Važno za turiste

Planirate put u Grčku? Pre polaska ovih 11 važnih stvari morate da znate!

Pre nego što krenete put Grčke, ove stvari morate da znate

Vesti
Autor:
Foto: Shutterstock

Većina letovališta otvara svoja vrata turistima već od 1. maja pa stoga nije na odmet da se na vreme i u kratkim crtama podsetimo koje vas promene očekuju ove sezone i usput vam damo i nekoliko korisnih saveta.

 

1. Boravišna taksa

 

Od 1. januara 2018. Grčka je uvela boravišnu taksu na smeštaj. Boravišna taksa će se u većini hotela i smeštajnih kompleksa gostima naplaćivati posebno i neće ulaziti u cenu letovanja. U određenim smeštajima vlasnici su ovaj novi trošak preuzeli na sebe pa je kod njih boravišna taksa već uključena u cenu i neće se naplaćivati dodatno.

 

Boravišna taksa se računa kao fiksni iznos po danu i po sobi, u zavisnosti od vrste smeštaja i iznosi:

 

– 4 evra po sobi dnevno za hotele sa 5 zvezdica

– 3 evra po sobi dnevno za hotele sa 4 zvezdice

– 1,5 evra po sobi dnevno za hotele sa 3 zvezdice

– 0,5 evra po sobi dnevno za hotele sa 1-2 zvezdice

– 0,5 evra dnevno za privatne sobe, studija i apartmane.

 

2. Radovi na putu kroz Srbiju i Makedoniju

 

Znamo da vozače najviše interesuje šta se konkretno dešava sa novim deonicama puta kroz Srbiju i Makedoniju. Novi rok za završetak radova na Koridoru 10 u Grdeličkoj klisuri je pomeren na jesen dok je autoput kroz Makedoniju na relaciji Demir Kapija-Smokvica otvoren 23. aprila.

 

Kada je u pitanju putovanje kolima preko Bugarske, novost od 1. januara 2018. je naplatna rampa kod Dimitrovgrada na kojoj se putarina za vozila naplaćuje 190 dinara.

 

Kako se Srpkinje svađaju sa muževima na moru: Urnebesna priča Mome Kapora!

foto: Profimedia

3. Putarine

 

– Cene putarina u Srbiji

 

Na putu od Beograda do granice sa Makedonijom putarinu ćete platiti tri puta:

kod Niša (800 dinara)


Doljevac – pre Leskovca (210 dinara)


kod Preševa (80 dinara).


Kada je u pitanju putovanje kolima preko Bugarske, novost od 1. januara 2018. je naplatna rampa kod Dimitrovgrada na kojoj se putarina za vozila naplaćuje 190,00.

 

– Cene putarina u Makedoniji

 

U Makedoniji putarinu ćete platiti na tri naplatne rampe. Prva se nalazi posle 16 kilometara od ulaska u Makedoniju, druga naplatna rampa je pre Velesa (na 63. kilometru od ulaska u Makedoniju) i treća naplatna rampa se nalazi neposredno pre isključenja za Prilep.

 

Prva naplatna rampa: 60 denara ili 1,5 evra


Druga naplatna rampa: 80 denara ili 2 evra


Treća naplatna rampa: 60 denara ili 1,5 evra


Savetujemo da u menjačnici na graničnom prelazu Tabanovce na ulasku u Makedoniju promenite sedam evra za koje ćete dobiti oko 430 denara što je dovoljno za plaćanje putarine u oba pravca. Ukoliko plaćate putarinu na punktovima u evrima koštaće vas malo više: 10 evra za oba pravca.

 

4. Nova naplatna rampa na prelazu Evzoni

 

U decembru prošle godine počela je sa radom nova naplatna rampa na prelazu Evzoni. Putarina za putnička vozila iznosi 1,80 evra u jednom pravcu što znači da će nas odlazak i povratak preko Evzonija u oba pravca koštati 3,60 evra. Nova rampa se nalazi oko 500 m od prelaza Evzoni.

 

5. Cena namirnica miruju

 

Cene namirnica i hrane u grčkim supermarketima u 2018. su uglavnom za većinu proizvoda ostale na nivou prošlogodišnjih, velikih razlika nema tako da naši turisti mogu da odahnu.

 

Bela haljina: Neizostavan deo letnje garderobe koji stoji svakoj ženi (FOTO)

foto: Shutterstock

6. Karidi plaža na Sitoniji izdata zakupcima

 

Možda najgora vest za većinu turista – ljubitelja neorganizovanih divljih plaža na Sitoniji je izdavanje plaže Karidi pod zakup. Od ovog leta pretpostavlja se da će deo ove plaže biti pod barom sa ležaljkama i suncobranima.

 

7. Dobre vesti iz Pefkohorija

 

Sa druge strane, ljubitelje Pefkohorija će svakako obradovati vest da su se stanovnici ovog malog letovališta na Kasandri organizovali i u saradnji sa opštinom počeli da rešavaju prošlogodišnje probleme sa vodosnabdevanjem do kojih je dolazilo zbog prekomerne potrošnje vode usled velikih vrućina i istovremenog pada nivoa vode u rezervoarima.

 

Nakon 20 godina opština Kasandra radi na poboljšanju vodovodne mreže pa se očekuje da ovog leta problema sa vodom u Pefkohoriju više neće biti.

 

8. Vodite računa gde parkirate automobil!

 

Jedan od većih problema sa kojima se turisti neretko susreću, posebno u jeku sezone, jeste problem sa nalaženjem slobodnih parking mesta u nekim od letovališta u Grčkoj, naplaćivanje kazni za nepropisno parkiranje kao i skidanje tablica sa vozila. Zato vodite računa gde parkirate automobil.

 

Ukoliko se nalazite u letovalištu u kom postoji manjak slobodnih parking mesta, zamolite vaše domaćine u smeštaju da vas upute gde možete sigurno i slobodno parkirati automobil.

 

Mesto gde se diše najsvežiji vazduh, nema gužve i cene su niske: Ovde ćete se stvarno odmoriti!

foto: Shutterstock

9. Talasi nekada nisu bezazleni – budite oprezni!

 

Ovog leta osećamo obavezu da u važna upozorenja uključimo i ovo koje se odnosi na bezbednost plivanja u velikim talasima posebno na plažama kao što su Paradise beach na Tasosu, Sarti na Sitoniji, Porto Katsiki na Lefkadi i Mirtos na Kefaloniji koja je poznata po svojim jakim strujama.

 

Prethodnih godina usled velikih talasa i jakih morskih struja dogodilo se nekoliko utapanja (davljenja), kako naših tako i stranih turista. Iz ovog razloga budite posebno pažljivi, poštujte preporuke spasilaca da se ne ulazi u more kada su talasi veliki i povedite računa naročito ukoliko imate decu.

 

10. Ne ostavljajte nikada ništa vredno u automobilu

 

Lična dokumenta, novac i kreditne kartice kao i dragocenosti nikada ne ostavljajte u kolima! Krađa ili gubitak novca, a naročito pasoša dok se nalazite na letovanju u Grčkoj je neprijatnost koja može prilično da vam zakomplikuje odmor uzimajući u obzir da je pasoš dokument bez kog se ne možete vratiti kući.

 

11. Sprečite da vas lopovi pokradu

 

Lopovima je "posao" da kradu, a vaš je da im to ne olakšate. Ovo bi trebalo da postane pravilo kog svi treba da se pridržavaju, nezavisno od mesta u kom letuju: ukoliko boravite u smeštaju koji nije ograđen i nema svog noćnog čuvara (kao što mnogi i u praksi nemaju), a apartman vam se nalazi u prizemlju ili lako dostupnom visokom prizemlju ili prvom spratu, nemojte ostavljati tokom noći otvorene prozore ili vrata od terase.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...