SHVATILA DA JE GLUMVA NE ZANIMA

ZA NJU TVRDE DA JE NAJVEĆA LJUBAV BREDA PITA: Na korak do svadbe ga ostavila zbog drugog, pa počela da ređa SKANDALE

Gvinet Paltoru se posvetila potpuno drugačijem načinu života

Celebrities
23:20h Autor:
ZA NJU TVRDE DA JE NAJVEĆA LJUBAV BREDA PITA: Na korak do svadbe ga ostavila zbog drugog, pa počela da ređa SKANDALE
svi-skandali-gvinet-paltrou, Foto: Profimedia

Gvinet Paltrou (50) je, reklo bi se, nasledila talenat za glumu od roditelja koji su joj i pomogli da otvori vrata tog sveta. Da se u njemu odlično snašla pokazuje činjenica da je osvojila i Oskara, međutim sada se sve više okreće pseudonauci koju promoviše na svom portalu "Goop".

Svojim glumačkim umećem u filmovima "Sedam", "Emma", "Savršeno ubistvo" i ‘Talentovani gospodin Ripley" obeležila je devedesete. Međutim, kada je postala majka, drastično smanjila pojavljivanje na filmskom platnu. Na prvo mesto je stavila porodicu, koja joj je mnogo više značila od profesionalnih uspeha. Ali, na pragu 6. decenije i dalje izgleda fenomenlano.

Gvinet Paltrou
foto: Profimedia

Ali, ni priznanja ne manjkaju u njenoj karijeri, te je za ulogu Viole de Leseps u romantičnom ilmu "Zaljubljeni Šekspir" iz 1998. godine dobila brojne nagrade, uključujući i Oskar za najbolju glumicu. Takođe, važi za damu koja ima sjajan osećaj za modu.

No ta 1999. u očima glumice, ali i njenih kolega, zauvek će ostati obojena negativnim emocijama. Ne samo da su mnoge zvezde i filmski kritičari verovali da postoji mnogo boljih filmova koji zaslužuju Oskare, već su mnogi mislili da postoje talentovanije glumice čije su izvedbe nadmašile Gvinet.

Njen govor na dodeli Oskara je stao upamćen, ali ne po lepom

Govor zahvalnosti na svečanoj ceremoniji bio je predug i toliko plačljiv publici postalo nelagodno. Mnogima je ta dodela i danas trn u oku, pa je glumica Glen Klouz prie dve godine otvoreno izjavila i u medijima uporno ponavljala da Gvinet nije zaslužila tog Oskara, te da je trebao ići u ruke Fernande Montenegro.

- Sećam se kad je Gvinet Paltrou osvojila Oskara i pobedila neverovatnu glumicu poput Fernande. Pomislila sam: “Što? Kako je to moguće? To nema smisla” - izjavila je tada Glen.

Gvinet Paltrou
foto: Profimedia

Ni Gvinet se nije radovala nagradi

Umesto da slavi, tada 26-godišnja glumica skrivala se i preispitivala.

- Bila sam s roditeljima u njihovoj kući u Santa Moniki i skrivala se tri nedelje. Bilo je tako intenzivno. Usamljenost je prava reč, bilo je stvarno čudno - priznala je glumica.

Posumnjala je u svoj talenat i pitala se da li je dobra glumica, jer je zbog svih loših komentara počela da oseča krivicu.

- Bilo je to čudno i nadrealno vreme. Nekako vam je neugodno što ste nominovani za Oskar, imate sindrom varalice i mislite: “Ne mogu verovati da se ovo događa. Čak nisam tako dobra glumica. Mrze li me svi?” - rekla je Gvinet.

Gvinet Paltrou
foto: Profimedia

Nesigurnost se odrazila na njenu karijeru. Dobijala je sve manje pažnje, a hvalospevi kritike polako su slabili. Posle je rekla da nije bila spremna za pritisak koji je usledio nakon Oskara, što je dovelo do nekoliko loših filmskih izbora.

Nažalost, pobeda na neki način znači i prokletstvo, a u slučaju Gvinet Paltrou ta je rečenica i te kako istinita. Gvinet je tada u životu imala sve - slavu, novac i status. Ali je i dalje je bila nesrečna. Zapravo, uoči Oscara već je spoznala da je gluma ipak ne ispunjava onoliko koliko je priželjkivala.

Šta više, ova danas 50-godišnjakinja tada se pitala: “Ko sam ja zaista?” i “Koja je moja životna svrha?” Već je u 90-ima, na vrhuncu karijere, počela shvatati da je Holivud neće trajno i dublje ispuniti. O tome je iskreno govorila u prvoj epizodi svoje hit-serije na Netflixu "The Goop Lab With Gwyneth Paltrow".

- Kad sam osnovala "Goop" 2008. godine, pomislila sam: “Moj je poziv nešto drugo osim ljubljenja s Met Demonom na filmskom platnu ili bilo čega takvog - objasnila je.

Gvinet Paltrou
foto: Profimedia

I dalje se pojavljuje u filmskim ostvarenjima i glumi zažaene uloge, te je nepravedno reći da je otišla iz Holivuda ili da je loša glumica samo zato što želi da radi nešto drugo.

Međutim, nikada joj nije prijala medijska pažnja.

- Teško je biti osoba koja proživljava svaki svoj raskid u svakom novinskom naslovu, kada te kritikuju za sve što kažeš i nosiš. Teško je pustiti korenje, a ja sam porodični tip. Volim biti sa starim prijateljima, kuvati i grliti svoju decu . iskrena je Gvinet.

Uticajni filmski producent i seksualnom predator Harvi Vajstin joj je godinama bio šef, kao predsednik produkcijske kuće Miramaks, u kojoj je ona radila.

- Ako sve rečeno spojite s činjenicom da sam, da budem potpuno iskrena, imala jako grubog šefa veći deo svoje filmske karijere u Miramaksu, logično je da se čovek pita je li gluma stvarno njegov poziv - izjavila je Gvinet koja je kao i brojne druge kolegice Harvija optužila za seksualno uznemiravanje.

Gvinet Paltrou, Bred Pit
foto: Profimedia

Buran ljubavni život

Glumici nije bilo lako ni zato što su mediji pratili svaki deo njenog života. Svojim je vezama uvek privlačila pažnju, naročito onom sa Bredom Pitom, sa kojim je skoro završila u braku. Imala je 24 godine kada su se verili, u vezi su bili od 1994. do 1997., a zajedno su glumili u trileru "Sedam". Naizgled su bili savršen par, a raskinuli su jer Gvin tada nije bila spremna za brak.

Iste godine kad je raskinula s Bradom, počela je izlaziti s Benom Aflekom, sa kojim je delila i filmsko platno, ali ni ta veza nije potrajala, ali su ostali dobri pijatelji,

U najtežem životnom periodu, tri nedelje nakon smrti oca, u oktobru 2002. upoznala je Krista Martina, pevača britanskog benda "Coldplay." Ljubav je planula na prvi pogled, ubrzo su stali i na ludi kamen. Gvinet mu je bila inpiracija za brojne hitove, par je dobioi svoje dece, ali su se nakon deset godina braka ipak rastali.

Gvinet Paltrou, Kris Martin
foto: AP

Poslije je izjavila da joj je u odnosu s Chrisom uvek nedostajalo ono nešto i da nikad nije osećala stopostotnu bliskost. Svakako nije pomoglo ni to što je glumica patila od postporođajne depresije nakon rođenja drugog deteta. S Krisom se dogovorila da zajedno odgajaju decu i premda je na početku to bio popriličan izazov, danas Gvinet bivšeg muža smatra ne samo prijateljem, nego i bratom.

- On mi je kao brat. On je moja porodica. Volim ga i dalje - izjavila je nedavno.

Kris je sreću pronašao s glumicom Dakotom Džonson, a Paltrouv je, i pre nego što je predala zahtev za razvod, počela izlaziti s producentom Bradom Falčukom, sa kog se udala 2018. godine. U braku s njim spoznala je da je gluma više ne ispunjava.

Gvinet Paltrou i Bred Falčuk
foto: Profimedia

- Kada sam glumila, stvarno sam izgarala. Snimala sam od tri do pet filmova godišnje i došla sam do tačke kad sam se i zbog malih stvari, kao što su sedenje u kombiju na snimanju ili šminkanje, pitala mogu li sve to podneti - priznala je pre dve godine.

Do prelomnog trenutka došlo je kada je rodila prvo dete.

- U poslednjem filmu u kojem sam glumila bila sam trudna s kćerkom. Reč je o filmu "Dokaz", adaptaciji predstave koju sam radila u Londonu i tad sam rekla: “Dosta mi je. Ne mogu više.” Imala sam jutarnje mučnine, umirala sam i uz to imala monologe od pet stranica. Kada sam dobila kćer, znala sam da će mi to uzeti veliki deo slobodnog vremena i zato više nisam htela glumiti - objasnila je.

Tako dolazimo do "Goopa", glumičine velike ljubavi, ali i večnog izvora kritike. Započeo je kao nedelji newsletter kojem je cilj bio podstaći čitatelje da neguju svoj unutrašnjost, ali brzo je prerastao u webshop i uspešnu firmu, a danas ima i dva uspešna serijala na Netflixu. Možda uspeh delom duguje i imenu jer se za naziv "Goop" odlučila nakon što joj je neko rekao da uspešne internet kompanije imaju dva spojena slova ‘o’ u nazivu. S druge strane, služi i kao nadimak jer su njeni inicijali G. P. pa je logično bilo staviti dva o između i tako je nastao "Goop".

- Htela sam da to bude reč koja ne znači ništa, a mogla bi značiti bilo šta - jednom je prilikom dodala.

1 / 9 Foto: Profimedia

Danas je Goop mnogo toga. Proširio se na internetsku prodaju, sarađuje s modnim markama, pokreće pop-up trgovine i wellness okupljanja, a dostupan je i u obliku časopisa i podcasta. No koliko god uspešan bio, "Goop" i Gvinet ne prestaju biti meta kritike.

Posebno je besna zdravstvena zajednica jer smatraju da "Goop" promovisanje nedokazane tretmane temeljene na pseudoznanosti. Negativne reakcije izazvalo je i reklamiranje skupih proizvoda, medicinski nemogućih tretmana, od kojih mnogi imaju štetne posledice.

Na primer, velika kontroverza stvorila se zbog vaginalnih jaja od žada, opasnog uređaja za klistiranje s kafom, kao i naljepnica za telo "Body Vibes" za koje se tvrdilo da u ravnotežu dovode energetsku frekvenciju teela i za koje je" Goop" lažno tvrdio da su napravljeni od materijala koji je razvila NASA. Zbog nesretnih jaja od žada i iznesenih medicinskih tvrdnji "Goop" je završio na sudu, ali na kraju je postignuta nagodba.

No takve situacije kao da više pomažu brendu nego što mu odmažu. Svet možda poludi svaki put kada "Goop" izbaci neki suludi proizvod po paprenoj ceni.

Voditelj Stiven Kolbert ismejavao je proizvode "Goop" u svojoj emisiji ‘The Late Show With Stephen Colbert’, što Gvinet ne samo da nije smetalo, nego se pojavila u skeču te emisije naizgled ismejavajući pristup svoje tvrtke.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs