Spremite se za veliki okršaj

Izaberite najtvrđe jaje: Poslušajte ove savete i bićete apsolutni pobednik u tucanju jaja na Vaskrs!

Iako je u pitanju samo igra, svako želi da baš njegovo jaje odnese pobedu.

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Shutterstock

Svi se radujemo Vaskrsu jer ćemo se okupiti za porodičnom trpezom i uživati u prazničnim đakonijama. Međutim, ono što najviše veseli sve generacije jeste to što će moći da "odmere" snage u tucanju jajima.

 

Tucanje uskršnjim jajima je glavna tradicionalna igra tokom tri dana Uskrsa. Dok su naše mame i bake na Veliki petak farbale jaja, svako od nas je već pronašao najjača među njima i spremio se za "veliki okršaj". Iako je u pitanju samo igra, svako želi da baš njegovo jaje odnese pobedu.

 

Kod nas postoji verovanje da je najtvrđe jaje "pronosak", odnosno ono koje kokoška prvo snese. Kako bi bilo još tvrđe, dešavalo se da ga deca postave iznad vatre, sa vrhom na dole. Na taj način se sadržaj slije na vrh i stvrdne se, pa se takvo jaje koristilo za tucanje.

 

Međutim, dešava se i da se pojedini služe prevarama, pa tako podmetnu drveno, naliveno ili mermerno jaje, ali oni na kraju budu otkriveni i izbačeni iz igre.

 

Ljubičasta donosi bogatstvo, žuta sreću: Šta predstavljaju boje kojima farbamo jaja!

foto: Shutterstock

Kada svane uskršnje jutro, prvo ćete razbijati jaja sa porodicom, a onda i sa svima ostalima, dok god sva ne budu istrošena.

 

Kako bismo vam pomogli istražili smo koja jaja su najtvrđa i koja će vam pomoći da budete apsolutni pobednik Uskrsa!

 

Ako želite da pobedite, uzmite jaje od morke. Ona su znatno manja od kokošijih, ali puno tvrđa. Sa druge strane, pačija jaja su najmekša, pa njih izbegavajte!

 

– Što se tiče kokošijih jaja, dosadašnje iskustvo pokazalo je da su manja i špicastija jaja jača, pa zato kada prebirate po uskršnjoj korpi, tražite takvo. Jaje na dodir treba da bude grubo i da nema glatku ljusku.

 

– Moguću pobedu u tucanju doneće vam jaja koja su stara nekoliko nedelja

 

– Jaja su naslabija na mestu gde im se stvorio vazdušni džep.

 

I tokom tucanja postoje trikovi. Prste držite što bliže vrhu jajeta, a trik je u tome da pokušate da budete što nežniji u tucanju od svog protivnika. Ili gledajte da vas protivnik pogodi u prst, a ne u jaje.

 

– Neki kažu da će jaje biti jače ukoliko ga ofarbate duplom bojom.

 

Trpeza za Vaskrs: Predjelo, glavno jelo i desert za pamćenje! (RECEPTI)

foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...