Od 16. do 19. Aprila

Dani Beograda: Besplatni koncerti, takmičenja i obilasci za sve građane!

Obeležavamo dva datuma koji su važni za istoriju našeg grada – 16. april 878. godine, kada je papa Jovan VIII u svom pismu prvi put pomenuo Beograd i 19. april 1867, kada je Ali Riza-paša predao ključeve Beograda knezu Mihailu Obrenoviću

Vesti
Autor:
Dani Beograda: Besplatni koncerti, takmičenja i obilasci za sve građane!
Foto: Shutterstock

"U Beogradu se tradicionalno od 16. do 19. aprila održava manifestacija „Dani Beograda”, a ove godine smo pripremili bogat program, kako bismo podsetili ljude na istoriju našeg grada", rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

"Obeležavamo dva datuma koji su važni za istoriju našeg grada – 16. april 878. godine, kada je papa Jovan VIII u svom pismu prvi put pomenuo Beograd i 19. april 1867, kada je Ali Riza-paša predao ključeve Beograda knezu Mihailu Obrenoviću" – rekao je Vesić.

On je dodao da će biti održan veliki koncert pod nazivom „Beogradski vremeplov” na Trgu republike. Pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića biće izvođene najlepše pesme o našem gradu i to će biti prilika da se Beograđani podsete pesama uz koje su odrastali.

Pored toga, za građane su pripremleni i javni obilasci kroz srednjovekovni, turski, austrijski i srpski Beograd, što je prilika da građani vide da Beograd prožimaju različite kulture i uticaji zbog čega je duhovno bogat.

Pripremljen je niz programa i aktivnosti kao što je takmičenje u streličarstvu kod Dizdareve kule.

Institucije grada, kao što su Konak kneginje Ljubice, Muzej grada, Spomen-muzej Ive Andrića, arheološko nalazište Vinča otvoriće vrata za građane, gde će uz besplatne vodiče moći da čuju nešto o tim institucijama, najavio je Vesić.

On je pozvao građane da učestvuju u mnogobrojnim programima koje je grad pripremio za njih u okviru manifestacije „Dani Beograda” i dodao da očekuje da će sledeće godine u okviru ove manifestacije biti otvorena i vrata Muzeja grada Beograda.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs