Godišnjica smrti

Obeleženo 112 godina od ubistva kraljevskog para Obrenović

Na današnji dan grad Beograd obeležava dva tragična događaja, ubistvo kralja Aleksandra Obrenovića i atentat na kneza Mihaila Obrenovića koji se dogodio 1868. godine
Vesti
23:32h Autor:
Obeleženo 112 godina od ubistva kraljevskog para Obrenović
Foto: Wikipedia

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je danas, povodom obeležavanja 112 godina od ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage, položio vence na mesto gde su oni ubijeni, između zgrade Predstavništva Srbije i Skupštine grada.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Mladenović je nakon polaganja venaca, rekao da na današnji dan grad Beograd obeležava dva tragična događaja, ubistvo kralja Aleksandra Obrenovića i atentat na kneza Mihaila Obrenovića koji se dogodio 1868. godine.

"Sa velikim poštovanjem grad Beograd se seća vladara koji su puno učinili za naš grad, narod i državu i na njihovo tragično stradanje upravo od srpske ruke", naveo je Mladenović koji će danas položiti vence i na spomen obeležje na Košutnjaku, čime će biti obeleženo 147 godina od atentata na kneza Mihaila Obrenovića.

Mladenović je istakao da su takvi tragični događaji u srpskoj istoriji bili česti i vladari koji su puno doprinosili i na poseban način pokretali različite procese u srpskom društvu u svoje vreme, bili su upravo od srpske ruke na taj način sklonjeni sa političke scene i uopšte eliminisani iz života.

Mladenović je naglasio da je polaganje venaca način da se srpsko društvo podseti ljudi koji su doprineli da Srbija i grad Beograd izgledaju drugačije i dodao da odavanje pošte i kralju Aleksandru i knezu Mihailu pokazuje da ih "nikada nećemo zaboraviti i da će sećanje na njih biti prisutno u generacijama koje dolaze".

Foto: Beta/Miloš Miškov
Foto: Beta/Miloš Miškov
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs