Jedna od najstarijih svetinja

Zamislite želju i ovaj manastir će vam je ispuniti: Svetsko čudo u srcu Srbije! (FOTO, VIDEO)

Po priči mnogih vernika, Sveti Roman zaista ispunjava sve dobronamerne želje. Do sada su zabeleženi slučajevi da bolesni uz redovne molitve i post kućama iz manastira u blizini Aleksinca odlaze zdravi i isceljeni
Lifestyle
20:56h Autor:
Foto: Printscreen Youtube / Јовица М

Prelistavajući istorijske knjige i etnografske zapise, možemo da primetimo da su priče o čudesnom ostvarenju svih želja bile zastupljene u svim kulturama i u svim periodima prošlosti.
U južnoj Srbiji odavno vlada verovanje da je manastir na desnoj obali Južne Morave čudotvoran, a da svetac kome je posvećen ispunjava sve dobronamerne molitve.

 

Manastir Sveti Roman je jedan od najstarijih srpskih manastira za koje je vezano verovanje o ostvarenju svih želja. Pred srpskim istoričarima i arheolozima je bio veliki zadatak da na veoma oskudnim materijalnim izvorima utvrde vreme nastanka ovog manastira i događaja koji su se na tom mestu odvijali.

 

Proročanstvo mati Makrine: Patrijarh Pavle u snu najavio događaj koji će potresti Srbiju! (VIDEO)

 

Foto: Printscreen Youtube / Јовица М
Foto: Printscreen Youtube / Јовица М

Manastir se nalazi u blizini Aleksinca, a njegovi počeci i koreni nalaze se u dalekoj srednjovekovnoj prošlosti. Po priči mnogih sveštenih lica, ovo zdanje datira s početka 9. veka, što znači da je stariji i od Hilandara i od Žiče, Sopoćana, Gračanice i mnogih drugih.

 

Pošto mnogi podaci ne postoje o ovom svetom mestu, samim tim se ne zna ko je sagradio prvobitno zdanje, odnosno ko je glavni ktitor.

 

Sadašnja manastirska crkva, iako skromnog izgleda i veličine, nije originalno zdanje. Zbog Osmanlija i njihovih pohoda ovo je njeno drugo ili treće zdanje. Uprkos svim poteškoćama, uvek je zidana na istom mestu, iako je više puta rušena, odnosno iz temelja obnavljana.

 

Manastir je prvobitno izgrađen od kamena, ali je slično mnogim našim svetinjama bio rušen, paljen i pljačkan. Kako bi sprečili bahato ponašanje razbojnika koji su ulazili u crkvu na konjima, tada je odlučeno da svi ulazi budu veoma niski, što je ujedno i glavna karakteristika ovog zdanja.

 

Kako je Bogorodica spasila Hilandar: Staro predanje o čudu Majke Božije!

 

Foto: Printscreen Youtube / Јовица М
Foto: Printscreen Youtube / Јовица М

“Stolp” ili Manastirski zvonik sa svoja dva zvona je veoma upečatljiva građevina, jedinstvena u celom Pomoravlju. Sazidan kompletno od kamena u tri nivoa, u prošlosti je služio za lečenje psihičkih bolesnika koji bi u svetom lečilištu boravili svega oko mesec i po dana.

 

Do sada su zabeleženi slučajevi da bolesni uz redovne molitve i post kućama odlaze zdravi i isceljeni.
Svi koji posete manastir Svetog Romana imaju priliku da se poklone moštima ovog sveca i da mu se obrate za nebesku pomoć.

 

Šta radi vera u Hrista: Deka (90) već 50 godina svojim rukama zida crkvu! (VIDEO)

 

Foto: Youtube printscreen / Dejan Gavrilovic
Foto: Youtube printscreen / Dejan Gavrilovic

Posetiocima se preporučuje da se, najpre molitvom, a zatim i konzumacijom vode sa izvora za koji se veruje da je sveta, obrate Svetom Romanu za pomoć.

 

Po priči mnogih vernika, ova svetac zaista ispunjava sve dobronamerne želje, pa je samim tim “njegov dom” veoma popularan među turistima.

 

Ispovest Beograđanina o poseti Ostrogu: Kako mi se život preko noći promenio!

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs