unuka vojvode od edinburga

OTKRIVENO KO ĆE NASLEDITI PONIJE I KOČIJU PRINCA FILIPA: Vojvoda od Edinburga je njoj preneo ljubav prema konjima!

Konji poni koje je vojvoda od Edinburga obožavao ostaju u kraljevskoj porodici

Celebrities
Autor:
OTKRIVENO KO ĆE NASLEDITI PONIJE I KOČIJU PRINCA FILIPA: Vojvoda od Edinburga je njoj preneo ljubav prema konjima!
Foto: Profimedia

Jedan od najdirljivijih trenutaka sa sahrane princa Filipa, supruga kraljice Elizabete II bio je kada su dva poni konja zapregnuta za kraljevsku kočiju svog pokojnog gospodara, na kojoj su položeni njegove kočijaške kape, rukavice i pokrivač, pa čak i plastična posuda u kojoj je držao šećer za svoje ljubimce.

sahrana princa Filipa
foto: Profimedia

Poniji princa Filipa i polirana tamnozelena kočija ostaju u porodici, a biće dodeljeni unuci Lejdi Luis Vindzor (17), velikoj ljubiteljki sportske vožnje kočija.

Jutro kada je vojvoda od Edinburga preminuo ćerka princa Edvarda, viđena je kako odaje počast dedi tako što je upregnula ponije u njegovu kočiju, koju je provezla velikim parkom dvorca Vindzor.

Britanski mediji navode da ćerka grofa od Vaseksa i vojvotkinje Sofi Ris Džons, i dalje redovno vežba dva crna ponija, Balmoral Nevis i Notlav Storm, u Vindzoru.

Lejdi Luis, sahrana princa Filipa
foto: Profimedia

Princ Filip je 2019. godine ponosno gledao kako njegova unuka osvaja treće mesto na takmičenju "Rojal Vindzor Horse šou" vožnje kočija.

Upravo je vojvoda od Edinburga usadio unuci ljubav prema ovom sportu.

Zaslužan je za popularnost ovog sporta u Velikoj Britaniji, u kojem se još uvek takmičio u svojim osamdesetim godinama, kada je predstavljao Britaniju na tri evropska prvenstva i šest svetskih.

U 91. godini, princ je izradio tamnozelenu kočiju od aluminijuma i čelika , nakon čega je viđen kako vozi oko Vindzora i na drugim kraljevskim posedima.

Oba ponija su pasmine fell poni, rođeni 2008. godine. Pasmina je poreklom iz Severne Engleske, a zbog svoje veličine, snage i okretnosti koriste se za jahanje i vožnju. Međutim, fell poniji su ugroženi, delom i zbog genetske bolesti.

Princ Filip
foto: Profimedia

Kraljičin suprug nikada nije krio koliko voli sa bičem u ruci da prođe kočijom kroz sela.

'Starim, reakcije su mi sve sporije i pamćenje nepouzdano, ali nikad nisam izgubio silno zadovoljstvo vozeći se kroz britansko selo', napisao je princ Filip u svojoj knjizi.

Kao predsednik Međunarodne federacije za konjički sport, inicirao je izradu prvih međunarodnih pravila za vožnju kočija 1968. godine, što je podstaklo širi interes za ovaj sport.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs