Da li ste očekivali ovako nešto?

ŠTA ĆE BITI SA KRALJICOM KAMILOM U SLUČAJU DA KRALJ ČARLS UMRE PRVI: Ako nadživi muža moraće da poštuje OVO PRAVILO

Šta će se desiti u slučaju iznenadne smrti kralja koji je najduže čekao na tron, prema nekim kraljevskim propisima tačno se zna ko ga nasleđuje.

Celebrities
11:16h Autor:
ŠTA ĆE BITI SA KRALJICOM KAMILOM U SLUČAJU DA KRALJ ČARLS UMRE PRVI: Ako nadživi muža moraće da poštuje OVO PRAVILO
Da li kraljica kamelija nasleđuje supruga?, Foto: Julie Edwards/Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete, princ Čarls je zvanično je krunisan za kralja Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih nacija Komonvelta u Vestminsterskoj opatiji – prvom koje je održano u poslednjih 70 godina.

Ostaće upamćen kao naslednik koji je najduže čekao na tron u britanskoj istoriji. Sama ceremonija krunisanja bila je spektakularna, a Čarls je tehnički preuzeo titulu kralja odmah nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II, 8. septembra 2022. godine.

Kralj Čarls III
foto: Richard Pohle / News Licensing / Profimedia

Za razliku od majke koja je imala samo 25 godina na početku svoje vladavine, Čarls je najstariji član kraljevske porodice u britanskoj istoriji koji je stupio na tron. Njegova supruga Kamila Bouls takođe je preuzela novu ulogu kraljice tako da će od sad biti pounata kao kraljica Kamila.

Kralj Čarls III
foto: ordan Pettitt / PA Images / Profimedia

Nameće se pitanje, s obzirom i na kraljeve godine, šta će se desiti u slučaju da iznenada premine. Kao što je smrt kraljice Elizabete II bila predviđena planom za vanredne situacije poznatom kao Operacija Londonski most, tako i postoje protokoli u slučaju kraljeve smrti: Operacija Most Menaj.

Tačni detalji operacije su naravno tajna, ali će verovatno slediti sličan obrazac kao Londonski most, počevši od obaveštenja britanske vlade i lidera Komonvelta, a zastave širom zemlje spuštene na pola koplja.

Očekuje se da će sahrana za kralja Čarlsa početi odmah nakon objave vesti o njegovoj smrti, a nakon perioda nacionalne žalosti, on će biti položen u Memorijalnu kapelu kralja Džordža VI u Zamku Vindzor.

Kraljica Kamila
foto: Parsons Media / Eyevine / Profimedia

Nakon potencijalne smrti kralja, veruje se da će Kamila zadržati svoju zvaničnu titulu kraljice supruge. Međutim, Kamila neće biti kraljica regent (šef države), već će nastaviti da obavlja svoju dužnost prema novom šefu države, pošto nije imenovana u kraljevskoj liniji nasledstva.

Kamila, Kraljica Kamila
foto: Parsons Media / Eyevine / Profimedia

Sledeći u redu sukcesije nakon smrti kralja Čarlsa je njegov najstariji sin Vilijam, princ od Velsa, postaće monarh, a njegova supruga Kejt Midlton, princeza od Velsa, postaće kraljica Katarina.

Kejt Midlton, Princ Vilijam, Princ Džordž, Princeza Šarlot
foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Nakon Vilijama, linija nasledstva ide preko njegove dece: princa Džordža od Velsa, princeze Šarlote od Velsa i princa Luja od Velsa. Vilijamov brat Hari, vojvoda od Saseksa je sledeći u redu za tron posle njih, a slede njegova deca, princ Arči od Saseksa i princeza Lilibet od Saseksa.

Odatle, linija sukcesije postaje kontroverznija, jer je princ Endrju, vojvoda od Jorka, sledeći na redu. Princ Endru se povukao iz javnog života i prestao da obavlja svoje kraljevske dužnosti 2019. godine nakon nekoliko vesti u kojima je optužen za seksualni napad.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs