SUDBINA

KADA KRALJICA ELIZABETA II UMRE, VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO: Kraljevsku porodicu čekaju OVE drastične promene!

Kada britanska kraljica Elizabeta II napusti ovaj svet, slede velike promene u kraljevskoj porodici.

Celebrities
13:23h Autor:
KADA KRALJICA ELIZABETA II UMRE, VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO: Kraljevsku porodicu čekaju OVE drastične promene!
Foto: Profimedia

Vest o zaražavanju KOVID-19 kraljice Elizabeta II (95) zabrinula je mnoge Britance. Iako se uspešno oporavila, s obzirom na njene godine, mnogi se pitaju šta će se dogoditi kada najdugovečnija vladarka umre.

Osim što će početi posebne ceremonije objavljivanja vesti o kraljičinoj smrti i početi period žalosti, uslediće i promene u životima ostalih članova kraljevske porodice.

Najočiglednija promena biće krunisanje princa Čarlsa. Njegova supruga Kamila automatski će postati kraljica. Čarls može zadržati svoje ime, ali može ga i promeniti. Ako ga zadrži službeno će biti poznat kao kralj Čarls III.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Inače, Elizabeta je na primer zadržala svoje ime, ali to nije uobičajena praksa.

Kraljevski stručnjaci smatraju da je verovatno da će to uraditi i Čarls, ali postoje opcije da uzme neko od svojih srednjih imena. Njegovo puno ime je: Čarls Filip Artur Džordž tako da postoje opcije da umesto Čarlsa III. postane kralj Džordž VII., kralj Filip ili kralj Artur.

Princ Čarls
foto: Profimedia

Nakon toga, promeniće se i titula drugih članova porodice.

Princ Vilijam, koji trenutno nosi titulu vojvode od Kembridža, naslediće Čarlsovu dosadašnju titulu vojvode od Kornvola i postati princ od Velsa što će biti proglašeno u posebnoj ceremoniji odvojenoj od Čarlsovog krunisanja.

Inače, titulu princa od Velsa tradicionalno dobija sedeći prestolonaslednik, prema čemu bi Kejt Midlton nosila titulu princeze od Velsa. Međutim, kako je ta titula ranije pripadala princezi Dajani, Kejt Midlton bi iz poštovanja te titule mogla da je se odrekne kao što je to učinila i Kamila koja trenutno nosi titulu vojvotkinje od Kornvola.

Kejt Midlton
foto: Profimedia

Deca kraljevskog para Kejt Midlton i princa Vilijama, princ Džordž, princeza Šarlot i princ Luis biće na drugom, trećem i četvrtom mestu u naslednoj liniji, a tek iza njih dolazi princ Hari koji još uvek može postati kralj, iako se odrekao kraljevskih dužnosti. Nakon njega dolaze Arči i Lilibet, deca princa Harija i Megan Markl.

Naslednici vojvode i vojvotkinje od Kemdridža će dok im otac ne postane kralj ili dok ne stupe u brak, biti poznati kao prinčevi Džordž i Luis, odnosno princeza Šarlot od Velsa.

Princ Vilijam sa decom, Rođendan princa Vilijama
foto: Profimedia

Harijeva deca moći će da koriste titule princa i princeze jer će se nakon kraljičine smrti ‘preći’ iz praunuka kraljice u unuke kralja.

Neki izvori tvrde da će Čarls Harija, Megan i njihovu decu izbaciti iz kraljevske porodice kako bi smanjio troškove monarhije. To znači da bi novac dobijali samo naslednici krune, odnosno budući kraljevi i kraljice.

"Princ Čarls već jako dugo želi da smanji monarhiju radi uštede troškova i učini ljude vrednima novca koji su dobili od poreznih obveznika’, tvrdi kraljevski stručnjak Angela Levin.

Princ Edvard, Čarlsov brat i njegova supruga Sofija dobiće titule vojvode i vojvotkinje od Edinburga.

Njihova sestra princeza Ana je jedina je od članova kraljevske porodice kojoj se neće menjati titula. Naime, kao najstarija kraljičina ćerka nosi titulu kraljevske princeze koju će i zadržati. Sledeća kraljevska princeza najverovatnije će biti princeza Šarlot.

Ostalo je nejasno šta će biti sa osramoćenim princom Endrjuom kojem je kraljica oduzela sve kraljevske počasti, ali još uvek ga oslovljava kao princa, te je zadržao titulu vojvode od Jorka.

Kako nema muških naslednika, nakon njegove smrti titula će nestati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs