Tuga bez kraja

Sahranjena Jelena Žigon: Na večni počinak ispraćena pesmom, suzama i poezijom (FOTO)

Posle opela dugačka kolona krenula je za kovčegom, a sa razglasa su se začuli Kosovski božuri i pesma "Lepe moje crne oči"

Vesti
Autor:
Sahranjena Jelena Žigon: Na večni počinak ispraćena pesmom, suzama i poezijom (FOTO)
Foto: Kurir / Dragan Kadić

GlumicaJelena Jovanović Žigon (85), koja je preminula u utorak uveče posle iznenadne i kraće bolesti, sahranjena je danas na Novom groblju.

Ćerka Ivana Žigon i sin Nikola nemo su stajali pored kovčega i primali saučešće. Posle opela dugačka kolona krenula je za kovčegom, a sa razglasa su se ponovo začuli Kosovski božuri i pesma "Lepe moje crne oči", uz koju je slavna srpska glumica i sahranjena.

Ćerka Ivana je kroz suze se oprostila od majke i u grob spustila knjigu sa poezijom.

"Izvornice, ljubavi naše, poklanjamo ti knjigu poezije jer, kada si se probudila i otvorila oči u bolnici i videla ovu knjigu, ozarila si se i na tome ti hvala", rekla je Ivana i spustila knjigu u grob "Tražim pomilovanje", Desanke Maksimović.

foto: Kurir / Dragana Udovičić

Jedan čovek iz mase uzviknuo: "Jelena, hvala ti u ime kosovskih žrtava" i svi su počeli da plaču! Sa razglasa je potom začuo glas Jelene Žigon koja je recitovala pesmu Branka Miljkovića.

U crkvi od Jelene su se prvo oprostili otac Radomir, a glumac Tihomor Arsić pročitao je govor Saše Erdeljanovića.

foto: Kurir / Dragana Udovičić

"Sastali smo se danas da ispratimo našu Jelenu iz ovog privremenog života. Najveći dar je da se čovek upokoji na Vaskrsenje gospodnje. Dan rađanja i smrti nije bez velike simbolike. Jelena je od majke, koja je bila poreklom od kralja Nikole, nasledila plemenitost koja nikada nije oskudevala. Uvek ćemo se sećati sestre Jelene kao jedinstvene heroine glumišta koja je nesebično darivala sve svojom dobrotom, plemenitošću i lepotom", rekao je otac Radomir.

Glumac Tihomir Arsić pročitao je govor Saše Erdeljanovića:

"Te oči sijale su uvek markantnim sjajom. Prava dama jedino je dizala glas kada je govorila o stradanju svog naroda. Bila je najlepša. Za neka balkanska Odri Hepbern za neke srpska Sofija Loren. Jelena je živela smelo i uspravno. Jelena draga, volimo te".

foto: Kurir / Dragana Udovičić

Oficir 250 raketne brigade održao je kratak govor i oprostio se od glumice:

"Hvala vam što ste bili majka naše cele otadžbine".

"Danas na dan kada proslavljamo baš njen praznik - istočnik Bogorodičine životvorne ljubavi, sećamo se kako je baš iz Jeleninog izvora izniklo naše seme jer je u svojim grudima čuvala srce ne samo majke Jugovića, nego majke i pramajke svih Božura. Tako nas je iznikle sa svih krajeva širokog Kosova i Metohija ubrala u venac praiskonskog cveća od krvi mučenika. A mi smo sada svi odrasli. Negovani njenom ljubavlju kao nekim stoletnim junakom iz epskih pesama, izrasli smo kao na dvoru, gledajući hodajuće dostojanstvo, tako uzvišeno i otmeno, sa pesmom u trepavicama, istinom u osmehu, ponosom u grudima. Toliko oduhovljenih trpeza sa kojih smo zajedno kušali istinski slatku ljubav. Lekcije života i življenja. Tako nam je otvorila vekovima zatvorene oči, da progledamo za i svoj naraštaj.

foto: Kurir / Dragana Udovičić

Samo na trenutak učinilo se da je prestalo da kuca Jelenino srce. Njeno srce je bilo i ostalo životvorni istočnik. I evo ga, ono kuca u svima nama i podstiče protok tako vrele krvi emocija, stvaralaštva, volje. Njena dela su takođe vode životnice, vode izvornice. Jeo naša, uspavana omoriko, simbolu elegancije, srpskog dostojanstva, skromnosti i otmenosti, neće samo istok čuvati uspomenu o tebi. O tebi će pričati čak i trava, i ono jagnje koje travu na njemu pase. Zato ćemo u našoj rodopovezanosti sa tobom sanjati svaku zračnu svetlosnu godinu u čijoj ćeš večnosti živeti", potresnim rečima od glumice oprostio se hor "Kosovskih božura", čiji je Jelena bila osnivač.

foto: Kurir / Mona Cukić

Ispred crkve Svetog Nikole veliki red ljudi strpljivo je čekalo da izjavi saučešće porodici i odaju poslednji počast velikoj glumici.

Na sahrani pored rodbine i prijatelja prisustvuju kolege glumci Rada Đuričin, Tika Stanić, Tanasije Uzunović, Tika Arsić, Lula Živojinović, supruga pokojnog Bate Živojinovića, Aleksandar Dunić i mnogi drugi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs