Za sreću cele godine

Vaskršnji običaji: Evo šta treba da uradite čim ustanete!

Bliži nam se najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, a evo kakvi običaji su za njega vezani i šta je dobro da se uradi tog dana

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Shutterstock

Za Uskrs treba da se ustane rano, a ne bi trebalo da se ode rano na spavanje, tj. pre ponoći. Ako se ode pre ponoći na spavanje, taj će cele sledeće godine do Uskrsa biti pospan i sanjiv. Kada se ustane treba se umiti vodom u kojoj su stavljeni: dren, zdravac, bosiljak i crveno vaskršnje jaje. Decu po obrazima treba dotaći crvenim jajetom, da bi cele godine bila zdrava i rumena.

 

Kako se pravilno čestita Vaskrs: Samo dva načina su ispravna!

foto: Shutterstock

Na vaskršnje jutro odlazi se u Crkvu na liturgiju. U nekim selima u Sremu južnom Banatu i Bačkoj, u ulicama gde je prolazila litija, palile su se sveće u prozorima. Prvo šta treba da se pojede nakon pričešća i po dolasku kući, i time omrsi, jeste jaje.


Za Vaskrs se mese posebne pogače i hlebovi. U nekim delovima Vojvodine peku se lepinje sa celim jajetom.

Šta bi bio Vaskrs bez dečje sreće i radosti. Mnogi praktikuju i običaj da sakrivaju jaja i slatkiše u cveće, u dvorišta ako ga imaju, pa onda deca čim otvore oči odlaze da traže darove koje im je zec ostavio prošle noći.


Na drugi dan Vaskrsa-Vodeni ponedeljak, momci polivaju devoje vodom. Na ovaj dan treba i u njivi ostaviti razbijeno jaje da bi njiva bila plodna cele godine, a jaje treba dati i stoci kako bi cele godine bi zdrava.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...