Pogledajte

Namirnice koje nikako ne smete da držite u špajzu: Posle toga možete samo da ih bacite!

Ovu hranu je neophodno držati u frižideru kako se ne bi pokvarila

Objavljeno: 26.02.2019. 19:40h
Autor:
Foto: Profimedia

Paradajz sos

Paradajz sos je nešto što ljudi kupuju "na veliko" pogotovo kada je na nekom lepom sniženju, a često je potreban u kuhinji. Međutim, kada ga otvorite nikako ne treba da ga držite u špajzu ili ostavi. Stručnjaci za hranu tvrde kako je paradajz sos nekada bio bezbedan u špajzu, gde se i držao ranije, ali kako proizvođači hrane sada žele da njihovi proizvodi budu što zdraviji oni izbagavaju mnoge dodatke koji produžuju rok trajanja, između ostalog i so.

11 namirnica koje treba da izbacite iz ishrane ukoliko bolujete od artritisa

foto: Profimedia

Banane

Kako se ne bi pokvarile banane ipak držite u frižideru pre nego što ih pojedete. Iako kora dobije braon boju one su i dalje dobre za jelo iznutra.

Dr Nestorović: Samo dva puta nedeljno se hranite ovako - smanjićete apetit i suzbiti gomilanje masti!

foto: Shutterstock

Suhomesnati proizvodi

Već znate da živo meso mora da se drži u frižideru ili zamrzivaču, a isto važi i za suhomesnate proizvode poput salame ili kobasica.

Naučnici tvrde: Prerađene namirnice povećavaju rizik od prerane smrti!

foto: Ilustracija / Shutterstock

Svež kukuruz

Svež kukuruz treba odmah da skuvate ili da ga odložite u frižider, ali tad treba da ga pojedete u roku od 2 dana. U suprotnom izgubiće svoje hranljive materije.

Samo 1 šaka semenki bundeve sprečava 9 opasnih bolesti!

foto: Profimedia

Brašno od celog zrna

Bilo koja vrsta brašna od celog zrna je zdravija od prosečnog belog brašna. To je zato što ova brašna sadrže mekinje i klice iz originalne pšenice. Međutim, ulja u mekinjama i klicama mogu brzo da se pokvare. Čuvanje celog zrna u zamrzivaču značajno usporava proces kvarenja i produžava njihov rok trajanja.

Čovek koji je doživeo 114 godina: Tajna dugovečnosti je u ovih 5 namirnica!

foto: Profimedia

Džem i pekmez

Neki ljudi više vole džemove sa sobne temperature, ali ipak ne treba da jedete nešto od čega biste mogli da se razbolite. Skoro na svim pekmezima i džemovima piše “Čuvajte u frižideru nakon otvaranja”, pa samo pratite uputstva. Stručnjaci kažu da bilo koje otvorene voćne namaze ne bi trebalo da držite vam frižidera duže od 48 sata.

Šta se dešava u telu ako jedemo švapski sir svaki dan: Kilogrami nestaju, srce bolje radi!

foto: Profimedia

Orašasti plodovi

Budući da orašasti plodovi u sebi sadže ulja takođe treba da se čuvaju u frižideru. Tako će ostati sveži i do 6 meseci, u nekim slučajevima i do godinu dana.

Recite zbogom višku kilograma: Ovih 5 načina ishrane dovešće vašu liniju do savršenstva!

foto: Shutterstock

Sveži začini

Dok bosiljak može da "preživi" u špajzu mnogi drugi začini moraju da se čuvaju u frižideru kako bi bili sveži. Začini poput ruzmarina i timijana treba da se operu, osuše papirnim ubrusom i odlože u frižider u plastičnoj posudi. Korijander, mirođija i peršun takođe treba da se čuvaju u plastičnoj posudi.

Ove namirnice nikada ne stavljajte u zamrzivač: Evo zašto!

foto: Profimedia

Crno vino

Kako bi ostalo sveže i narednog dana crno vino treba da se drži u frižideru čim se otvori jer će hladnoća usporiti proces oksidacije.

Naučnici otkrili: Orašasti plodovi smanjuju rizik od srčanih bolesti kod dijabetičara!

foto: Shutterstock

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje se takođe kvari na sobnoj temperaturi, ako predugo stoji tako. Izvadite ga iz špajza i stavite u frižider.

(Stil.kurir.rs)

foto: Shutterstock