optimista, ali i melahnolik

Lena Kovačević za Stil: Evo šta mi spasava lošiji bjuti dan!

Umetnica nežnih nota ističe važnost mentalnog zdravlja u ovoj turbulentnoj godini

Celebrities
13:50h Autor:
Lena Kovačević za Stil: Evo šta mi spasava lošiji bjuti dan!
Foto: Irina Duplevskaja

Lena Kovačević (38) je muzičku scenu osvojila talentom, specifičnom bojom glasa i senzibilitetom, prirodnom lepotom i harizmom.

Vođena ljubavlju prema kvalitetnoj muzici koračala je težim putem, odudarajući od svih šablona i ostala dosledna sebi.

Ćerka dramskog pisca Dušana Kovačevića školovala se na prestižnom Muzičkom konzervatorijumu u Amsterdamu gde je godinama i živela, a onda se vratila u domovinu i započela svoju misiju spajanja džez i pop muzike, po čemu je danas prepoznatljiva. Prelepa umetnica stiče popularnost i u Turskoj, a nedavno se našla i na naslovnici jednog tamošnjeg uglednog magazina.

Istrajala je u svojoj odluci da devetogodišnji brak sa suprugom Veljkom Brčinom sačuva od očiju javnosti, a srećni roditelji uživaju u čarima odrastanja svojih sinova Teodora i Vuka.

Iako retko i odmereno govori za medije, nas je pustila da zavirimo u njen lični "Cafe". Razgovor smo započeli pitanjem koje pouke je izvukla iz pandemije korona virusa koja je zaustavila svet.

"Shvatila sam da je to samo prva runda i da je ovo nešto sa čim na žalost učimo da živimo. Bila sam takođe oduševljena količinom ljubavi i pažnje, sa svih strana sveta. Ako smo nešto zaključili ove godine to je da jedni bez drugih ne možemo".

Kako je izgledao oporavak u vašem slučaju, koliko vam je trebalo da se vratite u formu?

"Kod mene je sve bilo burno ali, hvala Bogu, kratkog daha. Imala sam sreću da sam odmah krenula sa dobrom terapijom. Jedini razlog zašto sam pisala o tome je iz želje da moje iskustvo možda može da pomogne nekome i tako je i bilo. Pravi tajming je veliki faktor u oporavku. Ne mogu dovoljno da nahvalim sve zdravstvene radnike i posebno dr Mariju Zdravković, direktorku bolnice Bežanijska kosa, to su superheroji ovog doba. Ne postoji adekvatna reč za to što rade. Rizikuju svoje živote za živote drugih, kaže se - od toga nema veće ljubavi.

Irina Vukotić za Stil: Samo ovo može da nam pomogne da iz epidemije izađemo kao pobednici!

foto: Irina Duplevskaja

Kojim namirnicama i vitaminima jačate imunitet?

"Volim da unosim vitamine kroz ishranu ali s obzirom na to da sam okružena farmaceutima (suprug, kumovi, brojni prijatelji) čujem razne dobre stvari. Sada se sve zasniva na onome o čemu doktori pričaju, a ja lično volim i neke tradicionalne stvari iz kuhinje koje sami možemo da napravimo. Volim sve na bazi đumbira, limuna, meda, oraha. Međutim, bez maske i distance, vidimo da sve to zajedno neće pomoći da se ne zarazimo, a i odgovori imuniteta svake osobe ponaosob su potpuno različiti.

Kako čuvate mentalno zdravlje u ovom periodu?

"To je odlično pitanje i imam veliku želju da kroz ono što radimo i kroz društvene mreže sada više pričamo o tome, jer ne možemo da zažmurimo i kažemo da se ništa ne dešava i da smo isti iznutra i spolja. Zato je bitno da o tome pričamo više i u medijima, sigurna sam da je to tema koja sada mnogo više zanima ljude. Moj duhovni život koji volim, i koji mi je nekako centar unutrašnjeg bića od kad sam dete, i sada mi najviše znači, kao i neke sitne stvari koje nas vuku ka gore".

U vašoj emotivnoj baladi "Dubine", kažete: Mi tonemo u vir, koji sve sa sobom povlači".

Kako privatno brinete o sebi kada vas obuzme tuga? "Optimista sam po prirodi i ne umem da živim drugačije, ali jesam melanholik, pa zato i pravim takvu muziku. Slušanje muzike me opušta, kao i plivanje i fokus na porodici".

Milica Mandić za Stil: Evo kako da strah od neuspeha pretvorite u uspeh!

foto: Irina Duplevskaja

Jednom ste izjavili da ste perfekcionista i da vam to ponekad oduzima mnogo energije. Da li vam je nekad perfekcionizam zagorčao život?

"Kada sam rodila decu morala sam da popuštam u sitnicama, da učim da ne mora sve da bude kako sam zamislila. Volim profesionalce i ljude koji teže tome da nešto urade najbolje što mogu. Onog trenutka kad sam ovde pronašla takve, onda sam i spustila sopstveni gard i danas volim da se prepustim".

Kako biste opisali odrastanje uz poznatog roditelja, jeste li nekada osetili opterećenje prezimena Kovačević?

"Nisam zaista. Imam sreću da volim ljude. Nisam zamerala i opterećivala se prezimenom, kao ni time kako će me ljudi videti. I danas je tako. To je moj ogroman blagoslov. Ja sam samo neko ko je opsednut muzikom i živim sve što radim. Moja porodica i prezime su mi uvek bili samo podstrek i inspiracija".

Jelena Gavrilović za Stil o glumi, nezi i ishrani: Ako pokušate ove 3 stvari da primenite, smršaćete u startu 6 kilograma!

foto: Irina Duplevskaja

Retko pričate o svom privatnom životu i ne eksponirate porodicu. Kako uspevate da sačuvate privatnost, da li vam to pomaže da održite skladan brak?

"Ne umem drugačije. Delim u priči sve ono što imam potrebu da delim, tako sam i ja odrasla. To je model koji mi se dopao. Za mene je svačiji privatan život nešto sveto".

Neki roditelji smatraju da je veći izazov odgajati sina nego ćerku. Koji model vaspitanja vi primenjujete u odgajanju Vuka i Teodora?

"Imam tri muškarca u kući, pa vam je jasno vam da sam morala da ojačam! Moja muška ekipa je veoma zaštitnički postavljena i mnogo me zasmejavaju. Vežbamo disciplinu svakodnevno, mislim da tu nema razlike u pristupu polovima, postoji red stvari i on je isti za sve".

Koji je vaš najveći roditeljski strah, od čega biste želeli da zaštitite svoju decu u današnje vreme?

"Volela bih da znam da će život na Zemlji biti bolji i zdraviji, zaštitila bi ih kad bih mogla od uslova koji se menjaju svakodnevno. Školovala sam se u inostranstvu i maštala o nekim velikim gradovoma, o svemu onome što mi danas nije privlačno. Njima želim da žive u balansu, sa Bogom, sa sobom i prirodom, u zdravijem okruženju nego što je naše, da se njihova generacija što više može vraća prirodi".

Važite za jednu od najlepših dama na muzičkoj sceni. U čemu je tajna vaše lepote, koje svakodnevne bjuti korake sledite?

"Trudim se da imam ravnotežu u nezi, verujem istim ljudima godinama, volim da jedem i gurman sam. Nisam idealan tip u ishrani i teškim treninzima. Kad su lošiji "bjuti" dani, stavim crveni karmin i guram dalje.

Milica Milša za Stil: Ovo je jedini čovek sa kojim se osećam kao da sam sama sa sobom!

Duga plava kosa zahteva pojačanu negu. Koji je vaš put do zdrave kose, obradujete li je nekad prirodnim maskama?

"Ulja kokosa, badema i mandarine koristim kako za kosu, tako i za lice i telo. Idealni su i za relaksaciju. Trudim se da koristim dobre šampone i regeneratore, maske sa kojima može i da se spava".

Kako održavate liniju, da li je karantin kao i kod mnogih žena ostavio uticaja na vašu figuru?

"Izmišljala sam neke vežbe tokom karantina i pokušavala da zamislim da deluju. Borila se sa sobom i kolačima. Nikada nisam bila tip za teretanu, to je komična slika. Zato sam sreću pronašla u vodi, plivam nekoliko puta nedeljno, to mi neguje i kožu i um. Koristim peraja".

Nutricionista Ana Petrović za Stil o ishrani i imunitetu u doba korone: Ovo je najveća greška koja dovodi do gojenja!

foto: Irina Duplevskaja

Mnogi hvale vaš odmeren i elegantan stil odevanja. Kojih modnih pravila se držite?

"Volim neki ženstveni - elegantni minimalizam, muška odela, haljine za svaki dan i čizme. Trenč mi je omiljeni komad i kaputi uopšte. Godinama sam živela u Holandiji gde je čizma okosnica mode i umesto da se najviše radujem letu, obožavam jesenju i zimsku modu".

Aleksandra Radović za Stil o životu, izgledu i liniji u 40-im: Svaka žena je jaka i samosvesna ako ovako razmišlja!

(Razgovarala: Aleksandra Isailović)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs