"Prazna" nedelja

Danas zamislite želju i Zeleni četvrtak će vam je ispuniti: Običaji koje valja ispoštovati!

Četvrtak među Srbima inače slovi za baksuzdan – svi osim ovog

Vesti
16:02h Autor:
Danas zamislite želju i Zeleni četvrtak će vam je ispuniti: Običaji koje valja ispoštovati!
Foto: Shutterstock

Četvrti dan nakon Vaskrsa u narodu je još poznat i kao "Zeleni" i "Svetli" četvrtak. U našem narodu postoje od davnina verovanja da od Vodenog utorka pa do Tomine nedelje određene poslove nikako ne valja raditi.

Jedan od naziva za sedmicu po Vaskrsu je "prazna" nedelja. U istočnoj Srbiji se ona praznuje da bi bila rodna godina, to jest da polje ne bude prazno. Naročito se u ovoj sedmici svetkuje prazni četvrtak, te postoje posebna pravila koja se moraju ispoštovati!

Staro srpsko verovanje za privlačenje novca: Koliko zrna soli, toliko para u kući!

foto: Shutterstock

Do Drugog svetskog rata naši stari po selima strogo su pazili da se na ove četvrtke – zelene, nikako ne ore, a tog dana ni volovi nisu uprezani u jaram. Štaviše, tog dana stoku nisu ni uprezali u kola. Ovo se poštovalo naročito u Istočnoj Srbiji kada se cela ova nedelja, a posebno četvrtak, praznovao da bi bila rodna godina. Nije se dirala zemlja u polju, niti su orali ni kopali, niti uprezali stoku, dok su ostale poslove radili.

Takođe, na ovaj dan obavezno treba uputiti molbu za neku neostvarenu želju i ona će se ostvariti!

Večernja molitva Desanke Maksimović: Na sve reči uvreda treba se smešiti tužno i blago

foto: Shutterstock

Četvrtak među Srbima inače slovi za baksuzdan – svi osim ovog! Svetli četvrtak je jedini koji se po tradiciji smatra vrlo srećnim. Veruje se da su ovog dana sva mesta gde žive ale, karakondžule i druge nečastive sile zaklopljene, da zemljom hodaju samo dobra božanstva, pa da zbog toga i ljudima danas dobro ide.

Molitva za neudate i neoženjene: Reči koje treba iskreno izgovoriti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs