Mere opreza

Počeo 68. Kanski festival: Bezbednost podignuta na najviši nivo!

Najveći i najznačajniji filmski festival na svetu svečano je otvoren u Kanu
Vesti
18:20h Autor: ,
Počeo 68. Kanski festival: Bezbednost podignuta na najviši nivo!
Foto: Reuters

Najveći i najznačajniji filmski festival na svetu svečano je otvoren u Kanu, a za prestižnu nagradu - za najbolji film, takmiči se 19 ostvarenja. Iako je 68. Festival, Zlatna palma ove godine slavi 60. rođendan jer je prvi put dodeljena 1955. godine. Festival u Kanu traje do 24. maja.

Počinje Kanski festival: 12 dana čistog glamura!

U trci za Zlatnu palmu najviše je Italijana - iskusnih i nagrađivanih autora od Nanija Moretija do Paola Sorentina.Jedanaest ostvarenja je iz Evrope, od kojih je nekoliko snimljeno na engleskom jeziku, što svedoči o sve većoj globalizaciji filmske industrije. Američki reditelji, kanski miljenici Džoel i Itan Koen, poznati kao braća Koen, na čelu su ovogodišnjeg žirija.

Nakon oružanog napada na satirčni list Šarli ebdo u Parizu početkom godine, bezbednost festivala podignuta je na najviši nivo.

Ravnopravnost i na raskrsnicama: Zbog Končite Vurst u Beču montirani gej semafori! (VIDEO)

Filmske zvezde među kojima Katrin Denev, Vensan Kasel, Naomi Vots, Benisio del Toro, Natali Portman, Harvi Kajtel biće pod budnim okom obezbeđenja u civilu čiji se broj drži u tajnosi.

Novitet je da će ove godine zvezdama biti strogo zabranjeno snimanje selfija ispred festivalske palate, jer kako je rekao umetnički direktor Tjeri Fremo - deluje smešno i groteskno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs