mali maneken

MNOGI SE PITAJU ZAŠTO PRINC LUIS ISKLJUČIO NOSI ŠORTS: Napokon se otkrio iznenađujući razlog kojem se Kejt protivi

Britanska kraljevska porodica poštuje tradiciju iz 16. veka da dečaci do 8. godine ne treba da nose pantalone s dugim nogavicama. Ranije su, umesto njih, oblačili haljine.

Celebrities
Autor:
MNOGI SE PITAJU ZAŠTO PRINC LUIS ISKLJUČIO NOSI ŠORTS: Napokon se otkrio iznenađujući razlog kojem se Kejt protivi
Zašto princ Luis uvek nosi šorts?, Foto: Profimedia

Čini se kao da su Vilijam, princ od Velsa, i princ Hari, vojvoda od Saseksa, do juče bili deca. Braća su odrasla pred očima javnosti, a u priči koju je Hari podelio u svojoj knjizi "Spare" u intervjuu za „60 minuta“, on se prisetio kada mu je Vilijam rekao da se pretvara da se ne poznaju dok su zajedno sa Andersonom Kuperom pohađali srednju školu.

Njegovo svedočenje je pokazalo da su se, iako su deo najpoznatije kraljevske porodice na svetu, nekad ponašali kao normalni tinejdžeri, što danas čini i princ Luis, sin princa od Velsa.

A i jedan i drugi i treći su u ranoj mladosti uvek snimani u kratkim pantalonama, piše The List.

Princeza Dajana, Princ Vilijam, Princ Hari, Princ Čarls
foto: Profimedia

Sada Hari i Vilijam imaju svoju decu, a obožavatelji kraljevske porodice ne mogu da se zasitite fotografija njihovih preslatkih naslednika.

Vilijamovo troje dece, koje deli sa svojom suprugom, Kejt Midlton, princezom od Velsa, posebno je omiljeno. Princ Luis, najmlađi sin, postao je glavna vest u medijima nakon što je potpuno ukrao šou na platinastom jubileju pokojne kraljice Elizabete II. Blesavio se, pravio je urnebesne grimase tokom onoga što je trebalo da bude ozbiljan događaj.

Kejt Midlton, Princ Vilijam, Princ Džordž, Princeza Šarlot, Princ Luis
foto: Profimedia

Međutim, jedno pitanje je tada svima bilo na umu: Zašto dečak uvek nosi kratke pantalone?

Imamo odgovor!

Luis ima prepoznatljiv stil od kada je napunio četiri godine. Kada se njegova porodica fotografiše, mali princ uvek na sebi ima šorts i visoke čarape. Čak i kada je prisustvovao kraljevskom događaju na Badnje veče, nosio je ovu specifičnu odeću.

Kejt Midlton, Princ Luis
foto: Profimedia

Razlog zašto Luis uvek nosi šorts ima iznenađujući odgovor, a tragovi se kriju u engleskoj istoriji. Ingrid Sjuard, glavna urednica magazina Mažesti, objasnila je za Pipl da je „tradicija da dečaci nose kratke pantalone do 8. godine veoma engleska“.

Smatra se, kaže, da mali dečak ne treba da bude u dugim pantalonama.

Princ Luis
foto: Profimedia

„Treba da oblače kratke pantalone do 8. godine, a onda 'vau’- nađu se u pantalonama sa dugim nogavicama. Odjednom se osećaju veoma odraslim."

Uobičajeno je da britanski dečaci nose šorts dok ne napune određene godine, pa ćete, gledajući fotografije iz njihove mladosti, videti njegovog oca i brata, princa Džordža, kako su nosili šorts tokom ranog detinjstva.

Ova praksa datira u Engleskoj od 16. veka. Ideja da dečaci treba da nose kratke pantalone pre osme godine bila je striktno primenjeni kodeks oblačenja u vreme breča, ceremonije koja ima fascinantnu istoriju.

Kejt Midlton
foto: Profimedia

Nastala je kad su porodice proslavljale prelazak svojih sinova iz haljina, tradicionalne odeće za male dečake u tom vremenskom periodu, u prvi par pantalona. Mali dečaci više ne nose haljine niti im priređuju žurku kada budu spremni za pantalone, ali oni i dalje nose šorts do osme godine - iako je ceremonija ušla u istoriju, kraljevska porodica još uvek u izvesnoj meri sledi ovu praksu jer se u njihovoj kući sve svodi na bonton i tradiciju.

„Srećom, krajem 19. i početkom 20. veka, haljine su otišle u zaborav i ovaj trend se razvio u kratke pantalone, a kraljevska porodica tradiciju nastavlja do danas“, rekao je Grant Harold, stručnjak za istoriju engleske mode za Bi-Bi-Si.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs