a baba se češlja", pre nekoliko godina grad je zamenila selom u uživa u sadnji novih biljaka. Tako je uspela da odgaji, čak, i pinjole, a potom je odlučila da proba i novu sortu zelene salate.

Naime, rodnom selu Visibabe napravila je svoj raj na zemlji, gde uživa sa svojom porodicom. Okružena je prelepom prirodom, domaćim životinjama i sadnicama o kojima brine sa puno ljubavi i posvećenosti.

Marija Petronijević
foto: Printscreen Instagram / petronijevic.marija

O kakvoj salati je reč?

Zapravo, radi se o sorti "Lolla Rosa", koja je veoma zanimljiva zbog izgleda listova crvene boje i kovrdžavih ivica.Ne formira glavice, a nutricionisti je veoma cene, jer sadrži veće količine vitamina A i C, kao i gvožđe, kalijum i vlakna. Procenjuje se da ima 100 puta više antioksidanasa nego obična zelena salata.

Osim toga, kod Marije u bašti možete videti i tri vrste bosiljka: Genovese, Green Globe, i Purple. Ali i simlje koje opojno miriše.

- Duja, koja pikira smilje, kaže da opojno miriše, i da nikada nije do sada osetila taj miris. Na zemlji je lavanda, takođe sejana iz semena -istakla je Marija.

Pored toga, uspešno je odgajila i sadnice pitomog kestena.

Glumica nesvakidašnje lepote eksperimentiše ove godine i sa paradajzom koji je posađen u šljunak.

- Na fotografiji je prikazana sorta paradajza koji je posađen u šljunak. Ispod šljunka nema zemlje, dake samo je šljunak. Paradajz se hrani vodom koja po principu plime i oseke ispunjava prostor u koji je sađen, ali tako da se voda sa hranjivim materiama ne zadržava duže nego što je potrebno da bi koren billjke mogao da diše, ali opet dovljno često, da bi hranjive materije mogle da budu dostupne biljci da nesmetano raste. Kod nekih je paradajz odavno zemtnuo plodove - istakla je glumica i dodala:

- Moj je još uvek mali i verovano će biti problema sa oprašivanjem i temperaturama koje dolaze, ali svaki pokušaj, pa i ovaj, ima kao posledicu još nešto: znanje i iskustvo, koje ima nemerljlvu vrenosti, posebno ako smo u mogućnosti da ih primenimo i prenesemo. Sorta paradajza je zlatna medalja, koja je inače žute boje, ali ostaje da vidimo u šta će da poraste - zaključila je Marija.

1 / 6 Foto: Printscreen Instagram / petronijevic.marija
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs